Unităţi virtuale


Doresc să scriu astăzi despre două programe mici, gratuite, probabil anonime pentru cei mai mulţi. Desigur, există programe comerciale cu funcţii mai multe, interfaţă mai prietenoasă, dar de dragul legalităţii ce nu facem noi! Nu? Primul este Visual Subst. Ce îmi place foarte mult la acest program este că merge fără instalare (dacă descărcaţi arhiva). Îşi ţine setările într-un fişier INI deci e 100% portabil.

Ce face? Asignează unei unităţi virtuale conţinutul unui director de pe calculatorul Dvs. Util la…? Pot fi diverse contexte: lucraţi la un proiect în VBasic şi fişierele unui proiect vă sunt într-un director la care ajungeţi parcurgând alte n directoare. Îl asignaţi unei litere şi deodată e la fel de rapid de accesat ca şi unitatea C. Da, unităţile sunt virtuale: nu vă "creşte" nici un nou harddisk nici nu se partiţionează cel existent. Pur şi simplu programul simulează existenţa a încă unei unităţi, cu conţinutul specificat de Dvs. După cum puteţi vedea mai jos, eu am optat să îmi asociez cu unitatea (inexistentă până acum) K conţinutul fişierelor video din My Documents. Schimbând pe K ajung direct la filme, fără să mai parcurg o cale cu mai multe subdirectoare.

Dacă doriţi ca Windows-ul să ţină cont de aceste unităţi virtuale şi după următoarea repornire a sistemului de operare, nu uitaţi să bifaţi Apply virtual drivers on Windows startup. După cum vedeţi, programul este simplu de folosit: alegeţi din lista derulantă o literă disponibilă (nu arată literele ocupate deja de dischetă/HDD/CD/DVD…), iar în al doilea câmp daţi directorul (sau navigaţi până la el cu click pe lupa de lângă). Apoi apăsaţi pe plus: e adăugată unitatea virtuală. Cu x-ul poate fi ştearsă uşor. Nu ai cum să îţi prinzi urechile într-o aplicaţie atât de simplă.

Acum dacă aveţi un joc ce nu merge decât de pe CD puteţi să îl copiaţi într-un anume director şi să creaţi o unitate virtuală pentru el: veţi putea lansa jocul ca de pe CD (este de fapt o presupunere, nu am testat – dacă greşesc, mea culpa).

img176

Dar dacă jocul este sub forma unei imagini ISO? Puteţi să o ardeţi şi instala de pe CD. Puteţi să dezarhivaţi fişierul ISO şi vedea dacă merge asociind conţinutului despachetat o unitate virtuală. Puteţi şi să faceţi mount cu un program comercial. De ce nu cu un program comercial? Descărcaţi Microsoft Virtual CD-ROM Control Panel, program mic şi gratuit. Nu este foarte estetic ca interfaţă şi solicită nişte paşi de configurare (vedeţi fişierul Readme.txt). După ce aţi făcut toţi paşii de configurare (sunt relativ simpli) puteţi să adăugaţi o unitate virtuală. Atenţie: spre deosebire de programul de mai sus, acesta poate oferi din greşeală şi litere deja folosite – daţi click pe Add Drive până apare o literă liberă. Apoi cu Mount alegeţi fişierul ISO de pe calculator şi gata!

img177

Observaţi mai jos cum apare că am un disc local K şi un CD-ROM pe Z. Merge! Se poate şi cu soluţii gratuite, fără Alcohol 120 de exemplu… La final permiteţi-mi să vă amintesc de un articol apropiat ca temă: Arderea imaginilor.

img178


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. default spune:

  Nu e mai simplu sa faci shortcut la directoru care te intereseaza? 🙂

 2. radu.capan spune:

  De simplu e mai simplu. Efectul (eficacitatea) este insa sa zicem doar de 50%. Desigur e chestiune de gust: unii vor indragi asa ceva, altii nu.

 3. BlueMe spune:

  Asigneaza? Si alte cuvinte de genu’… :\

  Programul asta nu face nimic altceva decat un shortcut pe post de „virtual drive” (partitie virtuala).

  De exemplu’ daca am partitiile C: si D:, cu acest program pot sa mai adaug inca una/mai multe partitii (E:, F:, G:) care sa arate spre un folder (de regula unul greu accesibil).
  Nothing more.

 4. moroshan spune:

  As dori sa fac o remarca pentru cel care semneaza aici BlueME legata de… remark sa din final, respectiv „nothing more” (am facut rusa la liceu si m-am prins!!! 😉
  Practic, pentru acest semnatar (si altii k el, eventual) as dori sa spun ca mai nimerit si mult mai fructuos ar fi pentru fanii CNet.ro sa vina, daca stie/are de unde, cu o solutie alaturata celei propuse aici, in contextul in care tot a incheiat cu „nothing more”!!!
  Spun asta deoarece (presupun eu) multi dintre fanii CNet.ro (daca ar fi sa-i socotesc doar pe cei pe care i-am introdus eu aici, si tot as avea dreptate) nu sunt chiar asi in materie. Asa stand lucrurile, cum spuneam, consider macar fair play sa vii cu ceva in folosul tuturor (cand/daca este cazul) decat sa postezi vorbe goale si, pe deasupra, cu o usoara (am fost elegant!) tenta ce nu se combina musai in registrul gratitudinii, k sa nu mai vorbesc de cel al bunului simt… Repet: asa mi se pare mie normal !
  Altfel, SUCCES cnet si, mai ales, MULTUMESC cnet/echipei pentru aceste informatii deosebit de necesare unora (k mine, de pilda) prin eficacitatea lor practica si, nu in ultimul rand, prin maniera plina de umor in care, adesea, sunt prezentate!
  PS: Sper ca acest comentariu nu va provok nimanui suparare, este doar o remarca de bun simt la care sunt convins ca va subscrie o majoritate…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *