Editare audio: Audacity şi altele


Familiştii mai cu ceva vechime au aproape sigur casete audio înregistrate cu copiii lor recitând ceva la o zi de naştere, ori poate primele cuvinte. Părinţii de azi au DVD-uri. Dacă nu aveţi totuşi cameră video, dar aveţi calculator, puteţi profita de el pentru a face înregistrări cu copiii (ca vinul vechi: le veţi aprecia – înregistrările, la ele mă refer – pe măsură ce se învechesc). Ai noştri copii se dau în vânt să îşi ia interviuri şi să aplice diverse efecte mai apoi. Vă propun – indiferent de modul de utilizare – să vedem puţin programul Audacity. Este gratuit şi versiunea 1.3.3 beta acum este foarte stabilă.

img234

Cu un microfon puteţi începe înregistrarea apăsând butonul roşu (nu e chiar roşu, nu? ok, atunci apăsând butonul care are pe el un cerc colorat). Mai întâi veţi dori poate să stabiliţi sursa. Vedeţi în bara a doua de instrumente o listă derulantă unde scrie Microphone. Desigur, cel mai adesea înregistraţi cu microfonul, dar acolo sunt mai multe surse: de exemplu puteţi înregistra de pe un CD audio. Eu am folosit pentru a înregistra sunete redate de calculator: am folosit Line In atunci. Cazuri? Ascultaţi muzică de la un post radio online sau de pe anumite situri (YouTube) şi doriţi să capturaţi ceea ce auziţi în boxe (sau poate doriţi să capturaţi o discuţie vocală cu Skype, GTalk, Yahoo! Messenger). Capturând sunetul direct din calculator, fără să treacă prin aer (de la boxe la microfon) evident calitatea este excelentă. Când doriţi să opriţi, apăsaţi pe butonul cu un pătrat. (Aţi vrea combinaţiile de taste? Le găsiţi aici înşirate.)

img235

După ce aţi înregistrat puteţi să faceţi diferite operaţiuni. Când ne distrăm luând interviuri copiilor (pe care le publicăm pe situl nostru personal) evident apar ăăăăă-uri, bâlbâieli… Cu Audacity acestea dispar rapid (manual): marcaţi zona cu pauză sau cu "defecţiuni" şi… cut (Ctrl+X)! Apropo de pauze, există şi posibilitatea eliminării automate a pauzelor prea lungi, dar înregistrarea trebuie să fie mono (puteţi din Tracks, Stereo to mono). Puteţi face mai multe înregistrări şi pune în canon! Sau aplica diverse efecte. Copiii mei se amuză copios aplicând înregistrărilor viteză mai mare sau mai mică (Effect, Change Speed), sau ton mai gros ori subţire (Effect, Change Pitch), sau inversând-o total (Effect, Reverse). Nu uitaţi să marcaţi porţiunea pe care doriţi să aplicaţi efectul, sau puteţi pur şi simplu apăsa Ctrl+A pentru a-l aplica pe întreaga înregistrare. Puneţi-le în mână copiilor acest instrument şi, dacă mergeţi în altă cameră, veţi avea câteva ore de linişte cât se distrează ei 😉 .

La final veţi dori să salvaţi roadele muncii. Audacity are un format propriu dar, dacă aţi terminat prelucrările, este bine să îl exportaţi în format MP3 (File, Export). Implicit Audacity nu ştie să convertească în format MP3, dar vi se va sugera o locaţie de download pentru cele necesare (descărcaţi, puneţi fişierele undeva, poate într-o folder în folderul Audacity, apoi indicaţi calea). După ce aveţi fişierul MP3 îl puteţi publica de exemplu pe DivShare, care vă oferă apoi direct un cod de introdus în sit. Uite cum cu Audacity şi DivShare puteţi deveni rapid un podcaster! O mostră – nu de podcaster – cu fetiţa noastră mai mică (de 2 ani).

Desigur, există şi alte variante decât Audacity. Sistemul de operare vine implicit cu Sound Recorder, un program care permite înregistrare, doar câteva efecte, zero prelucrări şi salvare în format WAVE. AIMP Classic, despre care Jurgen a scris acum câteva zile, are de asemenea facilitatea de înregistrare audio. Indicaţi calea, setaţi calitatea înregistrării şi porniţi. Nu există, din nou, nici o funcţie de editare. Aceste două soluţii sunt utile dacă doriţi să înregistraţi şi atât.

img236

În fine. Mai există o soluţie pentru înregistrare şi editare ulterioară. Este vorba de un program gratuit dar care… merge şi gratuit (atât că după 30 de zile insistă să fie cumpărat, dar nu sunt afectate funcţionalităţile lui, îl puteţi folosi la infinit). Nu am testat personal Reaper, doar am citit despre el. Interfaţa arată promiţător. Oricum, eu sunt mulţumit de Audacity aşa că nu am motiv să îl schimb.

img237


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

14 comentarii

 1. cosma traian spune:

  Articol util. As vrea si alte detalii privind celelalte functii (mai ales cea de editare/mixare a melodiilor).

 2. Matey spune:

  Super! BV, nota 10.

 3. ionut spune:

  Tari programele.

 4. marynel spune:

  Excelente programe.

 5. underdark44 spune:

  Am si eu o intrebare: sa zicem ca mixez o melodie cu Audacity. Cum o salvez sub format mp3 dupa ce am terminat de mixat? Pls.

 6. moroshan spune:

  Cine ii raspunde lui Traian si prietenului nostru underdark44 se alege si de la mine cu un MULTUMESC, asa cat o… zi de ajun de mare 🙂
  TOATE CELE BUNE, stima si pretuire maxima pentru echipa CNET!

 7. MSriashu spune:

  Pt underdark44 (in caz ca nu e prea tarziu):
  In bara de mixer ai o meniu dropdown de surse audio. De acolo alegi StereoMix (prezenta acestei optiuni tine de driverul placii de sunet).
  Apoi File > Export as MP3. E necesara prezenta unui encoder MP3 (de exemplu LAME: lame_enc.dll)
  Bafta!

 8. Justformata spune:

  Eu tot nu am inteles cum fac sa tai o melodie. Nu reusesc. Plssssss HELP ME.

 9. cryss spune:

  Super bun programul. Util si practic. Mai posteaza detalii te rog. Toate cele bune.

 10. lila spune:

  Nu merge cu microfonul de la casti…?? Oare de ce???

 11. lidia spune:

  Am dat record, dar vocea mea nu se aude… Ce sa fac??

 12. Cris spune:

  Frate cum salvez ca MP3?
  Ca ma scoate din sarite.
  Am descarcat codecul dar daca salvez ca MP3 nu merge sa ii dau play.

 13. Elvira spune:

  Suna ffff bine. Multumesc ptr indrumari!!! Un An Nou Fericit!!!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *