MooTools: framework javascript


Acest material nu se adresează celor care buchisesc încă HTML, deşi nu le este interzis. Publicul ţintă sunt acei webmasteri care au cunoştinţe cel puţin medii despre HTML dar mai ales despre JavaScript. Lor le recomand astăzi cu căldură MooTools, un compact framework javascript care permite tot felul de… lucruri. Mda, nu sunt foarte clar. De aceea recomandarea mea este să vizitaţi secţiunea demonstrativă de la MooTools.net. Dacă exemplele găsite acolo vă vor deschide apetitul, atunci reveniţi la acest articol.

img225

Aţi văzut deci cum acest cadru javascript poate permite din câteva linii de cod (categoric mai puţine decât ar fi nevoie daca am programa noi de la zero) să avem paginile cu încărcări AJAX sau cu elemente drag & drop şi alte diverse minunăţii. La fiecare demonstraţie aveţi patru linkuri mici dar esenţiale:

docs references, de unde aflaţi elementele folosite de respectivul script
js code, cu codul JavaScript
html code, cu codul HTML
css code, cu codul CSS

Reuniunea ultimelor trei coduri nu vă furnizează pagina cu efectul respectiv. Nu. Lipseşte tocmai cadrul MooTools. Pentru aceasta mergeţi la pagina de download unde veţi găsi o tactică interesantă. Pentru a menţine cadrul (framework-ul) javascript cât mai mic vă puteţi alege ce sub-componente doriţi să fie incluse. Eu am încercat să încarc cu AJAX o pagină într-o altă pagină. Adică ceva ca mai jos. Pentru aceasta am ales evident AJAX din secţiunea Remote şi Window.DoomReady din secţiunea Window: s-au marcat automat sub-componentele de care depindeau sub-componentele alese de mine. Pentru a şti ce sub-componente aveţi nevoie trebuie să studiaţi codul, dar începând de la indicaţiile din docs references (vedeţi ce am scris mai sus, prima liniuţă din cele patru).

img226

img227

La finalul paginii de download puteţi opta pentru cod… "zăpăcit" (adică făcut greu de citit) sau lizibil (pentru etapa de studiu să zicem). După care puteţi descărca fişierul unic javascript de care aveţi nevoie. Deci pentru a folosi MooTools trebuie să:

1. alegeţi efectele ce le doriţi şi să reţineţi din docs references şi din cod ce se foloseşte
2. generaţi fişierul javascript cu cadrul generic MooTools indicând sub-componentele detectate la pasul anterior
3. deschideţi un fişier HTML şi folosiţi fişierul de la punctul 2 şi indicaţiile cu secvenţele de cod de la punctul 1

Dacă doriţi un cod curat de unde să începeţi folosiţi arhiva pe care am făcut-o cu testul meu. Succes!

Fişier ataşat:


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

2 comentarii

 1. dan spune:

  Exprimare confuza.
  Nu am inteles nimic.
  Si pe deasupra nici nu e cel mai bun framework.
  Recomand jQuery sau Prototype.js

 2. jürgen.toth spune:

  Pasionatii de MooTools pot fi interesati de urmatorul link.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *