WordPress 2.2 (şi o discuţie)


La 22 aprilie ar fi trebuit să apară WordPress 2.2 (da, în 22 ale lunii, versiunea 2.2 – aşa erau planurile). În final WordPress 2.2 a apărut abia la sfârşitul săptămânii trecute: a se vedea anunţul oficial. Noua versiune rezolvă vreo 200 de bug-uri şi aduce unele noutăţi evidenţiate de anunţul tocmai indicat (şi pe care nu le repet deci).

img290

Trist este că această versiune ar fi trebuit să aducă ceva vestit cu multă pompă: taguri la articole şi pagini. Desigur, sunt unii care folosesc categoriile WordPress pe post de taguri, dar în fapt WordPress nu are un sistem de taguri! Atunci s-au găsit diverse pluginuri care să ofere aceasta, dar autorii WordPress şi-au dat seama că aşa ceva trebuie să existe nativ. Şi nu e vorba doar de scrierea unui sistem de taguri ci şi de punerea la dispoziţie a unui sistem de importuri ale sistemelor de taguri existente (precum cel descris şi folosit de noi: Ultimate Tag Warrior). Cu alte cuvinte, când WordPress va avea taguri va permite ca cei care foloseau pluginuri pentru aşa ceva să poată să fructifice tagurile deja definite, nu să o ia de la zero (ce bine!). Provocarea a fost însă prea mare, iar WordPress a ieşit cu câteva săptămâni întârziere… tot fără taguri.

Pe lângă motivele ce ţin de securitate, noua versiune WordPress are câteva lucruri care ne fac cu ochiul. De exemplu o funcţie de import din Blogger în WordPress. Dacă aveţi un blog pe Blogger, puteţi migra în câteva minute în WordPress. Dar poate nu vă interesează migrarea ci… să folosiţi noua facilitate ca metodă de backup pentru contul de pe Blogger! Iată lista completă de opţiuni de import, dat fiind că probabil majoritatea dintre cei ce utilizaţi WP nu aţi "călcat" vreodată în pagina de Import.

img291

Il Filosofo a descoperit însă un lucru mai interesant (de fapt trei lucruri dar doar unul m-a entuziasmat pe mine): se pot defini în fişierul wp-config.php variabilele home şi siteurl după exemplu următor:

define(’WP_HOME’, ’http://www.ilfilosofo.com’);

define(’WP_SITEURL’, ’http://www.ilfilosofo.com/wordpress’);

Dacă aceste linii lipsesc din wp-config.php atunci valorile vor fi luate din opţiunile setate în partea de administrare a WordPress. Dacă valorile există, opţiunile setate în partea de administrare sunt ignorate (adică sunt suprapuse valorile din wp-config.php). Concret unde este bucuria? Migrarea va fi de acum mai uşoară. Dacă acum aveţi blogulmeu.ro şi v-aţi schimbat domeniul cu blogulluigica.ro, atunci ajunge să faceţi modificările în wp-config.php. De asemenea facilitatea este utilă celor care lucrează offline (adică pe propriul calculator) un sit şi apoi îl publică online.

Am făcut migrarea de la 2.1.2 la 2.2 cu câteva situri. Fără nici o problemă (în principiu ar merge chiar şi doar suprapunerea fişierelor din noua arhivă – rădăcina, wp-admin şi wp-includes – dar mai bine este oricum să faceţi o copie de siguranţă la date, inclusiv MySQL). Şi dacă tot vorbim de actualizarea uşoară permiteţi-mi să mai notez câteva gânduri mai vechi.

Astăzi blogurile sunt tot mai atrăgătoare, mai ales că – permiţând pagini temporale şi atemporale – fi folosite pentru aproape orice fel de sit (firme, asociaţii, evenimente, personale…). Practic îmi este greu să înţeleg astăzi ca cineva (persoană fizică sau juridică) să nu aibă sit! Este atât de simplu să ai o prezenţă web. Desigur, depinde mult de pretenţii. Şi aici vine o observaţie pe care o cred importantă: dacă nu sunteţi pregătit să vă menţineţi CMS-ul la zi, nu vă găzduiţi singur CMS-ul! Şi astăzi se găsesc, şi printre blogurile româneşti, situri făcute de exemplu cu WordPress 1.5, care pot fi sparte rapid. Cine îşi asumă folosirea pe propriile spaţii a unor CMS-uri trebuie să fie atent la actualizări. Acum desigur, actualizările minore pot fi ignorate, dar când pe situl respectivului CMS scrie cu litere de şchioapă "important! actualizaţi!", atunci nu mai este loc de discuţie. Regula se aplică fie că e vorba de WordPress, Drupal, Joomla sau forumuri phpBB ori de alt tip. Orice CMS trebuie ţinut la zi.

Nu vă puteţi angaja la aşa ceva? Atunci apelaţi la soluţii în care altcineva se ocupă de actualizare. Există de exemplu situri ce oferă forumuri şi atunci ştiţi că nu trebuie Dvs să vă îngrijiţi de securitatea forumului propriu. Dacă este să ne întoarcem la WordPress, există WordPress.com, unde oricine îşi poate deschide un blog în câteva secunde. Desigur, în acest caz situl nu mai are un domeniu ci este un subdomeniu, plus facilităţile sunt mai reduse, dar e normal ca pentru liniştea securităţii să existe un preţ.

În concluzie: doriţi să vă deschideţi rapid un sit? să îl puteţi administra online fără bătăi de cap (adică programe gen DreamWeaver sau clienţi FTP)? Apelaţi la un CMS. Nu veţi fi în stare să îl actualizaţi constant (actualizarea presupune FTP, backup fişiere şi bază de date…)? Atunci apelaţi la soluţii precum Blogger.com sau WordPress.com. Aşa puteţi avea rapid un sit şi nu trebuie să vă faceţi probleme cu întreţinerea lui.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *