Vista: Scurtături utile (I)


În atâtea articole de până acum mi-am arătat interesul pentru scurtăturile din taste (shortcuts). O combinaţie de taste poate fi mult, mult, mult mai rapidă decât o navigare printre meniurile unui program. Vista are câteva scurtături foarte interesante. Pe cât de interesante pe atât de utile. Evident că şi în Vista, ca în XP, Win+D ne arată desktoptul. Sau Win+F deschide fereastra de căutare. Sunt însă câteva speciale.

img17

De exemplu combinaţiile Win plus o cifră. Tot ce trebuie să faceţi este să număraţi scurtăturile din Quick Launch. Win+1 arată desktopul. Win+3 lansează Internet Explorer. Win+6 lansează Post2Blog din care scriu acum acest articol. Ş.a.m.d. Evident, la Dvs Win+n poate lansa altceva, în funcţie de ce scurtături aveţi în Quick Launch. Să nu uităm că în Quick Launch putem rearanja din mouse elementele (sau trage noi scurtături), aşa că dacă vrem cu Win+3 să lansăm MS Word… o putem face.

Să mai vedem câteva scurtături utile. Win+Pause lansează System Properties. Dacă până acum foloseaţi Ctrl+Alt+Delete pentru a lansa Taks Manager… nu mai merge. Folosiţi în schimb Ctrl+Shift+Esc! O combinaţie super-utilă dacă de exemplu se blochează un program şi doriţi să îl închideţi forţat. Cu Win+T vă "deplasaţi" în taskbar, având o previzualizare a aplicaţiei ce apare deasupra elementului activ.

img18

Win+Tab permite o "plimbare" ca Alt+Tab, da în 3D. Cu Ctrl+Win+Tab derularea rămâne activă pe ecran.

img19

Lăsăm alte scurtături pentru un alt material…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. Truta Alexandru spune:

  Foarte util articolul. Cel putin mie mi-a fost de folos. Poate pe viitor, cand mai descoperi sau mai aflii scurtaturi de Vista ne impartasesti si noua, utilizatorilor care nu stau sa caute prea mult aceste facilitati. Multumesc!

 2. Chiriac Gheorghe spune:

  Buna ziua , eu sunt un novice in folosirea pc-ului si de cateva zile ma confrunt cu o problema: pe laptopul meu am instalat Windows Vista si de cateva zile nu mai reusesc sa folosesc literele de pe tastatura decat daca apas tasta Fn. Daca nu apas tasta Fn in loc de litera O se scrie 6, la toate tastele cu doua simboluri pe ele se scrie simbolul mai mic .
  Exemplu : Am nevoie de ajutor=a0 nev65e de a14t6r.
  Multumesc anticipat.

 3. radu.capan spune:

  Apasati pe NumLock (cautati pe tastatura). Acum aveti blocat simularea de taste cu cifre care la tastaturile mari apar in dreapta.

 4. Chiriac Gheorghe spune:

  Multumesc foarte mult.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *