Drepturile de autor: brrr… ufff…


Smashing Magazine a publicat astăzi un extrem de important material (de parcă nu aşa ar fi 90% din ce publică ei). Doar că acum nu mai cataloghează nici pluginuri şi nici teme WP, nici designuri de pe web, nici fonturi… Colecţia lor este acum în jurul problemei drepturilor de autor. Problema este deosebit de spinoasă, aceste drepturi fiind frecvent încălcate. Nişte drepturi sunt încălcate şi când folosim programe în mod ilegal, dar articolul din web-publicaţia amintită nu tratează problema pirateriei software ci a furtului de content, ajuns la mare modă odată cu explozia blogurilor.

img119

Ca de obicei, articolul din Smashing Magazine are o dublă valoare: în sine, prin cele scrise în el, dar mai mare prin legăturile pe care le oferă spre alte articole, mai competente, mai specializate. Desigur, legislaţia diferă de la ţară la ţară, aşa că probabil unele lucruri de acolo se aplică strict în US, dar tot este interesant de ştiut. Pentru mulţi internetul este moşia… lui nimeni. Şi totuşi şi aici se aplică drepturile de autor încă din momentul conceperii unui material. Dreptul de autor este în vigoare – spune materialul – pe durata vieţii autorului, plus încă 70 de ani. Apoi intră în domeniul public.

Unul dintre lucrurile bune, dar absolut neclare (ca limite), este conceptul de fair use (corectitudine în folosirea unui material). De exemplu în materialul anterior, acela cu imaginile cu apa, am preluat 7 imagini din 45 de imagini. În plus sunt mai mici decât se găsesc pe situl original. După mine este o utilizare care se înscrie la fair use. Dacă aş fi preluat 30 de imagini nu ar mai fi fost. Dar cine stabileşte limita? În cea mai mare parte este probabil o problemă de bun simţ.

O altă problemă majoră este cea a indicării surselor. În clipa în care o idee o regăsesc pe 10 bloguri nu ştiu care este sursa… şi de regulă nu o mai trec. Este corect sau nu? De regulă preiau ideea (sit, program, serviciu) şi prezentarea o fac independent, prin propriile teste, aşa că cred că nu este o problemă. În plus o parte din materialele noastre sunt inspirate după câteva bloguri externe cu care avem înţelegeri speciale. Indicarea sursei este un minim care se poate face faţă de sursa de inspiraţie, iar cum astăzi blogurile "comunică" automat între ele când se fac linkuri, un autor poate şti rapid din aceste indicări ce interes a suscitat materialul lui. În fine. Dincolo de consideraţiile mele total neprofesionale vă recomand să daţi click pentru a vedea articolul din Smashing Magazine.

Ca sursă de documentare pentru legislaţia românească, la o primă căutare pe net, eu nu am găsit decât Legi-Internet.ro. Dacă ştiţi resurse mai competente, vă rog împărtăşiţi-le prin comentarii.

img120


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. anmar037 spune:

    In ultimele luni ma confrunt cu o mica problema legata de drepturile de autor. Cum functioneaza drepturile de autor in privinta textelor tiparite care apoi sunt preluate in proportie de 100 % in format electronic? E suficient sa fie specificata sursa?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *