Ubuntu (ca) program în Windows


Am mai scris în ianuarie despre o soluţie de a instala Ubuntu direct din Windows. Am testat-o şi cel puţin în cazul meu nu a mers, până nu am făcut o instalare… normală. Iată că astăzi GHacks semnalează o altă metodă care pare de succes. Soluţia poartă numele Wubi, fiind un program care rulează sub Windows şi care vă permite să instalaţi Ubuntu ca… orice alt program! Nu am testat această soluţie şi aş fi foarte încântat dacă cineva a apelat la Wubi să ne împărtăşească experienţa sa. Dacă doriţi să vedeţi experienţele blogurilor (de limbă engleză în principal) cu Wubi mergeţi aici.

img

Wubi scuteşte utilizatorul de rând de pasul poate cel mai dificil: partiţionarea harddisk-ului. Chiar şi programele cele mai scumpe şi mai performante nu îţi pot garanta că partiţionarea nu o va sfârşi prost. În timp ce eu nu am avut niciodată vreo problemă la partiţionare, de fiecare dată am stat cu inima strânsă până s-a terminat. Uite că cu Wubi s-a dus acest stres. Ideea este genială, mai ales că şi funcţionează 😉 . Wubi crează un fişier pe harddisk care i-a locul partiţiei. Rulează atunci Ubuntu într-un mediu virtual, simulând instalarea? Răspund autorii: "Nu. Aceasta este o instalare reală, singura diferenţă fiind că Ubuntu este instalat ca un fişier şi nu cu o partiţie proprie. Astfel vă scutim de efortul de a crea o partiţie liberă pentru Ubuntu. Şi vă scutim şi de efortul arderii unui CD-ROM."

Wubi rulează pe orice Windows de la 98 încoace, mai puţin Vista. La instalare, dacă daţi click pe Settings, puteţi să faceţi unele configurări. Se recomandă să alocaţi minim 3GB pentru Ubuntu, dar astfel încât să vă rămână minim 1GB liber în Windows (dacă e vorba de partiţia C, dar puteţi instala şi pe altă partiţie). De asemenea, după cum vedeţi din captura a doua, puteţi alege ediţia Ubuntu: Ubuntu (cu GNOME), Kubuntu (cu KDE), Xubuntu (cu XFCE pentru calculatoare mai vechi) şi UbuntuStudio (pentru centre multimedia). Când vreţi să scăpaţi de Ubuntu… dezinstalaţi cu Wubi ca orice alt program din Windows. Hai că sună bine, nu?

img1

Wubi speră să devină installer-ul oficial al Ubuntu pentru Windows. Acum este în beta dar opiniile par pozitive şi se vorbeşte ca despre o soluţie stabilă. În acest caz îi doresc succes. Cu cât Ubuntu va fi mai uşor de instalat, inclusiv de sub Windows, cu atât vor fi mai mulţi care să îl testeze… şi care poate să opteze definitiv pentru el. Singura problemă pe care o văd acum este că acest program (de 9MB), descarcă ediţia de Ubuntu aleasă prin internet, ceea ce înseamnă vreo 700MB… calculaţi câte ore după viteza conexiunii Dvs. Ar fi fost poate util ca ediţia Ubuntu să poată să fie descărcată separat, eventual de pe torrente. Poate într-o versiune ulterioară.

img2


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 3,00 din 5)
Se încarcă...

5 comentarii

 1. psykid spune:

  Salut. Am incercat sa instalez si ubuntu si kubuntu si xubuntu… degeaba… primesc la un moment faza ca:
  „unable to unmount /dev/sda1/”
  Am incercat eu din consola… dar si acolo… „innapropiate ioctl”
  Vreo rezolvare ? 🙁 . Si la inceput cand booteaza ceva de genu:
  „unable to mount /sys”

 2. manu2121 spune:

  Au probleme cu driverele de nvidia si ati de asta nu iti merge! Schimba rezolutia din vga in oricare alta si va merge! Prob este ca dupa ce il instalezi te vei intilni cu aceeasi prob! Eu l-am instalat via vmare workstation! Merge minunat insa… tot prin nenea Windows.

 3. Florin spune:

  Sincer cred ca Wubi e doar o masina virtuala ce vine in acelasi pachet cu Ubuntu. Am mai avut experiente de genul acesta si cred ca ar fi cazul sa dau un exemplu: DSL Embedded. Acesta foloseste Qemu ca masina virtuala si porneste cu un batch script: http://www.damnsmallinix.org .

 4. gabriel spune:

  Bravo, Radu!!!!
  Inca un articol pe care il descopar pe CNet si care face >>>toti banii.Am testat instalatorul Wubi si pe Ubuntu si pe Kubuntu, merge excelent, la boot apare un fel de grub pentru a-ti alege sistemul de operare, ruleaza bine si mai ales nu trebuie sa stii… carte… ca sa ai parte… de putin Linux>>> Pentru cei ce isi prindeau urechile prin Partition Magic sau nu erau in stare sa treaca de instalatorul din ubuntu… Wubi este o solutie f. simpla. Am mai testat cu VMware S.O.-uri si pot sa spun ca pe Wubi se misca mai bine… Linux-ul. Incercati, nu aveti ce pierde>>> cel putin!!! 🙂

 5. dinamit spune:

  Ubuntu e prea bun… Nu e bun insa pentru gameri, nu ruleaza nici o aplicatie exe, e ceva mai avansat, dar ca navigare si viteza e prea bun fata de Windows.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *