Ascultaţi MP3 în pagina unde le găsiţi


În articolul de ieri despre Clickster scriam, în partea a doua, că cu Google puteţi găsi multă muzică MP3. Nu ar fi minunat să o putem asculta înainte să o descărcăm? Dacă găsim un director cu MP3-uri el arată cam aşa (acest exemplu):

img5

Să vedem cum putem îmbunătăţi situaţia. Presupun că navigaţi cu Firefox şi folosiţi extensia GreaseMonkey (vedeţi şi alte utilizări despre care am scris). La UserScripts.org găsim diverse soluţii utile. De exemplu Inline Google Player care se foloseşte de facilitatea oferită fiecărui utilizator de GMail, de a asculta fişiere MP3 ataşate la email direct de pe web. Dacă instalaţi acest script, pagina devine imediat după cum urmează:

img6

Da, acum putem asculta muzica MP3 chiar din pagină, fără să o mai descărcăm (dacă ne place, o descărcăm – verificaţi condiţiile legale). Şi totuşi o soluţie mai elegantă şi mai delicată (adică să nu ocupe atâta spaţiu pe ecran) nu există? Ba da. Se numeşte Working Inline MP3 Player ("working" pentru că există şi un script Inline MP3 Player care nu funcţionează). Dacă îl instalaţi, pagina va arăta după cum urmează:

img7

Altă viaţă! Un discret buton verde va apare acum în toate paginile care au legături MP3, lângă legătura spre fişierul MP3, permiţând să ascultaţi piesa fără să o descărcaţi. După ce aţi dat click pe triunghiul verde, el este înlocuit de imaginea unui pătrat roşu care sugerează oprirea piesei. Ar fi fost frumos în loc de stop să fie pause, dar mă mulţumesc şi cu ce este. Scriptul funcţionează doar pentru fişiere MP3… poate că există şi un player pentru mai multe formate. Nu am căutat. La GreaseMonkey îmi place că pot dezactiva extensia dând click pe ea (maimuţa devine gri). Dacă doresc doar un anume script să îl dezactivez daţi click dreapta şi am lista scripturilor active în respectiva pagină. Şi se pot şi alte configurări mai avansate. Simplu şi operativ!

img8


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. jürgen.toth spune:

    Cum ascult (sau descarc spre ascultare) paginile index in care fiecare fisier are terminatia mp3.xml sau mpg.xml?

  2. radu.capan spune:

    Fisierele XML nu sunt audio, ele mai degraba contin probabil in acest caz un index al fisierelor audio sau alte informatii conexe. Poate fi salvat si deschis cu notepad de exemplu pentru a vedea ce contine.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *