Am şters fişieruuuuuu’!


Nu vă panicaţi! Dacă evenimentul nu a avut acum 5 ani, când lucraţi pe un alt calculator, atunci mai există o şansă 🙂 . M-am hotărât să mă opresc astăzi, fiind ziua Windows-ului, la unul dintre numeroasele programe ce vă pot ajuta în caz că – accidental desigur – aţi şters un fişier valoros. Desigur, întotdeauna primul pas trebuie să fie o privire în coşul de gunoi (mă refer la Recycle Bin, nu la coşul menajer). Dacă l-aţi şters cu Shift, ca să nu îl pună în coş, sau aţi golit între timp coşul, ori pur şi simplu a trecut mult timp, atunci recuperea din Recycle Bin s-ar putea să nu meargă – e timpul să intre în acţiune programe mai specializate!

Mai întâi o întrebare: cum poate fi un fişier şters recuperat? Nu intru în detalii foarte tehnice, dar pentru novici le sugerez să îşi închipuie că harddisk-ul are undeva un tabel care zice: "de la kilometru 1340 la kilometrul 1422 pe pista HDD se află fişierul cevanume.doc". Acest tabel păstrează un index al poziţiei fişierelor. Când se face ştergerea fişierului cevanume.doc, nu se face o ştergere efectivă a datelor de pe HDD, ci doar a informaţiei din tabelul index amintit. Adică nu mai există la "centralizator" informaţii despre cevanume.doc – el mai există pe hard, dar nu se mai ştie unde. Programele specializate ştiu să localizeze fişierele şi cu puţin noroc le pot recupera.

Am ales Undelete Plus pentru că are interfaţa tradusă şi în limba română (daţi click pe steagul nostru în coloana din aproape mijlocul aplicaţiei), fapt ce va cântări mult pentru unii. Înainte de a începe scanarea după fişiere ce pot fi recuperate indicaţi unitatea. După căutare (Start Scanare) veţi vedea în stânga-jos trei secţiuni: Discuri, Foldere şi Tipuri. De acolo puteţi "îngusta" mai mult rezultatele: probabil căutaţi un fişier tip JPG, pe care l-aţi şters de pe D, din directorul AMINTIRI. Aveţi şi optiunea Filtru în bara de sus a aplicaţiei. Presupunând că aţi găsit fişierul (sau fişierele), nu mai trebuie decât să îl marcaţi şi să daţi click pe Start Recuperare. Unde va apare fişierul? Nu la vechea locaţie ci la calea indicată în dreapta-jos unde scrie Recuperare fişiere selectate în… Puteţi Dvs indica directorul.

img236

De ce la unele fişiere la Status scrie Stricat sau Mediu sau Suprascris? Vă amintiţi ce spuneam mai sus de tabelul-index? Dacă în tabel nu mai există informaţii despre cevanume.doc atunci la crearea unui noi fişier, să zicem opozafaina.jpg, acesta poate să aibă o parte din date între kilometru 1340 şi 1422, adică pe spaţiul folosit până atunci de cevanume.doc. Nu vă aşteptaţi în astfel de situaţii la minuni. Încercaţi (poate recuperaţi o parte din fişier). Dacă la Status scrie însă Foarte bun şansele sunt, teoretic, de 100%.

Pe situl aplicaţiei găsim trei sfaturi pentru o recuperare cu succes a fişierelor. Primul personal m-a uimit, dar dacă ei spun aşa, atunci îi cred: 1) Cu cât defragmentarea a fost mai recentă, cu atât sunt mai mari şansele să recuperaţi fişierele şterse (deci defragmentaţi frecvent, cel puţin o dată pe săptămână); 2) De fiecare dată când calculatorul scrie pe disk, şansele ca fişierul şters să poată fi recuperat scad. Cu cât interveniţi mai rapid după ştergere să recuperaţi fişierul cu atât mai bine. 3) Cu cât fişierul este mai mic, cu atât este mai mare şansa să fie recuperat cu succes.

Nu mai sunt altele de spus pentru simplu fapt că programul este simplu de folosit şi specializat (nu calcă, nu spală vase…). Un lucru aş mai spune: celor care nu ţin morţiş să instaleze programul le recomand să meargă la pagina de download a aplicaţiei şi să descarce vesiunea fără instalator (scrie without installer). Este un executabil ce poate fi lansat direct, complet funcţional, fără urme în regiştri.

PS: O recenzie pozitivă la program a scris Softpedia (în engleză).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 4,50 din 5)
Se încarcă...

5 comentarii

 1. silviu spune:

  Eu foloseam până acuma programul Restoration, dar am sa îl incerc şi pe cel recomandat de Radu.

 2. emil diac spune:

  Am facut o treaba buna cu programul Data Recovery Wizard Professional. Succes!

 3. mihaella spune:

  Mi-a fost de mare ajutor articolul.
  Am luat si eu undelete nici nu stiti cat de important a fost pt mine… Va multumesc mult :*

 4. Tweety spune:

  Vaaaaaai… multumesc din suflet! … ma panicasem oricum 😀 .

  Acum e mai bine #:-s .

 5. RuNix spune:

  Oh THX :X am mare nevoie de el 🙂


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *