Aşteptări despre WordPress 2.3. Actualizarea automată


Ryan Boren a anunţat ieri pe blogul său faptul că WordPress 2.3 tocmai s-a oprit din etapa extinderii ca facilităţi, intrând în etapa dedicată exclusiv testării şi rezolvării eventualelor buguri. Luni se estimează că va apare primul beta pentru public. Conform acestui calendar, la 24 septembrie ar urma să apară versiunea finală 2.3, dedicată lui… TBD (vezi aici lista). În 12 decembrie am putea avea versiunea 2.4, iar la 1 aprilie 2008 versiunea 2.5.

wordpre

Dar să vedem ce ne aduce nou versiunea 2.3. În primul rând mult aşteptata facilitate a tagurilor. Iniţial programată pentru versiunea 2.2, facilitatea a fost amânată. Pentru cei care folosesc categoriile din WP pe post de taguri această noutate nu reprezintă nimic. Nu sunt însă puţini aceea care simt nevoia şi de categorii şi de taguri. Şi aici, la CNet.ro, ne folosim de categorii şi taguri mulţumită unui plugin: Ultimate Tag Warrior. După cum spuneam şi când am scris despre 2.2, autorii WP au în vedere ca tagurile deja existente, definite cu Ultimate Tag Warrior, să poată să fie integrate, migrate în sistemul de taguri al WordPress 2.3. Mai aflăm că în versiunea din septembrie sistemul de administrare a articolelor şi schiţelor (posts and drafts) va fi îmbunătăţit prin filtre. Destul de criptic, dar orice îmbunătăţire ne bucură.

Vestea cea mai bună este însă aceasta: WordPress and plugins upgrades available notification. În traducere liberă WordPress va notifica atunci când a ajuns el sau vreun plugin al lui la o nouă versiune. Pentru moment însă este vorba doar de notificări. Următorul pas (m-aş mira în 2.4) ar fi actualizarea automată. De fapt la aşa ceva se lucrează deja dar pe un front independent. Este vorba de pluginul WordPress Automatic Upgrade. Acesta a ajuns la versiunea 0.4 după cum citim pe respectiva pagină, 0.5 după numele arhivei când descărcăm pluginul. Să îl trecem rapid în revistă. Pluginul are nevoie de un cont FTP pentru a putea publica fişierele. Contul FTP nu este salvat undeva pentru a exista un pericol. Trebuie de asemenea să indicaţi calea unde aveţi fişierele WordPress (de ce nu este făcută autodetecţie? doar era simplu…).

img67

Apoi aveţi două variante: o instalare pas cu pas (primul link) sau dintr-un singur pas (automated version).

img68

În versiunea pas cu pas se face un backup la fişiere şi puteţi să descărcaţi arhiva rezultată; un backup la tabelele MySQL şi puteţi să descărcaţi arhiva rezultată; în fine, descărcarea arhivei cu ultima versiune WordPress şi publicarea ei. În versiunea automată aveţi avansul procesului ca mai jos. Din păcate, la testele mele a eşuat de fiecare dată la ultimul pas. Alţii raportează însă teste reuşite, precum Mihnea. Merită să încercaţi şi Dvs dacă folosiţi WP.

img69

Să sperăm că pluginul WordPress Automatic Upgrade va inspira pe autorii de la WP pentru încorporarea acestei facilităţi în "kit". Nu că upgrade-ul ar fi un proces foarte dificil. Dar dacă poate fi automatizat… de ce nu?

Ei, dar m-am luat cu acest plugin şi era să uit de alte noutăţi din versiunea 2.3. De fapt una aş mai scoate-o în evidentă: WordPress, care, mi se pare, foloseşte deja jQuery (există deja acest director în wp-includes/js/), va trece extensiv pe această librărie JavaScript. Ce este jQuery? Am scris mai multe articole introductive luna aceasta. Le găsiţi aici.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. PiticStyle spune:

    Ar fi ok sa ofere si userilor ce nu au domeniul propriu mai multe facilitati, cum ar fi spre exemplu, integrare JavaScript, Flash, etc


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *