S/2: Firefox, CamStudio şi altele


→ Cu câteva zile în urmă numărul descărcărilor navigatorului Firefox a depăşit pragul de 400 milioane. Nu, nu înseamnă 400 de milioane de utilizatori, dat fiind că numeroase persoane au descărcat de mai multe ori navigatorul (pentru o reinstalare sau o versiune nouă de exemplu). Oricum, este un prag istoric, pe care îl puteţi urmări constant pe situl SpreadFirefox.com, în partea dreapta-sus. Dacă se menţine ritmul de descărcări, prin 2010 s-ar putea ajunge la… un miliard de descărcări.

img121

Conform unui raport de la început de septembrie, Slovenia se îndreaptă spre a stabli un record: 47,9% dintre navigatori folosesc acum Firefox, ceea ce înseamnă că în curând ar putea deveni prima ţară în care jumătate dintre cei ce "se dau" pe net folosesc produsul Mozilla. România figurează cu 31,1%. La CNet.ro 35,6% dintre vizitatori folosesc Firefox, ceea ce înseamnă că suntem puţin peste medie 😉 . Cei care doresc să promoveze Firefox pe siturile proprii au la dispoziţie numeroase grafice aici. Merită…

→ Pe internet găsim numeroase aplicaţii care permit editarea fotografiilor. PikiFx este cel mai recent pe care l-am prezentat dar lista este lungă. În februarie TechCrunch scria că "unul dintre riscurile încercării de a găsi o nişă şi a construi ceva este că mai marii pieţei pot oricând veni şi să te zdrobească". Iată că ameninţarea pare mai aproape ca oricând: Adobe a lăsată să se scurgă prima fotografie din ceea ce va fi editorul online Adobe de imagini. Nu, nu e vorba de un Photoshop online ci de o versiune care să permită operaţiuni de bază să fie făcute rapid, de oriunde ai internet (şi nu ai un program pentru aşa ceva). Dacă vreţi să vedeţi captura cât mai mare pentru a ghici ce va oferi ea puteţi merge pe blogul celui care a dezvăluit-o sau direct la aici.

img122

→ Acum o parte de… continuări. Spuneam la ultimul S/2 că SmashingMagazine a început publicat primele trei întrebări puse la 50 de experţi în webdesign. Într-adevăr a doua zi a apărut partea a doua, cu următoarele întrebări (şi evident şi răspunsurile experţilor): Ce lucru important trebuie făcut înainte să porneşti un proiect? Care este greşeala comună pe care trebuie să o eviţi când dezvolţi un sit? Care este acel instrument şi/sau serviciu fără de care nu vă imaginaţi că ar fi posibil să lucraţi? Poate nu vă aşteptaţi dar "hârtia şi creionul" se numără printre răspunsurile la ultima întrebare 🙂 . Firebug, Photoshop, Firefox, UltraEdit, jQuery sunt alte răspunsuri. (În paranteză fie spus SmashingMagazine, la un an de existenţă, oferă gratuit un font şi o temă WP. DezinerFolio, o altă prezenţă frecventă pe acest sit, a lansat de asemenea o temă săptămâna trecută.)

O altă continuare vine la seria despre Culori şi religii. ColoursLovers a mai scris între timp despre hinduism şi despre islam… urmează iudaismul.

→ La final am lăsat o veste destul de bună. De anul trecut tot am aşteptat ca necunoscutul CamStudio să ajunsă la promisa versiune 2.5 (după luni de stagnare la 2.1). Se lucrează la 2.6 dar 2.5 a fost în sfârşit lansat ieri. Când vine vorba de înregistrări video majoritatea lumii se gândeşte la Camtasia de la TechSmith. Dacă acesta din urmă este scuuuuump (300usd), CamStudio este gratuit. Evident că programele nu sunt identice, dar pentru înregistrări de bază CamStudio este foarte bun. Permite ca rezultatul să fie exportat în AVI sau SWF, pentru o uşoară integrare în pagini web. Programul include şi o aplicaţie separată (SWF Producer), care vă permite să convertiţi un fişier AVI într-unul flash. Există unele minime instrumente, ce permit de exemplu adnotarea unei înregistrări video. Mă bucur că s-a depăşit blocajul şi poate CamStudio va cunoaşte acum o evoluţie mai hotărâtă. Dacă doriţi o soluţie gratuită pentru a realiza screencast-uri (materiale video, precum tutoriale) atunci aveţi o opţiune bună!

img123

Cam atât…

Notă: S/2 înseamnă "scurt pe doi" şi aici se reunesc semnalări de pe net ale unor subiecte care nu ar fi putut constitui material suficient pentru articole independente, dar nici nu am dorit să treacă nevăzute. Le-aţi putea numi flash-uri, noi le spunem S/2.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *