Motoarele de căutare din navigatoare


Da, le ştim cu toţii. Stau în colţul dreapta-sus din Firefox, Internet Explorer 7 şi Opera, aşteptând să facem căutări. Dar câţi le folosim? Sau câţi folosim la maximă putere aceste boxe de căutare? Vă propun astăzi câteva informaţii care cred că nu le ştiaţi. Mă voi concentra doar pe FF şi IE. Cum ajungem la boxa de căutări? Cu CTRL-K în Firefox şi cu CTRL-E în Internet Explorer 7. Ce poate nu ştiaţi este că cu CTRL-săgeată în jos (sau sus) puteţi să vă "plimbaţi" printre motoarele de căutare existente.

img184

Dacă doriţi mai multe motoare de căutare mergeţi la această pagină. Eu de exemplu mi-am adăugat Wikipedia, dat fiind că adesea caut anumite cuvinte în această enciclopedie. Dar poate doriţi Wikipedia română! Nici o problemă. Vizitaţi mycroft.mozdev.org şi veţi găsi sute de motoare de căutare. Exemple: căutare în Wikipedia România; căutare Google de imagini; căutare de subtitrări pe Softpedia; căutare în dicţionar englez-italian (sau ce doriţi Dvs…); căutare de filme pe IMDB; căutare de programe pe Snapfiles… ş.a.m.d. Dacă faceţi frecvent căutări pe anumite situri merită să vă gândiţi foarte serios la a adăuga respectivul motor de căutare în navigatorul preferat.

Dar ce ziceţi să creaţi Dvs un motor de căutare? Să zicem că aveţi un blog (WordPress, dar nu neapărat) şi doriţi să oferiţi lumii posibilitatea ca lumea să caute pe el din navigator (adică din sistemul de motoare de căutare din navigator). Primul pas: scriem codul pentru motorul de căutare.

<OpenSearchDescription xmlns="http://a9.com/-/spec/opensearch/1.1/">
<ShortName>Cautare CNet.ro</ShortName>
<Description>Puteti sa cautati direct pe CNet.ro</Description>
<InputEncoding>UTF-8</InputEncoding>
<Image height="16" width="16" type="image/x-icon">http://www.cnet.ro/favicon.ico</Image>
<Url type="text/html" template="http://www.cnet.ro/?s={searchTerms}">
</Url>
</OpenSearchDescription>

Indicaţii ne oferă Mozilla aici. Este vorba de un fişier XML nu foarte complicat. Dacă doriţi să aveţi o imagine asociată cu motorul de căutare puteţi să o includeţi în fişierul XML, ca date, folosind generatorul de aici. Dar… se poate şi mai simplu. Aveţi un sit pe care doriţi să îl căutaţi din navigator? Faceţi o căutare cu cuvântul TEST. Copiaţi adresa rezultatului căutării dacă ea conţine cuvântul TEST în url. Mergeţi pe această pagină Microsoft şi puneţi acolo informaţia din clipboard şi daţi un nume motorului de căutare. Apoi puteţi instala motorul de căutare sau vedea sursa lui XML (dacă doriţi să învăţaţi despre cum a fost generat).

Mai rămâne, dacă aveţi un sit şi doriţi ca lumea să îşi poată instala uşor şi rapid căutare pe situl Dvs, să adăugaţi o linie în header-ul sitului.

<link rel="search" type="application/opensearchdescription+xml"
title="Cautati pe SitulMeu.ro" href="http://www.situlmeu.ro/motorul.xml">

Dacă aţi introdus această linie, partea cu motoarele de căutare se va "aprinde" în Firefox şi Internet Explorer pentru a semnala că a găsit un motor de căutare ce se poate adăuga. E simplu! Poate vă ajută şi materialul video de mai jos. Vă invit să îl urmăriţi…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. -Hawkeye- spune:

    Eu ma folosesc de o extensie FF pentru a adauga ce site vreau in bara de cautare din browser:

    https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/3682

  2. radu.capan spune:

    Excelenta recomandare. Dupa cum zice un comentariu pe pagina extensiei: „should be core to Firefox 3.0”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *