Enciclopedia Vieţii – un proiect super-ambiţios


"Pământul este frumos. Pământul este complex. Pământul este fragil. Pământul este o delicată reţea inter-dependentă de ecosisteme care oferă baza pentru toate formele de viaţă. Există 1,8 milioane de specii despre care ştim. Şi alte milioane pentru care nu avem nici măcar un nume. Foarte multe vor dispărea înainte să le studiem. În ciuda eforturilor de catalogare a speciilor de pe pământ, sarcina este abia la început. Este timpul să demarăm un efort mai mare, mai serios, împreună. Să îi spunem ENCICLOPEDIA VIEŢII."

img227

Am citat din introducerea video de pe prima pagină (a doua tehnic vorbind) a sitului EOL.org. Este vorba de un proiect atât de ambiţios încât m-am gândit că merită să îl semnalez, cu speranţa că dacă nu noi la bătrâneţe atunci măcar copiii noştri se vor bucura de ei. Ei, prea pesimist. Poate în câţiva ani va fi disponibil? Spre deosebire de Wikipedia, unde practic oricine se poate implica pentru a dezvolta respectiva enciclopedie, în cazul proiectului EOL doar oamenii de ştiinţă vor putea să adauge conţinut. Aceasta va asigura o mai mare corectitudine a informaţiilor, cu siguranţă (dat fiind că există multe plângeri despre calitatea Wikipedia când vine vorba de articole ştiinţifice).

Pentru moment există doar câteva pagini demonstrative dar care sunt foarte grăitoare. Dacă astfel de pagini vor exista pentru cele 1,8 milioane de specii (mă rog, câteva sute de mii cu siguranţă se vor mai stinge între timp, unele mulţumită nouă), atunci va fi cu adevărat un lucru extraordinar, colosal! Între timp am găsit introducerea video de care aminteam mai sus publicată şi pe YouTube, aşa că o aveţi mai jos pentru cei care nu aţi deschis încă EOL.org.

Până când EOL.org va fi gata, sunt diverse alte variante. Sunt în primul rând cărţi, enciclopedii, dintre care numeroase circulă pe web şi scanate (PDF). Există şi situri care merg pe idei asemănătoare, fără însă să aibă nivelul (prezis pentru moment) al EOL. Un exemplu: TOLweb.org, unde TOL vine de la Tree Of Life (Copacul/Arborele Vieţii). Explorare plăcută!

img238


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. jürgen.toth spune:

    Un alt site care doreste sa atraga atentia asupra naturii si mai ales asupra posibilei diparitii a unor specii este disponibil la urmatoarea adresa: EdgeOfExistence.org.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *