Sandboxie: mai bine cu cutia de nisip


Ce vă sugerează numele. Pe mine mă duce mereu cu gândul la Sandy (Belle), desene animate difuzate într-o vreme de care cu siguranţă nu îşi amintesc toţi. Programul are totuşi ceva copilăresc în el: este pentru a vă juca în nisip! Da, Sandboxie vă permite să instalaţi programe, să navigaţi pe web, să vă citiţi poşta, fără pericolul de a vă infecta cu spyware sau adware, sau chiar viruşi. Nu l-am folosit niciodată pentru citirea poştei (recomandat de exemplu când vreţi să deschideţi fişiere dubioase) pentru simplul fapt că folosesc GMail care filtrează din start fişierele ataşate periculoase. L-am testat însă la navigarea pe web: am navigat pe anumite situri, am adăugat semne de carte (bookmarks)… dar surpriză: la navigarea în afara cutiei de nisip nici urmă de vizite sau de semne de carte!

img166

Navigarea pe situri periculoase poate fi o motivaţie bună. Navigarea pentru a nu lăsa urme… aici e o problemă de morală, în care nu intru 🙂 . Cel mai util găsesc programul pentru testat… programe. Cum săptămânal instalez 10, 20, uneori 50 de programe pe calculator pentru a le testa şi eventual adăuga la rubrica Download şi/sau a scrie despre ele, regiştrii mi se umplu rapid (mai ales că dezinstalările lasă mereu urme). Prefer atunci să apelez la Sandboxie: fac instalarea din cutia de nisip iar la final ştiu că sistemul meu nu a suferit nici o schimbare – şterg cutia de nisip şi gata! Cred că captura cu care programul ne întâmpină imediat după instalare explică cel mai bine – dacă engleza nu este o piedică – cum funcţionează Sandboxie. Pe scurt, intervine între aplicaţii şi harddisk, scriind totul într-o zonă temporară (că este vorba de fişiere efective sau de date în regiştri), ce poate fi ştearsă cu uşurinţă.

img167

Programul stă rezident în systray, lângă ceasul sistem. Puteţi lansa aplicaţia sau apela la meniul icoanei. Cu CTRL+R lansaţi un program de pe harddisk. Instalaţi-l şi mergeţi în Explorer: nu apare unde l-aţi instalat. Dar din Sandboxie puteţi lansa programul de la respectiva locaţie. O aplicaţie lansată din cutia de nisip are un # în titlu pentru o identificare mai uşoară. Probabil teoria pare puţin grea (de aceea nici nu am explicat prea multe). Probabil şi utilizarea pare puţin dificilă (dar nu e). Avantajele sunt însă mari dacă, evident, aveţi nevoie de program (pentru navigări şi pentru instalări fără urme sau pericole). Personal, fără Sandboxie ar trebui să reinstalez Windows-ul tot la câteva luni. Acest program însă mă salvează de la această sarcină.

img168

Notă: la unele operaţii, foarte rar, ultimele versiuni de la Sandboxie afişează câte o boxă cu un mesaj. Click pe OK şi totul e bine. Sper să se rezolve problema în viitor.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. psykid spune:

    De cand asteptam asa ceva. Mii de multumiri :>.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *