WordPress: ContactForms


Dacă doriţi doar să tăiaţi pâine vă luaţi un cuţit simplu, şi nu unul care are şi desfăcător de conserve şi nu ştiu câte alte accesorii, nu? Ei bine, în trecut ne-am oprit la formulare de contact pentru WordPress simple şi eficiente pentru cei mai mulţi dintre noi. Există însă şi soluţii mai complexe precum cforms II, ajuns chiar zilele trecute la versiunea 5.4 (cu noutatea cea mai notabilă: posibilitatea reîncărcării imaginii captcha). Se numără printre cele mai complexe pluginuri pe care le-am testat şi vă recomand insistent să nu îl folosiţi dacă doriţi ceva simplu.

Haideţi să vedem însă ce oferă (câte oferă!) pentru a putea estima dacă aveţi nevoie de el sau nu. Şi voi începe spunând direct că ceea ce face cforms II extraordinar este puterea lui de extensibilitate dincolo de un simplu formular de contact. Majoritatea pluginurilor WP pentru formulare de contact oferă din start patru câmpuri: Nume, Email, Website, Mesaj şi eventual o opţiune pentru trimiterea unei copii a emailului celui care a folosit formularul. Cu cforms II Dvs sunteţi cel care decide câmpurile! După cum vedeţi mai jos, cu butonul Add another field puteţi adăuga oricâte câmpuri. Apoi de la Type selectaţi tipul câmpului. (Prima linie, cu New Fieldset, o păstraţi aşa şi indicaţi acolo un text ce va încadra formularul; în schimb End Fieldset nu este obligatoriu).

Ce tipuri de câmpuri sunt disponibile? Evident există tipul Single line of text pentru texte pe un rând (nume, email, vârstă, localitate… ce doriţi Dvs). Pentru a indica faptul că un câmp este email se bifează căsuţa din coloana Is E-Mail. Pentru un câmp mai mare unde să se scrie un text pe mai multe rânduri se foloseşte Multiple lines of text. Se pot însă adăuga şi câmpuri radio, precum şi checkbox. Sau liste de selectare (inclusiv cu multi-selecţie se poate). Câmpul CC: option for user lasă utilizatorul să opteze dacă să primească o copie a mesajului scris. Îmbucurător pentru mulţi este opţiunea de verificare anti-spam: cine vrea un formular de contact pe sit ca să fie asaltat de spam? Există două posibilităţi: verificare cu imagini sau verificare cu întrebări. Evident – deja v-am auzit nedumerirea – puteţi Dvs stabili întrebările şi răspunsurile.

img168

Iată mai jos cum arată formularul definit mai sus. Dar staţi: puteţi avea ce aspect doriţi Dvs! Pluginul oferă posibilitatea modificării CSS-ului de afişare. Mai mult, sunt oferite câteva template-uri pentru designul formularului de contact (atenţie: la upgrade-ul pluginului aţi putea pierde aceste setări).

img169

La aşa formulare complexe cforms II permite inserarea a oricâte formulare în paginile unui sit. Aceasta înseamnă că puteţi folosi pluginul pentru formularul de contact dar şi pentru pagina de înscriere la nu ştiu ce eveniment sau pentru a face un sondaj despre gusturile vizitatorilor pe nu ştiu ce temă. Posibilităţile sunt infinite. Orice (poate exagerez puţin, dar foarte puţin) înseamnă formular, preluare de date de la vizitatori, poate fi implementat cu cforms II. Textele sunt configurabile (deci pot fi scrise în limba română). Se pot face verificări cu expresii regulate (deci… putere maximă) şi configura mesajele de eroare. Nu, lucrurile bune nu se opresc aici. De la versiunea apărută zilele trecute pluginul poate fi folosit şi pentru implementarea a ceea ce este cunoscut pe internet ca Tell-A-Friend (adică un vizitator poate anunţa pe altcineva despre ceva găsit pe sit de exemplu). Şi un alt lucru care mi s-a părut extraordinar este că, dacă doriţi, toate "intrările" din formulare pot fi salvate într-o bază de date: aceasta înseamnă o evidenţă a înscrierilor, sondajelor, răspunsurilor… după folosinţa formularului.

img170

Puteţi opta ca formularul să funcţioneze cu AJAX. După instalare veţi găsi în meniul pluginului o documentaţie bogată. Pentru un uz mediu nu veţi avea nevoie să o frunzăriţi în detaliu. Pentru doleanţe foarte particulare veţi găsi acolo indicaţiile necesare. Inserarea unui formular într-o pagină se face cu butonul suplimentar care apare în bara de instrumente a editorului pentru articole/pagini (cu cod PHP puteţi insera şi în sidebar de exemplu un formular). Eu am folosit acest plugin la un sit care reprezenta cinci instituţii: deci fiecare instituţie cu formularul ei de contact. Mai mult, pentru fiecare instituţie cu acest formular am putut să adaug posibilitatea ca vizitatorul să aleagă dintr-o listă cui să se adreseze (de exemplu: directorului, contabilului, portarului…). Excelent plugin! De nota 10.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. fyny spune:

    Este cel unul din cele mai bune pluginuri pentru formulare

    Folderul comprimat v11.3.zip conţine fişierul cforms-ro.mo care trebuie plasat în folder-ul /wp-content/plugins al lui WordPress. Atenţie, nu trebuie plasat în folderul lui cforms, ci în folderul de plugin-uri general!

    Nu uita să schimbi variabila define (’WPLANG’, ”); din fişierul wp-config.php (din folderul lui WordPress) în define (’WPLANG’, ‘ro’);


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *