Google: AdSense, Spreadsheets şi Reader


Google nu stă pe loc şi cel puţin săptămânal, dacă nu zilnic, vine cu noutăţi la careva dintre numeroasele servicii. Iată câteva dintre noutăţile ultimelor zile. Să începem Google AdSense. Mai multe situri au păţit ceva neplăcut: codul AdSense le-a fost copiat şi pus în situri pornografice. Drept urmare s-au trezit cu un email în care au fost anunţaţi că încalcă regulile AdSense. În cele mai multe cazuri situaţia s-a rezolvat cu bine. Pentru a evita repetarea acestor situaţii Google a venit cu o opţiune interesantă: a apărut o nouă secţiune, Site-uri Permise (sau Allowed Sites), de unde poţi să indici exact siturile tale unde afişezi reclame. Este o soluţie perfectă? Digital Inspiration – şi nu numai – consideră că se pot pierde veniturile din trafic indirect.

img199

Apropo de Google AdSense. Acum o lună am primit primul cec, iar zilele acestea banii ar trebui să fie în cont (cel puţin în interfaţa Google AdSense cecul apare ca onorat). Concluzia: cu Google se pot face într-adevăr bani. Problema este… câţi bani? Rulând reclame pe CNet.ro şi pe alte câteva situri mai vizitate decât acesta şi suma finală tot nu este semnificativă. Un ajutor pentru cheltuielile de hosting dar foarte departe de a asigura măcar o parte esenţială de salar. Dar a fost vară şi poate din toamnă traficul va creşte, şi la fel numărul de clickuri? Cred că cel mai important este ca Google să reuşească să aibă ofertanţi interesanţi de reclame. Pe forumul catolic găzduit de CNet.ro, unde sunt 1-3.000 de afişări zilnice – cu reclame – sunt zile în care se înregistrează 1-2 clickuri. Motivul? Lipsa de atractivitate a reclamelor. Dar speranţa moare ultima 🙂 . Aşteptăm zile mai bune.

Continuăm cu noutăţile de la Google şi ajungem la serviciul Spreadsheets. Cea mai importantă noutate este că lângă butonul de text îngroşat, înclinat şi subliniat a apărut şi unul pentru text… tăiat. Glumesc. Este oricum o noutate şi trecută în lista de noutăţi. De fapt noutatea esenţială este că au apărut noi moduri de completare a câmpurilor. O modalitate este prin auto-completare. Dacă scrieţi în trei celule una sub alta January, February şi March, le marcaţi şi trageţi cu mouse-ul de pătratul albastru închis ce apare în colţul dreapta-jos al dreptunghiului selecţiei, următoarele câmpuri vor fi completare automat (vedeţi mai jos). Dacă veţi scrie ianuarie, februarie, martie şi încercaţi acelaşi artificiu… nu va merge, funcţia de auto-completare nu se va porni ci în schimb va repeta conţinutul (vedeţi coloana B). În aceste cazuri Google dă cu banul, dacă doriţi, folosindu-se de Google Sets. Ţinând pe CTRL când trageţi cadrul de selecţie, la eliberarea mouse-ului se va estima o pereche din Google Sets, şi, după cum vedeţi în coloana C, în final au ieşit lunile anului dar nu în ordinea dorită. Pe lângă auto-completare Google Spreadsheets a mai introdus o facilitate avansată: "hrănirea" câmpurilor din surse externe. Probabil nu vor aprecia prea mult noua facilitate, dar ea este într-adevăr extraordinar de puternică. Fie că vorbim de o pagină, un feed, un fişier XML generic, ori un CSV, datele pot fi importate în Spreadsheets ceea ce poate salva timp! În câmpul E2 am scris formula =importXml("www.cnet.ro","//a/@href") şi după cum vedeţi au fost extrase toate link-urile din pagina indicată.

img200

Dar ştirea care a provocat chiuituri de bucurie la nivel mondial (astăzi, nu spuneţi că nu aţi auzit) este că Google Reader are în sfârşit un motor de căutare. Tulburătoarea mirare a tuturor – cum se poate ca Google, specializat pe căutare, să nu aibă un motor de căutare pentru feed-urile din Google Reader – a devenit de astăzi istorie. Vestea de la Google ne-o dă unul dintre angajaţii români: Mihai Parparita. După recentele progrese înregistrate de versiunea beta de la Bloglines mulţi erau tentaţi să părăsească Google Reader. Incredibil de târziu vine facilitatea căutării, dar să ne bucurăm că de astăzi ea în sfârşit există. Personal rămân fan al programelor pentru consultat feed-urile, dar le am mereu şi în Google Reader pentru mobilitate.

img201

Mai sunt noutăţi, precum cele de la Google Books (vă puteţi construi o bibliotecă proprie, recenza cărţi, evident şi cumpăra). La final aş mai nota anunţul de astăzi de la Zoho: Google Apps va avea un competitor, iar pachetul Zoho este deja mai complex decât pachetul Google. Zoho se angajează că va menţine gratuit ceea ce oferă acum şi că ne aşteaptă un pachet Zoho Business ce va fi deschis în curând publicului pentru teste. Indienii au făcut şi o prezentare pe care o includ în continuare (cel mai bine o vedeţi în full-screen, cel mai din dreapta buton din bara de sus dacă ţineţi mouse-ul peste video).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *