Adobe Digital Editions: lectură plăcută!


Citiţi multe fişiere PDF? Adobe pune la dispoziţie Adobe Digital Editions, un program de 3MB (sub Windows). Deşi unele recenzii îl prezintă ca un reader pentru diverse formate, eu nu am reuşit să deschid decât fişiere PDF şi EPUB. Păcat, ar fi fost util să poată deschide şi fişiere DOC, TXT, LIT ş.a. Face acest program lectura mai plăcută? Nu neapărat. Citirea unei cărţi de pe ecran rămâne o experienţă – pentru unii – frustrantă. Dar Adobe Digital Editions permite totuşi câteva lucruri drăguţe. Aş asemăna programul cu un corp de bibliotecă.

img137

El permite organizarea cărţilor pe rafturi. Din start sunt unele rafturi puse (Borrowed, Purchased), pe lângă All Items (toate) şi Recently Read (citite recent), dar utilizatorul poate adăuga oricând alte rafturi ori şterge cele existente. Practic puteţi să vă organizaţi virtual cărţile: "raftul" de cărţi despre AJAX; "raftul" de cărţi despre PHP… După cum vedeţi, dacă există coperta cărţii, ea este afişată. Cărţile pot fi rapid sortate, de ex. după autor, număr de pagini sau data citirii… Ce n-aş da dintr-o comandă să pot sorta la fel şi cărţile de pe rafturile mele reale 🙂 .

img136

Când vine vorba de lectură, programul este un fel de Adobe Acrobat Reader dar pe un fundal negru mai relaxant. Dacă fişierul are definit cuprinsul, el va fi afişat. Puteţi pune semne de carte, precum şi face căutări. Este astfel uşor să revii la pagina unde ai rămas ieri sau să găseşti o informaţie anume. Dacă ar fi mai larg de mână la formatele suportate chiar aş fi entuziasmat de acest program. Poate în versiunile următoare. Există şi o variantă pentru Mac iar din toamnă va fi şi pentru Linux.

img139

Câteva cărţi ce se descarcă direct în program găsiţi aici. Documentaţia programului este aici.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. -Hawkeye- spune:

    Intr-adevar, citirea unei carti in format electronic poate fi o experienta frustranta. Nu pentru sanatatea ochilor, pe care oricum ii strici stand zilnic in fata monitorului, ci pentru ca ai nevoie de o pozitie comoda atunci cand citesti pentru mai mult timp. Pentru cei care au laptop este mult mai simplu – te intinzi intr-un fotoliu comod si stai cu laptopul in brate.

    Cat despre programul celor de la Adobe, eu il gasesc destul de bun.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *