10 sisteme de operare online


Până acum am scris despre un singur sistem de operare online: eyeOS. În comentarii a mai fost semnalat un al doilea: Desktoptwo. Există însă mult mai multe, şi era evident că în timp vor apare articole care să le recenzeze. FranticIndustries a făcut aşa ceva prima oară în decembrie 2006, deci de atunci lucrurile cu siguranţă s-au schimbat destul de mult. Fără să doresc să înlocuiesc lectura respectivului articol, mi-am permis să preiau cele 10 WebOS (vezi definiţia Wikipedia)prezentate şi să pun doar câteva cuvinte despre fiecare, conform opiniei autorului articolului original. Pentru evaluări mai pe larg citiţi deci sursa.

webos.jpg

Am inclus şi linkurile spre aceste sisteme de operare, ceea ce vă va permite să navigaţi la cele care vă trag cu ochiul. După cum veţi vedea, sau probabil ştiţi deja, majoritatea sunt în early stages, unele chiar foarte-foarte la început. Dar orice drum începe cu primul pas aşa că practic asistăm la o naştere prelungită, probabil pe câţiva ani. Dacă Google va lansa – conform unor zvonuri subţirele – un WebOS atunci cu siguranţă o mare parte din aceste proiecte ar muri brusc 😉 în timp ce altele ar începe să fie mai serios tratate.

Şi ca să trecem direct la concluzii, după articolul citat YouOS, Goowy şi DesktopTwo sunt soluţiile care merită pe moment atenţie. Celelalte sunt doar ipotetic concurente. Mai recent, acelaşi sit a publicat un articol cu alte zece WebOS, despre care probabil vom scrie în curând.

img58

1. Craythur

Arată bine dar majoritatea aplicaţiilor sunt instabile. Aduce puţin a Vista.

img57

2. Desktoptwo

Unul dintre cei mai serioşi competitori pe această piaţă de WebOS. Aplicaţii variate (OpenOffice, MP3 player, RSS reader…) totul în flash.

img56

3. EyeOS

Printre puţinele web-sisteme de operare care îţi dau posibilitatea să îl descarci şi să îl instalezi pe un server propriu. Altfel, destul de primar.

img55

4. Glide

O soluţie bazată pe flash, cu pachete gratuite dar şi comerciale. Nu încearcă să arate ca Windows-ul, adoptând o interfaţă proprie.

img54

5. Goowy

Un alt sistem de operare realizat în flash. Una dintre cele mai bune tentative de sistem de operare online.

img52

6. Orca

Un alt sistem de operare dar care… nu merge sub Firefox (punct negru… mare). În curând se anunţă o versiune şi pentru alte navigatoare (pentru moment nici situl lor nu merge). Include diverse aplicaţii şi se folosesc de Zoho pentru Office.

img53

7. Purefect

Nu este perfect şi este foarte la început. Mai sunt şi probleme de securitate (putându-se accesa fişierele altora).

img50

8. SSOE

Foarte la început. Oferă o idee despre ce ar putea să devină, puţine lucruri fiind funcţionale.

img49

9. XinDESK

Nu poate fi testat aşa că singura metodă de contact cu acest OS este indirect, prin prezentarea făcută de sit.

img48

10. YouOS

Un competitor serios, care include un bun client de chat, de mesagerie instant, un client RSS şi alte aplicaţii. Puţin cam nefinisat ca design dar satisfăcător de solid ca funcţionalitate.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Tibor Kiray spune:

    Recent (azi 27-28.03.2008) am descoperit http://www.g.ho.st un webOS ce promite, spun eu, si asta pentru ca nu sunt familiar cu sistemele prezentate mai sus. Dupa ce m-am plimbat prin el (mai putin de o ora) am regasit multe din functionalitatile webOS-urilor din lista. As dori sa ii faceti un review, si eventual sa ii gasiti un loc in pagina (topul webOS-urilor).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *