Extensii Thunderbird utile


De extensii Firefox am tot scris la CNet.ro… dar nu şi despre extensiile Thunderbird. De când cu versiunea 2.0, am trecut şi eu de la Outlook Express la Thunderbird, dar o privire în fugă peste pagina de extensii de pe Mozilla.org nu mi-a scos în faţă nimic interesant. Apoi am găsit însă un articol pe Tech.Cybernetnews.com, în care Ryan prezintă cele mai îndrăgite de el 10 extensii.

Mai întâi să spunem că extensiile Thunderbird nu se instalează chiar aşa uşor şi imediat ca cele din Firefox. Trebuie să salvaţi local fişierul xpi, apoi din clientul de mail să alegeţi Tools, Add-ons, Extensions, dând click apoi pe butonul Install. Răsfoiţi calculatorul până la locul unde aţi salvat fişierul xpi pe care îl deschideţi. Atât: extensia este instalată. Ca de obicei însă, va trebui să reporniţi Thunderbird pentru ca extensia să devină activă.

img181

În continuare eu mă voi opri la câteva extensii care mie mi-au plăcut şi am început să le folosesc de mai multe zile. Lista completă o găsiţi în articolul lui Ryan. Prima ar fi Signature Switch, care vă permite să aveţi mai multe semnături definite (una personală, alta oficială, să zicem de firmă, şi altele…). Semnăturile trebuie să fie fişiere text externe. Puteţi defini şi un comportament automat (când trimit la X-ulescu, pune imediat semnătura aceea). Simplu de folosit, rezultate pe măsură. A doua mi-a plăcut mai mult: Auto Zip Attachments. Da, permite ca fişierele pe care le ataşaţi să fie automat arhivate! Desigur, puteţi seta să fiţi întrebat înainte dacă doriţi arhivarea (în caz că trimiteţi un fişier, să zicem Word, nu prea are sens arhivarea). În plus se pot specifica formate la care să nu se facă arhivare (un fişier JPG are cam aceeaşi dimensiune arhivat, fiind deja un format compactat). Am sesizat trimiţând o bază de date Access: avea 6MB, dar cu extensia aceasta s-a făcut imediat arhiva de 1,2MB…

img182

Quicktext m-a impresionat! Există şi o variantă comercială dar şi varianta gratuită este bună. Poate avea utilitate pentru un "casnic" (de exemplu pentru a scăpa de emailurile cu acelaşi conţinut sau conţinut asemănător; ori pur şi simplu pentru a fructifica o bucată lungă de text folosită frecvent), dar pentru mediul "business" este şi mai utilă. Am testat cu ceea ce vedeţi mai jos. Să presupunem că primiţi comenzi şi nu există un sistem automat de confirmare (pentru că un operator uman trebuie să consulte comanda). Se poate face un template, un şablon, ca mai jos. Apoi, după ce la To aţi ales destinatarul, apăsând ALT+1 apare un email direct completat!!! Şi la subject şi la body, evident cu numele şi cu data înlocuită automat. Ce eficienţă!

img183

Că tot vorbim de eficienţă, iată o altă extensie extraordinară: GMailUI. Această extensie aduce boxei de căutări puterea căutării din GMail! În pagina autorului găsiţi detalii despre sintaxa pentru căutare. Puteţi scrie from: sau doar f:. Deja m-am obişnuit să fac căutări rapide prin această extensie… şi chiar că sunt rapide.

img184

Din comentariile la articolul lui Ryan am mai găsit două extensii ce mi se par utile: Dictionary Switcher (permite să comut uşor între dicţionarul românesc şi cel englez – pentru spelling) şi Attachement Sizes (afişează dimensiunile fişierelor ataşate – cum de ThunderBird nu face implicit aşa ceva?).

Cam atât. Vă invit să încărcaţi în navigator articolul precizat la început dacă doriţi să vedeţi şi celalalte extensii. Iar dacă voi folosiţi alte extensii pentru Thunderbird foarte utile vă rog să le împărtăşiţi prin comentarii.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 3,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. George spune:

    Pentru mine printre cele mai utile este Webmail (http://webmail.mozdev.org/index.html), cu care poti descarca e-mail-uri de la Yahoo/Hotmail chir si cu conturile free care nu ofera POP3.

  2. Catalin spune:

    Pe cand un articol de configurare pentru yahoo si gmail cu thunderbird???


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *