Puţină curăţenie la pornirea Windowsului


Dacă sistemul de operare vă porneşte/merge tot mai greu, poate să fie şi pentru că sunt prea multe programe lansate în memorie. Se poate face curăţenie cu un instrument furnizat chiar de Microsoft, dar ştiu că multă lume se fereşte de orice înseamnă intrare în "inima" sistemului de operare. Şi totuşi… să vedem cum am putea să fim liniştiţi. În primul rând lansaţi din Run utilitarul msconfig.

img201

După lansare veţi avea o fereastră ca mai jos. Activaţi ultimul tab, Startup. Aici veţi vedea toate programele care sunt lansate odată cu sistemul de operare. (În paranteză fie spus, tabul anterior, Services, oferă o idee despre serviciile folosite de sistemul de operare, unde din nou pot să fie unele în plus, dar acesta este un alt subiect, ceva mai delicat.) Veţi vedea acolo o serie de elemente, unele imposibil de pronunţat (IMJPMIG????), altele clare (googletalk). Debifând un element de acolo vă asiguraţi că la următoarea pornire a sistemului de operare nu va mai fi lansată şi acea aplicaţie. Se întâmplă să fie programe care, vrei nu vrei, se setează să pornească cu Windowsul, fără să ai undeva opţiunea de a dezactiva acest comportament. În acest caz şi în altele avem oricând la îndemână msconfig.

img202

Dar întrebarea dureroasă este: de unde ştiu eu dacă IMJPMIG, atiptaxx, cpqset sau altele sunt vitale sau nu? Dacă demarcând ceva "bulesc" sistemul de operare? Ne vine în ajutor un sit care are un index de aproape 15.000 de elemente posibile în Startup. Multe, deci aproape sigur veţi găsi programele care apar la Dvs. Dacă nu, atunci nu faceţi nimic cu respectivul program (decât dacă l-aţi identificat clar… vedeţi că a doua coloană, mai sus, este cu calea spre respectivul program). Mai jos vedeţi că se explică "legenda": dacă în dreptul unui program scrie N sau X puteţi să îl eliminaţi.

img203

De exemplu pentru cpqset aflăm că N(u), nu este vital, deci poate fi debifat.

img204

După ce aţi debifat cele de cuviinţă daţi click pe Apply şi pe OK. Veţi fi invitat să reporniţi calculatorul: o puteţi face atunci sau mai încolo. După prima pornire a sistemului de operare se va lansa o fereastră cu titlul System Configuration Utility care ne va semnala (de parcă nu am şti) că am făcut unele modificări la modul de lansare a Windows-ului. Bifaţi Don’t show this message… şi gata.

Dacă ceva nu merge bine, elementele debifate apar în continuare în tabul Startup şi le puteţi bifa (sau apela la Normal startup în primul tab). Folosiţi cu grijă cele descrise mai sus…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. psykid spune:

  Inca o data imi salvati viata cu acest site.

  Multumesc inca odata!

 2. Tony spune:

  Ne oferiti niste informatii cu adevarat utile. Multumim!

 3. Constantin Dan spune:

  Buna seara,
  Am incercat in fel si chip de cel putin o luna de zile sa intru pe acest site (castlecops), dar nu reusesc sa intru pe el. Ce sa fac?

  Multumesc, si inca o data felicitari pentru munca pe care o faceti!

 4. Emanoil Lescinschi spune:

  Ca sa pornesc un program trebuie sa dau dublu click de 2 ori. De ce oare? Multumiri pentru calitatea articolelor publicate!!!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *