FeedBurner & Picasa: veşti bune


Google şi-a dezvoltat un bun obicei: acela de a achiziţiona în stânga şi în dreapta (cu o strategie totuşi), oferind apoi respectivele servicii gratuite. Un exemplu este programul Picasa, pe care îl ştiu din vremea când era comercial, când l-am folosit pe perioada de trial, despărţindu-mă cu regret de el: mulţumită lui Google este de mai mulţi ani gratuit! Unde nu a putut să ofere totul gratuit, a oferit o versiune măcar gratuită: a se vedea programul SketchUp. Nu de mult Google a achiziţionat FeedBurner (vezi articolul nostru). Ieri s-a produs inevitabilul. Servicii care până acum erau contracost sunt acum gratuite, după cum aflăm de pe blogul FeedBurner.

img80

Cele două servicii care acum au devenit gratuite sunt mai mult o declaraţie de intenţie, decât ceva practic. Este desigur opinia mea. Primul oferă acces la statistici pe feed. Dar de ce să introduci încă un cod de monitorizare, de statistici, în propriul sit, când inevitabil aceste statistici vor ajunge cândva incluse în Google Analytics? Eu unul nu mă grăbesc spre aceste statistici acum gratuite. Al doilea serviciu permite ca url-ul feed-ului (a se vedea cel de la CNet.ro) să nu mai includă neapărat feedburner.com ci să poată fi customizat după domeniul sitului care îl utilizează. Dacă vă aşteptaţi că daţi două-trei clickuri şi s-a rezolvat, vă înşelaţi. Într-un mod primitiv, trebuie să trimiteţi un email pentru a fi contactat apoi de FeedBurner pentru modificările de rigoare: nu se putea face cu formulare online? Hmmm… FeedBurner s-a grăbit puţin cu ieşirea la rampă. O luăm însă ca un semn bun: ceea ce era şi mai este comercial la FeedBurner va deveni gratuit în curând.

În fine, a doua veste bună vine dinspre Picasa. Eu îl folosesc frecvent şi am resimţit faptul că timp de o săptămână Picasa nu a mai putut fi folosit pentru publicarea de fotografii în Picasa WebAlbums. Motivul? Google a operat unele detectări ale setărilor regionale ale calculatorului după care ajungea să facă publicarea la… picasaweb.google.ro, care evident nu există. Poate este un semn că în curând aşa cum există Google.ro (sau Google pentru alte ţări), va exista şi PicasaWeb.Google.ro? Nu ştim, dar cert este că publicare a fost paralizată timp de o săptămână. Până la urmă am presupus că are de-a face cu Regional Settings din Windows: le-am schimbat pe US şi… surpriză: a mers! Am raportat la Google, am scris şi pe grupul Google dedicat la Picasa, şi până la urmă plângerea a fost auzită şi problema a fost rezolvată azi-dimineaţă (şi în stilul încă ne-românesc am primit email de mulţumire de la Google pentru semnalarea problemei şi pentru sugerea soluţiei temporare). Deci… dacă aţi avut probleme în ultima săptămână cu publicarea pozelor din Picasa, reveniţi la gânduri mai bune! Nu este nevoie să reinstalaţi programul ("defecţiunea" fiind la sistemul de redirectare a url-urilor). Dacă doriţi ultima versiune vă recomand să o luaţi de la hipopotam.

img81


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *