Vista: Scurtături utile (II)


Continuăm prezentarea scurtăturilor utile în Windows Vista. Desigur, unele sunt valabile şi în alte versiuni de Windows. Vom începe de la… mouse. Da, aceasta chiar nu e scurtătură din taste, dar e o scurtătură totuşi. Dacă aveţi desktopul activ şi apăsaţi pe Ctrl şi mişcaţi rotiţa de scroll a mouse-lui puteţi să schimbaţi dimensiunea icoanelor. Vedeţi mai jos, de la minim la maxim. După cum vedeţi, nu toate icoanele pot fi la fel de mult scalate. Acelaşi lucru (Ctrl+mouse scroll) se poate aplica şi în Explorer pentru scalarea iconiţelor. Facilitatea este deosebit de utilă de exemplu când avem fotografii şi dorit să modificăm dimensiunea previzualizărilor.

img21

Să mai rămânem puţin la Windows Explorer. Alt+D activează bara de adrese. Alt+(Săgeată)Stânga şi Alt+Dreapta ne duc la folderul anterior sau următor în istoria navigării printre foldere. Foarte util este Alt+Sus care ne duce în folderul superior (dacă suntem în C:’Temp’Poze, apăsând Alt+Sus ajungem în C:’Temp). F11, ca în Internet Explorer, trece Explorer-ul în fullscreen. Mai departe: Sidebar-ul din Windows. Cu Win+Space putem activa bara laterală, iar cu Win+G putem trece de la un gadget la altul. Win+E deschide Ease of Access Center, iar Win+X deschide Windows Mobility Center (prezentat în captură mai jos).

img22

Dacă în Explorer (dar nu numai) de exemplu aveţi activ un element, cu Shift+F10 este ca şi cum aţi da click dreapta; cu Alt+Enter este ca şi cum aţi apela Properties din meniul contextual (la fel Alt+dublu click). Sunt şi combinaţii care mie nu mi-au mers, dar aş fi vrut. Mai multe situri spun că dacă apăsăm Shift în timp ce introducem un CD/DVD sau USB stick, nu se va mai lansa fereastra cu Autoplay – nu şi la mine. Un alt sit vorbea despre combinaţii precum Win+Stânga+Stânga+Stânga+Enter pentru shutdown. Poate într-o versiune preliminară de Vista. Dacă mai aveţi combinaţii de taste favorite ce le utilizaţi în Vista, împărtăşiţi-le prin comentarii.

Pagina oficială a Microsoft cu scurtături pentru Vista o găsiţi aici.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *