S/2: Google, Yahoo, Safari, securitate sub Vista şi altele


De-a lungul săptămânii au fost unele lucruri pe care nu le-am acoperit fie din lipsă de timp fie pentru că nu erau prea multe de spus. Aşa că, scurt pe doi (S/2), le trecem în revistă astăzi, acum.

img57

Începem cu Google. Săptămâna aceasta Google Analytics a ieşit din beta şi şi-a mai adăugat unele facilităţi (link1, link2). Tot pentru webmasteri: Google oferă de ceva vreme posibilitatea construirii unor motoare de căutare personalizate, limitate la anumite situri specificate de noi. A apărut însă o nouă opţiune: ca în căutare să nu fie inclus doar un sit indicat, ci şi paginile indicate – chiar externe – de acel sit (link1, link2). Acum trecem la videoclipuri: Google Video începe să semene tot mai mult a motor de căutare pentru videoclipuri: acum o căutare returnează cam ca la căutarea de imagini un frame inferior cu rezultatul iar sus rămâne o bandă cu videoclipuri pe teme apropiate (link1, link2). De la Google Video la YouTube: acum accesibil şi pe mobil! Mai mult, YouTube oferă o nouă interfaţă (dacă mergeţi la un videoclip veţi vedea un link cu textul Try out the NEW (beta) version of this page). O veste mai importantă dinspre YouTube este poate aceea că au lansat un fel de editor online pentru videoclipuri (o aplicaţie flash de la Adobe). Personal nu am putut testa YouTube Remixer, conexiunea eşuând de fiecare dată (probabil foarte mulţi utilizatori?), aşa că mă rezum la captura altora:

img58

Cei care săptămâna aceasta au încercat să îşi acceseze fotografiile de pe Yahoo au avut parte de un mesaj surpriză: Yahoo! Photos se închide, până în toamnă fiecare trebuind să îşi migreze sau descarce local imaginile. Unde să le migrezi? Sunt multe opţiuni, dar Picasa WebAlbums bineînţeles că nu este indicată 😉 . Cum ne-am aştepta, cel mai uşor se importă imaginile într-un cont Flickr: o apăsare de buton şi migrarea se va face singură, Dvs urmând să fiţi notificat prin email când procesul s-a încheiat. Reacţiile pe blogul Yahoo nu sunt toate fericite.

img60

Acum să mai revenim puţin la Safari, lansat săptămâna aceasta şi pentru Windows. Apple se laudă că au fost peste un milion de descărcări deja pentru acest navigator. A apărut şi primul patch, care nu rezolvă atât problema cu fonturile (care persistă pentru mulţi) cât una gravă de securitate! Analizele apărute pe bloguri sunt de regulă critice şi, în ciuda opiniei unuia dintre cititorii sitului nostru, toate recenziile afirmă că Safari consumă mai multă memorie decât Firefox sau Internet Explorer. Vorbim oricum despre un beta care mai mult miroase a alfa, aşa că mai bine mai aşteptăm. (A! Dacă cumva vă plac unele lucruri din Safari şi le doriţi în Firefox, citiţi acest excelent articol Lifehacker care vă indică extensiile aferente.)

În continuare ne oprim la prietenii de la Tech.Cybernetnews.com. "Fixul" lor pentru Firefox, demonstrat de un sit dedicat navigatorului, ne aduce de săptămâna aceasta ceva nou: un director de zeci de teme compatibile cu Firefox 2.0. Fiecare cu un screenshot mare, pentru a putea aprecia dacă ne place sau nu. Într-o vreme schimbam şi eu temele firefox frecvent… de multe luni însă sunt cu tema implicită. Tot Ryan, fan Vista, notează săptămâna aceasta apariţia unor versiuni compatibile cu Vista la: Active Virus Shield, Comodo Firewall, ZoneAlarm Firewall. Toate sunt gratuite, aşa că dacă folosiţi Windows Vista şi nu ştiaţi ce să alegeţi pentru securitate, aveţi acum opţiuni.

img62

Un cuvânt şi despre DivShare, situl nostru favorit pentru hosting de fişiere. Săptămâna aceasta situl şi-a schimbat designul, a lansat un nou serviciu, DivShare Direct (care permite de exemplu să incluzi materialele în situl tău cu propriul logo şi să oferi link direct pentru descărcare). Mai mult, chiar şi pentru conturile gratuite, au apărut parolele pe foldere, ceea ce unora le poate fi foarte util. Mă bucur să văd cum de la săptămână la săptămână DivShare se îmbunătăţeşte, păstrând servicii excelente pentru cei ce nu vor să plătească ceva, şi oferind servicii super-excelente celor dispuşi să plătească.

Iar la final o selecţie de articole găsite săptămâna aceasta şi care v-ar putea interesa. Titlurile le voi traduce, articolele sunt evident în engleză, dacă nu se indică altceva:

11 sfaturi pentru AdSense pe care ai fi vrut să le ştii dinainte (via digg)
Diferenţele între HTML4 şi HTML5 (via digg)
"Edit In Place" folosind jQuery (pentru webmasteri, articol în română)
Fontul Helvetica a sărbătoreşte 50 de ani de existenţă! (puţină istorie nu strică 😉 )
10 moduri de a îmbunătăţi experienţa cititorilor
Peste 120 de resurse legate de RSS (via digg)

Cu siguranţă au mai fost diverse lucruri mici de semnalat, dar asta e… Să privim partea plină a paharului.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *