Windows Live Writer: aşa şi aşa…


Am aşteptat aproape 6 luni ca să scriu despre acest program (despre care probabil ştiu mulţi ori destul de mulţi). După furtunoasa lui apariţie şi câteva upgrade-uri urgente, din noiembrie 2006 Microsoft nu a mai dat nici o veste despre WLW. Când în sfârşit a apărut o nouă versiune, săptămâna trecută, deja mă vedeam scriind despre el cu bucurie. Din păcate nu este aşa. Noua versiune îmbunătăţeşte dramatic interfaţa dar continuă cu unele probleme deranjante din trecut. Să pornim însă de la descărcarea lui, într-una din limbile engleză, franceză, spaniolă, germană.

img178

Mai întâi aş preciza că îmi este greu să fiu subiectiv cu acest program (de altfel nici o recenzie nu are pretenţia de a fi obiectivă). Programul WLW poate fi excelent, extraordinar, superb, ideal, instrumentul mult aşteptat, pentru mii(lioane) de bloggeri. Pentru mine însă WLW continuă să nu fie soluţia cea mai bună, rămânând pe mai departe fan Post2Blog, mai ales de când a devenit gratuit. Să încerc să o iau de la bine spre rău.

După cum spuneam interfaţa este foarte îngrijită, adusă spre Windows Vista şi permite inclusiv schimbarea culorii principale. Schimbarea se face cu pensula din dreapta, de lângă semnul de întrebare, iar mai jos vedeţi interfaţa în… verde. De fapt captura nu este atât pentru culoare cât pentru a vedea meniurile şi bările de instrumente

img179

Ca orice aplicaţie pentru publicat pe bloguri, WLW permite cu uşurinţă să adaugi un blog şi să scrii materiale, incluzând alături de text imagini, tabele, chiar şi videoclipuri. Evident se detectează categoriile, ba noua versiune WLW se laudă că ar permite din program adăugarea de noi categorii. Cel puţin în cazul meu, cu WordPress, nu a apărut aşa ceva. Permite aplicarea de efecte asupra imaginilor, ceea ce este drăguţ şi comod, dar aş fi preferat să permită şi alegerea formatului şi calitatea imaginii. În fine, poate cel mai puternic atu al WLW este faptul că admite pluginuri. Evident că s-a format în timp o comunitate de dezvoltatori de pluginuri pentru WLW, cu unele rezultate interesante.

img180

În plus faţă de Post2Blog:
– arhitectura deschisă spre pluginuri
– efecte pe imagini

În minus faţă de Post2Blog:
– nu permite setarea calităţii şi formatului imaginilor (când se "lipsesc", adică se dă paste)
– la titluri cu ă sau Ă în titlu le transformă în codul aferent HTML

În relaţie cu WP (poate cu altele merge):
– nu întotdeauna reuşeşte să copieze template-ul blogului (la mine a mers cu un singur blog)
– ca şi Post2Blog nu ştie să afişeze categoriile pe nivele (dacă sunt pe mai multe nivele)
– spre deosebire de Post2Blog nu reuşeşte să publice imaginile prin blog, ci doar prin FTP

Ultima notată este o problemă ce devine foarte gravă în timp dacă publicaţi frecvent şi cu imagini. De ce? Pentru că prin FTP WLW creează câte un director per articol. Aveţi 300 de articole într-un an? Tot atâtea directoare 🙁 , majoritatea cu 1-2 fişiere.

WLW trebuie însă că este perfect pentru WindowsLiveSpaces, pentru care a fost gândit. Se descurcă onorabil şi cu Blogger. În funcţie de ce CMS folosiţi s-ar putea să descoperiţi în WLW un prieten foarte bun sau unul de care să uitaţi repede. Oricum ar fi, vă invit să nu vă bazaţi pe ce am scris eu 🙂 ci să îl testaţi singuri. Doar atunci veţi şti cât de potrivit este pentru Dvs. Asta dacă scrieţi (pe) bloguri.

PS: Ştiţi ce mă deranjează cel mai mult? Ca majoritatea problemelor sunt rezolvabile dacă echipa de WLW ar lucra mai intens şi cu urechea înspre bloggeri. Imediat după lansare avea nişte buguri copilăreşti (nu permitea paste în titlu, nu lua în seamnă pentru WP modificarea datei). Oamenii s-au plâns, bugurile au fost rezolvate… o parte doar. Semn că se poate. Dar de ce s-au oprit aici şi după şase luni revin cu prea puţine îmbunătăţiri? De ce după atâtea cereri "vrem taburi, vrem taburi", WLW este tot fără taburi? Dacă aceasta este o strategie de a renunţa la WordPress ori altceva pentru WindowsLiveSpaces… atunci e complet greşită.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *