Pregătiţi-vă pentru marea… deconectare


Google a făcut astăzi un pas mult aşteptat şi anume cel care deschide calea spre webaplicaţiile (Google dar nu numai) utilizabile offline. Ce înseamnă aceasta? De exemplu citeşti contul GMail, ai vreo 50 de mesaje noi, dar nu ai timp să le citeşti acum pe toate. Apeşi un buton şi ultimele n emailuri sunt descărcate într-un mod invizibil ţie. Tot ce vezi este că deşi ai scos mufa de internet şi eşti pe pat cu laptopul, totuşi poţi naviga printre emailuri, poţi să le deschizi ca şi cum ai fi conectat! Alt scenariu: foloseşti Google Calendar, ai acolo toate informaţiile despre întâlnirea de astăzi dar acum eşti pe drum (în maşină, tren, avion, metrou…). Nu ai internet wireless, şi totuşi poţi să consulţi calendarul pentru că înainte de a te deconecta ai apăsat butonul magic… Magia are un nume: Google Gears.

img96

Odată instalat acest mic plugin îl puteţi şi testa. Google oferă câteva aplicaţii ca exemplu. Prima este o bază de date în care puteţi adăuga date ce rămân accesibile chiar şi după ce vă deconectaţi de la internet. Cum aşa? Simplu (în teorie): Google Gears crează o copie a datelor pe propriul calculator, într-o bază de date SQLite, care prin JavaScript poate fi interogată apoi. Dacă vă uitaţi în sursa oricărei dintre aplicaţii veţi vedea că liniile de cod sunt mult mai puţine decât ne-am aştepta. Există un API şi documentaţie astfel că acum practic oricine poate să dezvolte şi funcţionalităţi offline pentru propriile aplicaţii web. Oho, cum se va schimba faţa web-ului! Dar oare de aşa ceva nu am fi avut mai multă nevoie pe vremea dial-up-ului?

Pentru moment există o singură aplicaţie majoră care foloseşte Google Gears şi aceasta este Google Reader. Cu politeţe suntem întrebaţi dacă suntem de acord ca Google Gears să fie folosit de Google Readers. Evident acceptăm.

img97

Acum vom sesiza în colţul dreapta sus un cerc verde. Odată apăsat, Google Gears va face o copie offline a ultimelor 2000 de intrări din Google Reader. Deşi am putea crede că va dura ceva minute operaţiunea este extrem de rapidă. După ce s-a încheiat deconectaţi-vă de la internet pentru a verifica: veţi putea citi feed-urile adăugate în Google Reader (în cazul meu imaginile nu au fost salvate, doar textul – probabil o versiune viitoare va rezolva problema). Pentru a reveni online trebuie apăsat cerculeţul devenit din verde gri.

img100 img101

Abia aştept ca GMail şi Google Calendar să poată funcţiona offline de asemenea. Sunt foarte curios ce alte aplicaţii originale se vor găsi să fructifice noua găselniţă Google. Webmasterii trebuie acum să îşi gândească situl nu doar versiunea online şi versiunea mobile ci şi o versiune offline! Bătaie de cap pentru ei, câştig pentru noi.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. -Hawkeye- spune:

    Excelenta ideea celor de la Google! 😉

  2. Raimi spune:

    Bravo .. google .. o chestie menita parca sa reinventeze internetul … cred ca unele site-uri care contin baze de date accesibile in mod evident online, vor prelua in viitor si posibilitatea aceasta ca utilizatorul sa poata accesa si parti, deconectat fiind …


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *