Microsoft: Silverlight şi Windows Live


Microsoft a venit cu veşti mari în ultimele ore! Mai întâi anunţul despre lansarea la apă a produsului Silverlight 1.0, caracterizat de toţi ca "inamicul" numărul 1 al deja clasicului Flash de la Adobe. Doriţi demonstraţii ale puterii Silverlight? Microsoft a pregătit o serie de demo-uri. Promisiunile sunt multe şi provocatoare din partea acestui nou suport pentru dezvoltarea de aplicaţii web cu conţinut media şi interactivitate.

img188

Unii se întreabă ce şansă are Silverlight să înlocuiască Flash… Ne amintim de reticenţa faţă de Flash acum câţiva ani, pentru ca astăzi să se ajungă ca cei mai mulţi navigatori pe web să aibă Flash instalat. Ce probleme poate să aibă Microsoft în a se infiltra pe piaţă? Nu prea mari. Aşa cum unele lucruri nu funcţionează în Windows fără Internet Explorer, tot aşa vor fi unele lucruri care nu vor merge fără Silverlight – sunt sigur! După cum sunt sigur că la un moment dat, prin Automatic Updates, fiecare utilizator Windows va primi Silverlight, că vrea, că nu vrea. Şi de ce să nu vrei? Vremea când paginile web însemnau text şi câteva gif-uri animate a trecut. Tot mai mult navigarea va însemna interacţiune ridicată şi video şi audio din plin, iar pentru aceasta este nevoie de o platformă (gen Flash). Desigur, până YouTube şi restul internetului vor abandona Flash pentru Silverlight s-ar putea să treacă mulţi ani sau o eternitate, dar personal mă îndoiesc că Microsoft nu va reuşi în planurile pe care le are.

Ieri seară, înainte de culcare, am tot încărcat pagina get.live.com/wl/all despre care au scris mai multe bloguri că ar fi avut momente de funcţionare. Nimic… Acum de dimineaţă însă: surpriză! Microsoft a lansat un loc unde sunt unificate o serie de servicii: fie web, fie aplicaţii desktop. Nu pot să îmi ascund încântarea că putem citi pe dulcea noastră limbă informaţiile despre pachetul Windows Live (seamănă în parte cu Google Pack, pachetul de aplicaţii oferit de Google, care sub un instalator unic oferă o serie de aplicaţii – dar nu toate Google! Windows Live oferă însă doar produse Microsoft).

img189

Ce găsim… la pachet? De exemplu o aplicaţie de mail superioară la Outlook Express: Windows Live Mail Beta, care "oferă caracteristici similare (cu OE), plus alte câteva noi şi extraordinare, cum ar fi accesul gratuit la Windows Live Hotmail şi integrarea cu alte servicii Windows Live". Nu, cu această aplicaţie nu sunteţi limitat la emailurile Hotmail: la fel de bine puteţi citi orice email cu suport IMAP sau POP3. Citez din nou: "Windows Live Mail Beta este un program de poştă electronică, pe care îl instalaţi pe propriul PC. Se conectează la servicii de poştă electronică populare, cum ar fi Hotmail, Yahoo!, AOL şi Gmail sau la serviciul de poştă electronică al furnizorului dvs. de servicii Internet şi vă permite să trimiteţi şi să primiţi corespondenţă. Mesajele se stochează pe PC, permiţându-vă astfel să accesaţi, să citiţi şi să scrieţi mesaje de poştă electronică, chiar şi atunci când nu sunteţi conectat la Internet. În momentul în care v-aţi conectat, Windows Live Mail Beta va trimite şi va prelua mesajele şi vă va actualiza conturile." La capitolul aplicaţii mai găsim Windows Live Messenger 8.5 (pentru comunicare instant), Windows Live Galerie Foto (pentru organizarea fotografiilor) şi Windows Live Writer (pentru publicarea pe bloguri). Puteţi să alegeţi care produse să fie instalate.

img190

Apoi va începe instalarea… care durează ceva (desigur şi în funcţie de câte servicii aţi ales şi viteza la internet). Instalatorul este de asemenea (şi) în română! De fapt capitolul "română" nu se încheie aici. Am impresia că mai multe aplicaţii (poate toate?) au interfaţa în limba română. De exemplu Windows Live Writer şi Galerie foto, instalate de mine. Mai multe despre aplicaţii probabil într-un material viitor.

img191

img192

Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 4,67 din 5)
Se încarcă...

5 comentarii

 1. Radu spune:

  Unde as putea gasi Windows live in limba romana asa cum apare in blog? Link-ul catre acea pagina. Multumesc anticipat.

 2. radu.capan spune:

  Presupun ca in furnctie de setarile regionale ale calculatorului Microsoft afiseaza, daca este posibil, in respectiva limba (au acoperit peste 30 de limbi pentru moment). Pentru toti este deci aceeasi pagina, get.live.com/wl/all, dar eu o vad in limba romana, in timp ce altii o vad in alta limba (repet, dupa Regional Settings presupun).

 3. Radu spune:

  Multumesc, acum am Windows Live in limba romana.

 4. jürgen.toth spune:

  Mi-am instalat si eu unele aplicatii WL. Sunt un pas inainte pentru Microsoft. Insa ce m-a dezamagit a fost faptul ca mi-au bagat pe gat unele aplicatii ce nu le-am vrut, de care nu am fost intrebat la instalare, de ex. Windows Desktop Search. Se pare ca Microsoft nu se poate debarasa asa de usor de vechile metehne, de a oferi clientilor (cu forta, pe usa din dos) ceea ce nu doresc. Pacat!

 5. radu.capan spune:

  Subscriu. Si eu am fost dezamagit de acest fapt. Din fericire la Add/Remove Programs acest Windows Desktop Search aparea, asa ca l-am dezinstalat imediat. Poate ca in termenii de instalare scrie ceva de WDS, dar oricum e strecurat pe neobservate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *