QT TabBar pentru Explorer


De când am descoperit UltraExplorer am devenit fanul lui. Şi totuşi am descoperit că în ultima săptămână m-am întors la bătrânul MS Explorer. Cum aşa? Priviţi mai întâi captura de mai jos: ce observaţi diferit? Da… sunt taburile! Cam orice clonă Notepad are taburi, după cum cam orice clonă Explorer are taburi. Astăzi taburile sunt la modă. Până şi Internet Explorer (de la versiunea 7) le-a introdus. Le putem avea şi în Explorer!

img298

Cum? Iarăşi japonezii: QT TabBar este o aplicaţie care la o primă vedere poate speria, dar mie mi-a funcţionat perfect şi sunt bucuros de micile dar importantele îmbunătăţiri aduse programului Explorer. Practic am ajuns să îl refolosesc! Atenţie: QT TabBar cere Microsoft .NET Framework 2.0. Instalarea este ceva mai neobişnuită: cere lansarea unui executabil, relansarea Windows-ului şi apoi activarea după câteva încercări a bării cu taburi (aveţi aici instrucţiunile). Dar după ce reuşiţi aveţi un Explorer cu taburi! Doar atât? Nu… acesta e doar începutul. Şi permiteţi-mi să prezic că QT TabBar va tot creşte ca facilităţi.

Îmbunătăţirile aduse sunt mai multe, dar nu le voi pomeni pe toate, precum posibilitatea adăugării de notiţe la un folder, utilă dacă doreşti să îţi aminteşti mereu ceva anume despre acel folder. Mă voi opri la câteva care mi-au plăcut mie mai mult. De exemplu după instalarea acestui program, când trec cu mouse-ul pe deasupra directoarelor îmi apare o săgeată albastră orientată în jos. Cu un click pe ea am rapid structura subdirectoarelor şi fişierelor conţinute. După cum puteţi vedea din captura de mai jos, în loc să tot intru în adâncime din director în subdirector navighez rapid din acest nou meniu plutitor. Eficienţa este desigur invers proporţională cu numărul de fişiere sau subdirectoare ale unui anumit director (în traducere folosesc facilitatea doar unde ştiu că nu urmează directoare cu zeci de elemente conţinute).

img299

Sunt şi unele facilităţi mici dar utile. De exemplu când apăs F2 acum îmi este automat marcat doar numele fişierului fără punct+extensie, pe ideea că redenumirile sunt de regulă legate de numele fişierului nu de extensie. Time saver…

img300

Dar QT TabBar vine cu încă o bară de instrumente: QT Tab Standard Buttons (vedeţi în View, Toolbars). Ea afişează ceva ca mai jos. Ce face concret? De exemplu câmpul text din stânga permite filtrarea fişierelor afişate: scriu txt rămân afişate doar fişierele txt; scriu php, rămân doar fişierele php… Butoanele cu X roşu operează în diferite moduri închiderea taburilor. Steagul Windows deschide în jos o listă de aplicaţii pe care v-o puteţi defini (aplicaţiile ce le lansaţi mai des, pentru a le avea la îndemână). În fine, butonul cu ceas dă lista taburilor închise.

img301

Un click dreapta pe această bară – într-un spaţiu liber – şi alegeţi Options. Veţi găsi diverse opţiuni, inclusiv una care vă permite ca la repornirea Explorer-ului să redeschidă ultimele taburi (sau puteţi bloca – lock – anumite taburi şi doar acelea să fie memorate pentru redeschidere). Taburile pe care le vedeţi mai jos ascund diverse alte facilităţi ale programului. Abia aştept să văd următoarele versiuni…

img302


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. gabriel spune:

    Am si eu o intrebare, daca tot nu costa… nimic. Cum fac sa-mi apara mai multe task-uri?? la ce setare trebuie sa umblu, ca in loc de multitask, ma aleg in partea dreapta sus cu mai multe directoare… puse unul peste altul!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *