Jing: un Camtasia rău ciuntit


Săptămâna aceasta TechSmith a lansat Jing, un program dedicat capturilor de ecran: ca imagine dar şi video! Pentru cei care cunosc programul Camtasia (tot de TechSmith), Jing este un fel de versiune gratuită dar cu preţul reducerii drastice a facilităţilor. Produsul gratuit îşi are politica lui, dar despre dezavantaje vom vorbi la final. Să începem cu… dezavantajele 😉 . Programul are nevoie de .NET Framework 3.0 (implicit la Vista). Dacă aceasta nu vă deranjează instalarea ar trebui să meargă uşor. După lansare nu veţi vedea prea mult. Programul stă ascuns în systray, iar cu un dublu click apare cât o jumate de cerc, în partea de sus a ecranului. Jing e fără îndoială foarte ruşinos!

img25

Presupunând că l-aţi depistat sus pe ecran, plimbaţi-vă cu mouse-ul peste cele trei braţe. Primul este pentru captură, al doilea pentru istoria capturilor, iar al treilea pentru setări. După ce vă definiţi cadrul de captură puteţi opta pentru imagine sau video. Dacă veţi captura o imagine Jing vă pune la dispoziţie trei instrumente: trasare de săgeţi, de dreptunghiuri şi marcaje – cu o culoare pe care o puteţi alege. Fişierul este salvat implicit PNG.

img26

Dacă faceţi captură video, după terminarea înregistrării nu există nici un instrument la dispoziţie doar posibilitatea de a salva, obligatoriu în format SWF. Dacă faceţi captura pentru a o difuza pe CD/DVD sau pentru a o avea local, e OK. În rest Jing este aproape inutil. Un fişier SWF poate fi de zeci, sute de mega (nu are aceeaşi compresie ca la Camtasia) şi în plus nu aveţi unde să îl publicaţi gratuit (publica cu posibilitatea de embedding în propriile pagini). Jing vă invită să îl publicaţi pe ScreenCast.com fără să ne prevină că este un sit comercial. A publica pe situl propriu un SWF uriaş poate fi sinucidere curată (d.p.d.v. al lăţimii de bandă). Şi atunci? Aţi ghicit: cumpăraţi Camtasia – foarte scump.

Pe scurt: Jing nu este altceva decât o demonstraţie de genul "credeţi că noi nu putem să facem programe gratuite frumoase?" Ba credem, de-ar fi şi utile. Pentru capturi de imagini sunt atâtea alternative mai bune. Pentru capturi video – repet, dacă vreţi să le puneţi online – Jing este (aproape) inutil. Nu face decât reclamă, directă şi indirectă, la ScreenCast şi la Camtasia. Păcat… Dacă ar fi salvat în format FLV, şi cu o compresie bună, Jing ar fi reprezentat o veste excelentă. Aşa… l-am semnalat, căci cu siguranţă unii vor dori să îl testeze, dar l-am semnalat cu un gust amar în gură.

PS: Există un program pentru capturi video, gratuit, destul de bun (mult mai bun ca Jing). De mai multe luni se chinuie să ajungă la versiunea 2.5. Când va reuşi, voi scrie despre el. Nu este ca şi Camtasia, dar totuşi…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *