ABC: Despre torrente


Foarte puţin 😉 despre aspectele legale

Prin torrente se transferă de regulă fişiere apărate de drepturile de autor. Dar nu se poate generaliza. La torrente încep să apeleze firme care distribuie fişiere de sute de mega (ex: enciclopedia Wikipedia), dar există şi difuzări legale (contra cost, desigur) de filme chiar şi de la de la Hollywood. Treptat torrentele vor fi tot mai mult folosite şi pentru difuzări legale – sunt sigur. Până atunci însă torrentele rămân de regulă asociate cu pirateria. Cât de sigure sunt torrentele? Probabil opiniile diferă, dar după mine torrentele sunt la fel de sigure ca orice faci pe net: adică 100% nesigur. Atâta timp cât torrentele sunt trecute prin tracker-e există undeva evident un index al utilizatorilor lor. Pot fi siturile ce indexează torrente obligate să predea informaţiile despre cine ce a descărcat? Problema e prea juridică pentru discuţia noastră: istoria arată că uneori s-a putut şi s-a terminat cu condamnări, alte ori nu, pe principiul că fişierul .torrent nu conţine decât nişte linii de text, nu filmul, muzica sau programul cu pricina.

img514

Vedeţi mai sus ce îmi indică µTorrent la descărcarea unui fişier… Pot vedea adresele IP, iar pe baza lor steagurile naţionale. La fel de bine pot vedea şi MPAA şi RIIA, marii duşmani ai siturilor de torrente. Concluzia? Descărcarea ilegală nu este nedetectabilă. S-a scris mult pe net chiar de torrente capcană ale căror unică ţintă este colectarea adreselor de IP ale celor ce le descarcă. Poveştile vânătoreşti, pardon, internautice, spun că dacă nu descarci "prea mult" nu ai de ce să îţi faci griji. Ce înseamnă "prea mult"?

De unde se descarcă torrentele?

Păi am spus: de pe calculatoarele unor utilizatori de internet. Doreaţi să întrebaţi de unde se descarcă fişierele .torrent? Altă treabă. Există numeroase situri care indexează aceste fişiere. Avantajul: se crează directoare ce pot fi uşor căutare. Dezavantaje: tracker-ele asociate. Exemple: Mininova, TorrentSpy, The Pirate Bay, isoHunt, Demonoid… Nu am oferit link-uri directe, dar le puteţi găsi căutând cu Google. Unele directoare de torrente sunt private, adică se intră doar cu invitaţie (ex: Demonoid). Există desigur şi situri româneşti de torrente. Eu sunt membru la unul pe care îl apreciez mult, dedicat documentaţiilor (docs e-learning tracker). Când vă pregătiţi să descărcaţi un torrent urmăriţi câţi oferă acel fişier atunci (câţi stau la seed – indicaţia grafică diferă de la sit la sit): un număr mic poate însemna o viteză mică de descărcare, sau chiar imposibilitatea finalizării descărcării.

img516

Dacă tot vorbim despre situri de torrente să spunem puţin despre comunităţile din jurul lor. După cum spuneam unele cer invitaţie pentru acces (Demonoid, Docs…). Intrat în comunitate trebuie să respecţi nişte reguli. Acestea se învârt în jurul raţiei. Ce este raţia? Raportul dintre cât aţi descărcat şi cât s-a descărcat de la Dvs. În clipa în care aţi terminat de descărcat un torrent nu îl opriţi: el trece automat în modul seed sau partajare, devenind disponibil altora. Frumos este să aveţi raţia de minim 1, adică atât cât aţi descărcat aţi şi oferit spre descărcare. Desigur, 1 e o limită pentru unii de jos, pentru alţii de sus. Siturile de torrente cer de regulă păstrarea unei raţii decente. De exemplu pe un sit pe care îl folosesc, dacă raţia îţi ajunge la 0,2 nu mai poţi să descarci, doar să partajezi. Cum de regulă conexiunile la internet au o viteză de upload de 2-3 ori mai mică decât cea de download, poate fi dificil să ajungi la raţia 1. Dar dacă vrei să mai faci parte din respectiva comunitate trebuie să joci după reguli. Nu ştergeţi imediat fişierele (mutându-le pe CD-uri de exemplu) ci mai păstraţi-le la seed.

Câteva consideraţii finale

Făcând aceeaşi necesară dar incorectă abstracţie de la aspectele legale să spunem că torrentele au şi aspecte bune. Există mult gunoi dar trebuie să ştii de unde să descarci. Aici intervine valoarea unor comunităţi (precum Demonoid). Cine nu ştie de calitatea filmelor oferite de AXXo sau despre pachetele oferite de AIO? Pe siturile de torrente serioase acţionează o cenzură importantă (mda, oricare ar fi statutul legal): dacă un material se pretinde AXXO, fără a fi, este şters; mai important: dacă un material conţine viruşi sau orice componente nedorite (adware, spyware, trojani…) este de asemenea şters. Mulţi spun că s-au pricopsit cu viruşi de pe torrente: pentru că nu au apelat la comunităţi solide. Este bine să citiţi comentariile celor care au descărcat un anume fişier, pentru a afla despre calitatea lui sau alte aspecte.

Ce alte aspecte? Una dintre marile probleme cu torrente, când e vorba de programe şi jocuri în special, este că vin ca imagini de disc în diferite formate. Căutaţi un program şi vă treziţi cu un fişier de sute de mega cu extensia DAA, ISO, NRG, BIN/CUE, IMG… Din păcate nu există un program care să se descurce cu toate (sau nu îl ştiu eu). Aşa că probabil când descărcaţi torrente trebuie să vă dotaţi şi cu programe gen Alcohol 120%, PowerIso, MagicIso… Acestea vă permit să inscripţionaţi imaginea cu pricina sau să o "montaţi" (mount) într-o unitate virtuală. Dar deja vorbim despre alte probleme (vezi aici). Mă opresc aici conştient că mai sunt multe de spus despre torrente, dar cu speranţa că ceea ce era esenţial am spus. Dacă nu, mai căutaţi cu Google 🙂 .


Pagini: 1 2

Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (22 evaluări, media: 4,91 din 5)
Se încarcă...

9 comentarii

 1. ancamaria spune:

  Bun si de unde downloadez .torrent mai clar k eu nushtiu.

 2. radu.capan spune:

  Cititi sectiunea „De unde se descarcă torrentele?”

 3. goindex spune:

  Torrentele sunt intr-adevar o sursa de cunoastere inainte de toate. Cat despre legalitatea lor… cred ca intr-un fel este si acceptata. Oricum, frumos articol.

 4. gabriela spune:

  Eu am avut probleme la inregistrare sau logare sunt incepatoare nu stiu ce gresesc sau exact cum sa ma inregistrez.

 5. gabriel spune:

  In principiu am inteles cum functioneaza dar unde ma inregistrez, de unde descarc… Sper ca ati observat ca sunt un incepator. Mersi.

 6. radu.capan spune:

  In pagina a doua a articolului de mai sus am indicat niste surse. Un exemplu: Mininova.org. Nu cere inregistrare. Se alege un torrent si se descarca direct. Alte situri cer inregistrarea, dar aceasta nu tine de torrente, ci e vorba de o inregistrare ca pe orice alt sit (ex: forumuri). Succes!

 7. catalin spune:

  De unde fac si eu rost de o invitatie plzzz…

 8. catalin spune:

  Cum sa fac si eu rost de o invitatie?

 9. papiu septimiu spune:

  Salut. As vrea ca tot ce descarc eu sa ofer spre descarcare si altora, dar in meniul utorrent am observat ca e limitat numarul de torente care pot „exista” in acelasi timp in acel program. Se poate schimba acea limita? Daca se poate schimba, cum afecteaza performantele calc.? Mai exact va rog sa-mi spuneti cum pot sa dau mai departe ce primesc (banuiesc ca mai exista novici ca mine si cred ca tine de bun simt sa dau mai departe ceva ce primesc cu ajutorul altcuiva). Cand inchid calc. se opreste uploadul si reporneste cand il deschid? Multumesc anticipat de raspuns.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *