Spool.fm: o altă resursă de muzică


Dacă vreau să ascult muzică la calculator am trei opţiuni: din directoarele cu piese mp3 de pe hard (problema este că în final mă satur de ele şi mi-e lene să le schimb cu altele de pe CD-uri); de la posturile de radio ce emit şi online (sunt câteva minunate, dar inevitabil cu reclame, ştiri şi altele); sau de pe siturile specializate, care par a se tot înmulţi. Ultima mea dragoste se numeşte Spool.fm. Dacă am înţeles bine e o iniţiativă franceză (interfaţa în engleză), dar nu sunt sigur. Nu mi-am consumat timpul nici studiind aspectele legale pentru că reţeta este deja clasică: aceste situri indexează muzică din diverse resurse existente pe net, deci practic ele nu fac nimic ilegal (cică).

img274

Partea bună este că puteţi folosi situl şi asculta muzică imediat. Şi când spun imediat pe bune că imediat: există un mare câmp de căutare, scrieţi acolo un nume de cântăreţ sau de piesă şi cu puţin noroc cu încă un click o puteţi deja asculta. Ce muzică se găseşte? Probabil nu sunt pe val cu ultimele melodii (manele cu siguranţă nu se găsesc 😉 ), dar eu am fost satisfăcut, mai ales când am dat de piese nu tocmai noi. Doriţi o mostră? Ascultaţi vă invit Sting, Fields of Gold aici: spool.fm/?listen=62657. Şi cu aceasta am dezvăluit deja un lucru: că puteţi transmite şi altora o piesă frumoasă găsită (în timp ce o ascultaţi daţi click pe Listen with a friend şi copiaţi legătura de acolo). Nu veţi găsi evident orice melodii doriţi, iar unele din cele găsite nu vor merge. Atenţie la timpii indicaţi lângă piese: la multe scrie 0 minute 0 secunde şi totuşi piesele merg. Se mai întâmplă şi altceva: Spool indexează ce găseşte piese pe net şi uneori sunt demo-uri de câteva secunde 🙂 . Cu ceva răbdare vă puteţi însă găsi, selecta nişte piese frumoase.

Şi aici vine o parte minunată! Înscrierea este gratuită şi vă permite să vă salvaţi selecţiile. Trageţi cu mouse-ul piesele dorite în spaţiul din stânga, sub Current List, unde scrie Drag & Drop some songs here (nu se vede în captura de mai jos, având maximizată acolo o selecţie: Colecţie Yanni; sub ea, jos, vedeţi o altă selecţie pe care mi-am creat-o: Colecţia Sting). Dacă mergeţi pe un alt calculator sau doriţi peste o lună să reveniţi la respectivele selecţii ajunge să vă identificaţi pe sit şi piesele vă aşteaptă (dacă nu au dispărut între timp de la locaţiile lor – nu uitaţi că Spool nu deţine de fapt nici o piesă). Nu, nu există o modalitate de salvare a pieselor, cel puţin nu vizibilă. Din aceeaşi captură de mai jos vedeţi că atunci când ascultaţi o piesă puteţi vedea artişti similari precum şi discografia celui ascultat atunci. Cu alte cuvinte audiţia poate fi îmbogăţită de informare.

img275

Nu este o soluţie ideală, dar cu siguranţă o alternativă excelentă pentru a mai asculta ceva nou. Eu unul lucrez mai greu în tăcere absolută, aşa că un Yanni pe fundal, cum ascult acum, este numai bun.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Louisse Bogdan spune:

    Inca o varianta pentru cei de „moda veche” care stocheaza piesele dorite sunt si memoriile flash. Pretul este acum accesibil, se pot utiliza atit la USB-ul PC-ului sau al unui minisistem audio cu USB. Cu fisiere mp3 sau wma nici nu te poti plictisi prea repede la cite piese incap de ex. pe o memorie de 2GB.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *