S/2: Google, Linux şi altele


De-a lungul săptămânii au fost unele lucruri pe care nu le-am acoperit fie din lipsă de timp fie pentru că nu erau prea multe de spus. Aşa că, scurt pe doi (S/2), le trecem în revistă astăzi, acum.

Google Talk există actualmente în două variante: ca program (Google Talk Client) şi ca widget (Google Talk Widget). Ca widget este comod că nu trebuie să instalezi nimic dar poţi comunica imediat. Problema este că widgetul nu mai este de mult timp o versiune redusă a programului. Fiecare a ajuns să aibă avantajele lui. În timp ce doar cu programul poţi folosi comunicarea tip voce sau trimite fişiere, widgetul se evidenţiază cu folosirea taburilor pentru dialoguri, iar de săptămâna aceasta încă o noutate: zâmbitori! În timp ce în program zâmbăreţii sunt practic inexistenţi (dacă nu luăm la socoteală colorarea simbolurilor) în widget există sub trei forme!

Tot mai mulţi îşi exprimă convingerea că programul Google Talk urmează să cunoască o actualizare dramatică, ce să includă paşii înainte făcuţi de widget. Ar fi excelent să ofere discuţii pe taburi (opţional, pentru că probabil nu toţi vor dori aşa ceva), iconiţe zâmbitoare… După cum sesiza Ionuţ, într-o prezentare pentru Google Apps a scăpat o captură din probabil viitorul program Google Talk, în care apare opţiunea Show dialpad, ceea ce pare a indica o utilizare a programului pentru telefonie spre reţele fixe şi mobile. La ce tarife? Uf, nu simţiţi cum creşte tensiunea în aşteptarea noii versiuni de GT?

img55    img56    img57

Să rămânem la Google şi la Ionuţ care semnala nişte "subţieri" interesante pentru căutarea de imagini. Dacă la imagini căutăm cuvântul Paris, după cum ne-am aştepta vom avea imagini cu oraşul Paris dar şi cu Paris Hilton. Dacă la url-ul căutării adăugăm &imgtype=face rezultatele vor diferi: majoritatea vor fi fotografii ale unor persoane ce poartă numele Paris. Pentru moment nu există decât tipurile face şi news dar evident că în timp vor fi mai multe.

Google Blogoscoped a sesizat vineri un nou player pentru fişierele YouTube (am rămas deci la Google, YouTube fiind o companie Google). A fost ceva experimental, pentru că respectivul nou design a dispărut. Ce aduce probabil viitorul player YouTube? În partea de jos vor fi prezente mici capturi ale unor 10 videoclipuri pe teme asemănătoare, după cum deja se practică (mai puţine) la finalul videoclipului. Acum ele vor putea fi văzute direct în player, fără să mai părăseşti pagina. În plus şi codul HTML de integrare a unui videoclip va fi oferit direct din player. Frumos!

Digital Inspiration au lansat un instrument interesant: AdSense Box. Scrii un cuvânt cheie (sau mai multe) şi alegi o ţară şi vezi ce reclame vor fi afişate, teoretic, într-o pagină cu acel cuvânt cheie. Este util pentru a-ţi da seama de rentabilitatea unui cont AdSense. Din experienţa mea de o lună şi ceva cu AdSense pot spune că pe majoritatea siturilor unde afişez reclame AdSense acestea sunt ca nuca în perete (exemplu: reclame la cherestea pe situl cu ştiri catolice), deci e mai greu să aducă bani serioşi (este şi de înţeles: nu există ofertanţi catolici, sau generic creştini, de reclame prin AdWords). În schimb pe situl unui prieten, dedicat lumii medicale, reclamele erau foarte potrivite şi deci şi atrag clickuri din greu. Morala? Cu AdSense Box, ştiindu-vă cuvintele cheie ale unui sit pe care îl faceţi, puteţi aprecia cât de la subiect vor fi reclamele afişate, deci ce şanse de click există.

Şi ca să terminăm cu Google. Ştim că hărţile de la Microsoft oferă birds view, adică vizualizare din perspectiva păsărilor. Google va rupe oare gura târgului cu vizualizare din perspectiva… străzii? Aşa se pare. ZDnet.com a descoperit că Google a cumpărat următoarele domenii: google-maps-street-view.com, google-maps-street-view.net, google-maps-street-view.org, googlemapsstreetview.org, googlestreetview.com, googlestreetview.net, googlestreetview.org. Ghici ciupercă de ce le-a cumpărat? Ţinând cont de faptul că unele mari oraşe au versiuni 3D pe Google Maps, putem întrevede viitorul în care Google ne va arăta o imagine de la nivelul şoferului, indicând: "după blocul acesta cu zece etaje o iei la dreapta".

Gata cu Google. Puţin Linux. După cum au scris mai mulţi pe net, la competiţia Indy 500 a apărut recent o maşină purtând pe vârf o reclamă la… Linux. Tux500.com spera să strângă mai mulţi bani pentru un loc mai bun pentru Linux, dar şi aşa a fost bine, după cum o arată numeroasele articole ce au semnalat faptul. Aceasta a fost o ştire mai mult de culoare. Foarte serioasă este însă anunţul apariţiei unei reviste dedicate îndrăgitei distribuţii Linux pe nume Ubuntu. Full Circle Magazine a apărut pentru moment cu numărul 0 (numărul 1 ar urma să apară în curând). Acest ante-prim număr oferă o istorie a Ubuntu, are doar 17 pagini şi poate fi descărcat ca fişier PDF (poate preferaţi să îl vedeţi în imagini).

img58 img59

Am ajuns deci la… altele. Mi s-a părut comic şi trist (de semnalat oricum) păţania chinezilor ce folosesc Norton Antivirus (program pe care l-am folosit şi eu ani mulţi). O actualizare NAV nefericită a făcut ca programul să identifice (şi să şteargă) nişte fişiere esenţiale din Windows. La prima repornire calculatoarele nu au mai mers, având Windows-ul corupt. Cei care nu au restartat calculatorul în acea zi au avut norocul unei alte actualizări NAV ce a corijat problema. Pentru ceilalţi însă… Windows-ul a fost dus (deşi în fapt lipseau câteva fişiere ce puteau fi copiate de exemplu cu o dischetă). Una dintre multele relatări ale incidentului o găsiţi aici.

Un subiect al ultimelor zile – deşi nu tocmai nou, dar bun de ştiut – este legat de extensia Firefox pentru Picnik. Am scris despre Picnik, sper că vă amintiţi. Extensia permite să editaţi cu această aplicaţie orice imagine găsită pe web, iar mai nou – adică de la ultima versiune – permite şi capturarea paginilor web (fie a spaţiului vizibil, fie a întregii pagini). O metodă rapidă pentru a face nu doar o captură dar şi pentru a o aranja puţin.

img60

Cu siguranţă au mai fost diverse lucruri mici de semnalat, dar asta e… Să privim partea plină a paharului.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *