Despre temele WordPress


Vă invit, pe cei începători în special, să vorbim puţin despre temele WordPress. De-a lungul timpului am indicat pe CNet.ro diverse surse pentru descărcarea de teme, cea capturată mai jos fiind locul tradiţional de unde începe pentru cei mai mulţă căutarea unei noi teme. O temă vine de regulă sub forma unei arhive zip. Dacă fişierele nu sunt deja într-un director, atunci trebuie creat un director cu numele temei în wp-content/themes unde apoi trebuie puse fişierele. Din meniul Prezentare, Teme vizuale se alege apoi tema cu pricina şi se activează.

img16

Ce fişiere conţine o temă? (Informaţii complete găsiţi pe WordPress.org, eu voi trata tema pe scurt.) O temă conţine minim două fişiere: index.php şi style.css. Numele temei, pe care îl "citeşte" WP, este scris între primele linii din fişierul CSS. Dacă doriţi deci să ţineţi o temă în două versiuni: una curată şi alta modificată, intraţi în fişierul CSS al celei din urmă şi schimbaţi numele cu ceva legat de blogul Dvs. De regulă o temă include mai multe fişiere, cam după cum urmează:

index.php, pagina principală ce stabileşte structura ("scheletul") designului cel puţin la pagina de start (lucru schimbat de când WP admite şi o pagină, nu doar un articol, ca homepage)
style.css conţine informaţiile ce determină concret aspectul sitului, de la lăţimea coloanelor la aspectul linkurilor, de la tipul de text folosit la diversele alinieri
single.php apare la unele teme fixând cum arată un articol singur
page.php apare la unele teme fixând cum arată o pagină (amintesc că WP are două concepte cheie distincte: posts – articole şi pages – pagini)
sidebar.php include codul secţiunii laterale existente de regulă la orice temă
archive.php pentru afişarea arhivelor (pe luni, ani, uneori şi autori sau categorii – când nu există fişiere separate, gen author.php şi category.php)
comments.php include partea de comentarii ce poate apare la articole şi/sau pagini
search.php stabileşte modul de afişare a rezultatelor unei căutări (uneori combinat în archive.php)
404.php pentru pagina de eroare (când nu se găseşte o adresă în blog)

În clipa în care aţi ales o temă începeţi particularizarea ei. Desigur, cei mai mulţi iau o temă şi o folosesc exact aşa cum este, dar de multe ori nevoile specifice cer schimbarea designului, pornind de la tema descărcată. Cu cât un design este mai simplu cu atât poate fi mai uşor modificat, dar desigur se poate pierde şi din "spectaculosul" unor teme mai complicate. Acum vreo doi ani am lucrat o versiune la BRU.ro: în stânga este tema folosită, în dreapta rezultatul modificat.

img17 img18

Zilele acestea m-am apucat să rescriu acelaşi sit, iar mai jos aveţi din nou în stânga tema originală, în dreapta rezultatul (parţial, încă mai lucrez la sit).

img20 img19

În schimb în cazul sitului CNet.ro tema pe care o folosim este aproape infim variată faţă de original. Pentru că 1) tema chiar se potrivea chiar o mănuşă; 2) probabil şi niscaiva lene la mijloc 😉 . Ce înseamnă modificarea unei teme? Aş identifica două aspecte:

– schimbarea unor elemente de design
– "traducerea" temei

Multe teme permit ca din style.css să schimbi în câteva secunde culoarea fundalului, culoarea unor boxe sau a textelor. Când e vorba de elementele grafice poate fi puţin mai dificil, dar nu imposibil. Schimbările nu trebuie făcute de dragul schimbării (sau pentru a te îndepărta de tema originală pentru a pretinde – vai! – că e tema ta originală). Schimbările trebuie făcute după funcţionalitatea cerută de sit. Dacă cele mai multe (poate chiar 90%) se rezumă la modificarea fişierului style.css, uneori trebuie să ne atingem şi de celelalte fişiere. De exemplu poate dorim să nu avem bara laterală sidebar în pagini, ci doar la articole (mergem în page.php şi eliminăm linia ce apelează sidebar.php – uneori poate fi suficient). Similar cu comentariile, dacă dorim. Desigur, cu puţine cunoştinţe PHP şi WP se pot face mai multe schimbări. Să presupunem că avem în sidebar următorul cod care afişează lista categoriilor.

<li id="Archives">
<h2>Monthly Archives</h2>
 <ul>
  <?php wp_get_archives(’type=monthly’); ?>
 </ul>
</li>

Să facem ca aceste informaţii să fie afişate doar pe prima pagină (şi să traducem în română tema):

<?php if(is_home()){ ?>
<li id="Archives">
<h2>Arhive lunare</h2>
 <ul>
  <?php wp_get_archives(’type=monthly’); ?>
 </ul>
</li>
<?php } ?>

Mai multe taguri condiţionale găsiţi aici. Cu aceste funcţii puteţi afişa de exemplu în sidebar anumite informaţii doar când doriţi Dvs! WordPress dispune de o documentaţie destul de bună (accentuez: destul de bună) şi de o comunitate uriaşă aşa că sunt mari şanse să găsiţi ce căutaţi. Îndrăzniţi să doriţi particularizări pentru tema sitului Dvs şi aproape sigur că există o cale de a face aşa ceva.

Să încheiem acum cu problema "românizării" temei. Citeam pe blogul unui românaş ce vorbea aproape cu ură de cei care lasă în temă urme de engleză. Personal nu sunt atât de intransigent. Poate fi comoditate, poate fi neştiinţă a respectivilor webmasteri. Desigur, pe un sit în limba română e mai bine să citim "Publicat de Ionescu la 14 decembrie 2006", decât "Posted by Ionescu at December 14, 2006". Partea bună este că traducerea temelor nu este o misiune imposibilă. Parcurgeţi toate fişierele temei şi, fiind atenţi la ce e tag HTML, ce e cod PHP, traduceţi părţile afişate. De exemplu la aproape fiecare temă sub linia ce publică titlul articolului veţi găsi cea cu autorul şi data. Să luăm un exemplu:

<h1><?php the_title(); ?></h1>
<p>Posted on <?php the_time(’F j, Y’); ?>; Filed Under <?php the_category(’, ’) ?></p>

Traducem părţile în engleză "Posted on" şi "Filed under" şi în plus schimbăm stilul datei pe cel românesc (zi lună an în loc de lună zi, an).

<h1><?php the_title(); ?></h1>
<p>Publicat la <?php the_time(’j F Y’); ?> în categoriile: <?php the_category(’, ’) ?></p>

Parcurgerea unei teme pentru a traduce scurtele texte poate dura 10 minute, dar demonstrăm o atenţie faţă de vizitatori. Textele sunt de regulă scurte (name, submit, categories…) aşa că dacă nu v-aţi tradus tema până acum ar fi cazul să o faceţi: nu ia mult timp! Succes! (Nu uitaţi să faceţi un back-up la temă înainte să lucraţi pe ea.)


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. Cristina spune:

  Help me, please!
  Daca ai un blog asa ca al meu, fara domeniu cumparat (deocamadata) poti inlocui tema cu o alta (in afara de cele cateva zeci pe care le ofera, oficial, WordPress)? Mi-ar placea una simpla, eleganta, functionala, cu 3 coloane…

 2. radu.capan spune:

  Nu. Pe WordPress utilizatorul trebuie sa se multumeasca cu ceea ce se ofera. Cu instalare proprie, in spatiu propriu, poti pune ce tema vrei.

 3. asan cetin spune:

  Salut. Am si eu o problema legata de tema.
  Imi place tema OCEAN MIST dar nu are o functie care o are tema I NOVE adica nu pot avea subpagini… As putea sa le creez eu? Daca da cum?

 4. Culturism spune:

  Foarte bun articolul, dar ar trebui sa faci un articol complet cum se realizeaza o tema WordPress.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *