Astăzi este o zi specială…


Da, astăzi este o zi specială. Este acea zi unică din an când Biserica Catolică îi invită pe toţi credincioşii să reflecteze asupra mijloacelor de comunicare în masă. Anul acesta tema este Copiii şi media: o provocare pentru educaţie. Dacă veţi urma acest link rămâneţi tot pe CNet.ro dar ajungeţi la un document al… Papei Benedict al XVI-lea, dedicat evenimentului.

img289

Ţinând cont că un mare procent din vizitatorii acestui sit nu sunt catolici, permiteţi-mi în această zi specială câteva explicaţii "tehnice". Biserica Catolică are o serie de "ministere" dedicate la diverse sectoare. Doar că ministerele se numesc dicastere şi sunt de mai multe feluri. Există de exemplu un "minister pentru preoţi" numit Congregaţia pentru Cler ("miniştrii" pentru Congregaţii se numesc prefecţi). Există un minister şi pentru mass-media, numit Consiliul Pontifical pentru Comunicaţiile Sociale ("miniştrii" pentru Consiliile Pontificale se numesc preşedinţi). Acest "minister", dicaster, nu este Biroul de Presă al Vaticanului (există şi aşa ceva, dar ca organism distinct), ci este acel loc unde se analizează modul în care Biserica se poate sluji de media. Biserica a avut perioadele ei de teamă faţă de unele mijloace de comunicaţie socială (recunoaştem) dar le-a depăşit mereu. Astăzi cele mai multe situri religioase din lume sunt cele… catolice. Biserica Catolică (nu la noi în ţară) are şi canale de televiziune (Italia, Canada, Franţa…). Consiliul Pontifical pentru Comunicaţiile Sociale a emis mai multe materiale despre media, publicate pe CNet.ro la rubrica Magisteriu.

Şi acum să ne întoarcem la ce sărbătorim astăzi: Ziua Mondială a Comunicaţiilor Sociale. Biserica Catolică, după Conciliul Vatican II, a recunoscut valoarea mass-media încât a instituit o zi specială de celebrare a acestor mijloace. Este o zi în care rugăciunile (dar şi susţinerea financiară) a credincioşilor se îndreaptă spre iniţiavele media. Nu ne-ar strica nici nouă să ne pomeniţi o dată în an în rugăciunile voastre 🙂 . Dar mai important decât aceasta, ar fi minunat dacă v-aţi găsi timp – mai ales cei familişti -, pe baza textului papal sau chiar şi fără să îl citiţi, să reflectaţi cu copiii asupra mijloacelor de comunicare în masă. Noi am făcut-o astăzi cu copiii noştri, descoperind că sunt bune, apoi că sunt rele, în final că sunt bune şi rele şi că de aceea este nevoie de discernământ în utilizarea lor. Orice părinte responsabil (şi ştim că vă număraţi printre ei) ştie că televizorul, internetul, presa scrisă, pot fi prieten dar şi duşman. Un Papă (altul decât cel actual) spunea că mesajului media îi deschidem "uşa" mai rapid decât unui străin (pe care îl verificăm înainte, îi verificăm intenţiile). Este esenţial să transmitem copiilor noştri ideea că nu tot ce zboară (e la televizor, pe net sau altundeva) se mănâncă. Este esenţial să îi învăţăm cum să consume doar ce este bun. Nu este sarcina societăţii, nici a şcolii, ci a părinţilor (în principal). Iată o temă de reflecţie pentru astăzi, dar şi pentru zilele următoare.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *