DailyLit: Citeşte în porţii mici


Dat fiind că omul modern citeşte atât de mult (o spun evident ironic), cineva s-a gândit să îi dea spre lectură cărţile în porţii mici (să nu se înece). Mi-a plăcut atât de mult ideea sitului DailyLit.com încât m-am gândit să o împărtăşesc chiar dacă probabilistic va fi de folos la prea puţini. Dar ideea merită ascultată.

img267

Să vedem cum se prezintă situl. "Am creat DailyLit", scriu autorii, "deoarece petrecem ore întregi cu emailurile dar nu găsim timp să citim o carte. Acum cărţile vin la noi prin email. Problema a fost rezolvată." Cum le-a venit ideea? New York Times a serializat câteva opere clasice în suplimente speciale. "Am reuşit atunci să citim cărţi pe care am dorit dintotdeauna să le citim, doar pentru că acum lectura lor făcea parte din activitatea cotidiană a citirii ziarului. Singurul lucru pe care îl facem mai serios decât să citim ziarul este să citim emailurile. Am demarat o primă versiune a sitului cu ’Războiul lumilor’ şi ’Mândrie şi prejudecată’. Am arătat prietenilor ce am făcut, am adăugat noi cărţi şi noi facilităţi la cererea lor, şi uite aşa s-a născut DailyLit." Genial după mine.

În acest moment DailyLit conţine 250 de cărţi din domeniul public, la care te poţi abona. Primeşti câte un fragment prin email (fiecare fragment este calculat să poată fi citit în 5 minute) în acele zile pe care le alegi tu (trei variante: zilinic, în zilele lucrătoare, sau lunea+miercurea+vinerea). Poţi indica şi ora primirii emailului (poate preferi dimineaţa, poate seara). Şi ca serviciile să fie complete, pentru cei care au "depăşit" faza cu emailuri cărţile pot fi citite – din martie a.c. – prin… RSS! Aşa arată de exemplu în clientul RSS pe care îl folosesc primul fragment din cele 199 ce compun romanul Oliver Twist al lui Charles Dickens.

img268

Evident, poţi naviga prin sit după autor sau după titlul cărţii, există şi un motor de căutare, dar şi un forum pentru cei cu chef de vorbă. Ce excelent ar fi dacă s-ar face aşa ceva şi în limba română. Nu credeţi? Poate cineva citeşte acest material şi porneşte un astfel de sit 🙂 . I-aş fi recunoscător.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. -Hawkeye- spune:

    Interesant! 😕
    Dar totusi, prefer hartia sau PDF-ul. Adica toata cartea, nu pe fragmente.
    Daca DailyLit ar fi ales sa imparta cartile pe capitole ar fi fost mai atractiv. Cel putin asa nu te opresti in mijlocul actiunii. Cine isi permite sa lase o carte buna din mana inainte de a termina un capitol inceput? 😛

  2. radu.capan spune:

    Presupun ca totusi nu impart cu toporul fragmentele 🙂 .


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *