eyeOS: sistem de operare online


Ieri a fost lansat eyeOS 1.0.1, care, evident, repară diverse buguri ale versiunii anterioare. Nu, nu am vorbit de eyeOS 1.0 până acum, dar o facem în continuare! Situl producătorului este eyeOS.org, de unde putem afla multe informaţii, inclusiv vedea o prezentare. Mi-am permis să includ video-prezentarea în acest material, la final. Despre ce este deci vorba? eyeOS este un sistem de operare online. De fapt aşa ceva simulează. În fapt este o aplicaţie web, sau mai exact, un CMS (Content Management System) într-o formă mai deosebită.

img223

Ar putea avea viitor aşa ceva? Cu siguranţă. Acum le privim ca pe o joacă dacă nu pe un moft, dar într-un viitor – nu cred că foarte îndepărtat – sistemele de operare online ne vor permite să avem un fel de calculator online. Oriunde vom merge şi vom avea conexiune la internet vom putea să ne regăsim fişierele, să creem altele noi, să comunicăm… În imaginea următoare îl vedeţi în acţiune cu patru (!) aplicaţii lansate. Instant vă puteţi deschide un cont de test de aici sau folosi unul generic de aici. Este chiar un sistem de operare? Simulează bine 🙂 . Avem un desktop care include un coş de gunoi şi sus şi jos două sisteme elegante de meniuri. De acolo putem lansa aplicaţii (un manager de fişiere, un editor de texte, o aplicaţie tip calendar şi alta tip agendă de contacte, un navigator – în navigator!, un mini-calculator…). Există chiar şi un echivalent pentru Task Manager, cu care putem închide aplicaţiile. Desigur, ca la un sistem de operare putem schimba wallpaperul! De pe calculatorul propriu se pot upload-a fişiere în eyeOS. În fine, seamănă mult cu un SO, rămânând însă la un nivel evident primitiv (ex: nu are încă un player audio, aplicaţiile sunt foarte minimaliste). Cu cât însă conexiunile la internet vor deveni mai rapide şi mai ieftine, sunt sigur că sistemele de operare online vor prinde, urmând apariţia unor calculatoare fără hard, care vor fi de fapt un… navigator pe web.

img224

Dacă nu aţi încărcat eyeOS pentru a-l încerca chiar Dvs, iată video-prezentarea de care vorbeam la început. Înainte să mai spun că eyeOS poate fi descărcat şi instalat ca orice CMS. Probabil într-un viitor firmele vor oferi sistemul de operare online pentru angajaţi, ca loc unde să îşi ţină fişierele dar şi să lucreze pe ele. Într-un astfel de viitor biroul unui angajat va fi orice loc unde există un calculator cu conexiune la internet: aplicaţiile, nu doar fişierele, vor fi întotdeauna la un click de el.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

  1. -Hawkeye- spune:

    Mai are nevoie de foarte multe imbunatatiri. Deocamdata are decat un aspect placut, in rest e primitiv rau de tot.

  2. Teodor spune:

    Pe o idee cumva similara merge si Desktoptwo, care are la randu-i aspecte interesante. Merita incercat! 🙂

  3. -Hawkeye- spune:

    Desktoptwo pare mai bun. Cel putin pot deschide fisiere PDF, Word si Excel. Are si un player pt. muzica (doar MP3). Destul de interesant…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *