Kiwi: Ubuntu pentru români şi maghiari


Gabriel ne-a atras atenţia zilele trecute asupra unui proiect interesant: Kiwi. Este vorba de un sistem de operare bazat pe Ubuntu, dar adaptat cu gândul special la români, dar şi maghiari. Proiectul, demarat în februarie a.c., are din luna mai şi un sit, de pe care vom cita în continuare.

img47

Kiwi "e bazat pe Ubuntu Linux, deci e 100% gratuit, uşor de instalat şi folosit, imun la viruşi, spyware şi malware şi încape pe un singur CD, care poate fi testat înainte de o instalare definitivă pe calculator. Conţine traduceri şi corectoare ortografice pentru limbile română şi maghiară, codecuri pentru muzică, filme şi flash, suport pentru conectarea la net prin ADSL (Clicknet şi RDS). Poate citi şi scrie pe partiţiile create de Windows şi poate opera cu documentele deja existente create cu Microsoft Office. Pentru a-l încerca descărcaţi imaginea, inscriptionaţi-o pe un CD de 700M şi porniţi calculatorul de pe acest CD. Aveţi nevoie de cel puţin 256 megaocteţi de memorie RAM pentru a-l testa, iar pentru instalare trebuie să aveţi 512 megaocteţi de RAM şi un spaţiu de 3 gigaocteţi liber pe disc."

img48

Sistemul de operare este însoţit de câteva programe de bază (Firefox, Gaim, OpenOffice, Gimp…), care permit unui utilizator Windows să se simptă aproape ca acasă şi în Kiwi ("puteţi face astfel un prim pas spre libertate şi legalitate", ne îmbie situl 😉 ). Dezvoltatorul principal Kiwi este Jani Monoses, cu sprijinul Startx SRL. Pentru lansarea versiunii 7.04 au fost de mare ajutor Cosmin Săveanu, Gergely Imre, Adi Roiban şi Mihai Brehar, oferind idei, bugreports, artwork şi hosting. Se intenţionează să se lanseze regulat versiuni, cel putin o dată la 6 luni, care să urmăreasca versiunile Ubuntu. Trecerea la o versiune mai nouă se va putea face fără a reinstala sistemul.

img49

Daca aveţi comentarii sau doriţi să contribuiţi scrieţi la kiwi at startx.ro. Metoda cea mai simplă de a contribui – citim tot de pe situl Kiwi – este de a da o mână de ajutor la traducerea Ubuntu 7.04 în Launchpad.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *