Windows Live Writer: mult mai bine


Am scris în iunie despre Windows Live Writer dar săptămâna trecută a apărut versiunea intitulată 2008 şi există câteva modificări notabile. Revin asupra subiectului încercând să mă axez pe ce este nou. În primul rând, după cum vedeţi din captura de mai jos, WLW are interfaţă în limba română! Va fi un atu considerabil, pentru mulţi (eu rămân încă fan Post2Blog, care este tot gratuit şi la care am tradus interfaţa), mai ales că este complex, rămânând totuşi simplu de folosit. Practic, dacă aveţi un blog pe care scrieţi doar text, eventual cu 1-2 imagini, puteţi scrie luni în şir fără să vă atingeţi de meniuri sau configurări.

img127

Adăugarea unui cont este simplă. Chiar dacă programul presupune din start că aveţi un cont la Windows Live Spaces (doar e din familia Windows Live!), WLW suportă de fapt multe, multe tipuri de bloguri (important este să suporte un anumit protocol pentru publicare). Ca să amintesc două mai populare: WordPress şi Blogger merg bine cu WLW (să mai amintesc şi altele totuşi: TypePad, Movable, LiveJournal…). Alegeţi Alt serviciu de jurnale web şi indicaţi adresa jurnalului (adică a blogului). WLW va căuta să recunoască singur sistemul de blog folosit. În 1-2 minute puteţi avea blogul configurat, gata pentru publicare. A! Va încerca să descarce (nu ştiu dacă pentru toate sistemele de blog) informaţiile legate de design (stylesheet-ul în principal) pentru a vă putea da o indicaţie vizuală despre cum va arăta articolul online. Modul de vizualizare Aspect web şi Examinare web sunt moduri pe care nu le regăsim în prea multe instrumente de publicare pe bloguri (sincer: doar la WLW le-am găsit!).

img128

Am spus deja o facilitate ce evidenţiază WLW. După cum spuneam şi în iunie, un alt fapt extraordinar este posibilitatea de a manipula o imagine direct din WLW. Nu mă refer doar la scalare, ci şi la prelucrări precum umbră, margini, sepia, contrast, iar mai nou se pot adăuga şi imagini (logouri) sau texte pentru a indica de exemplu drepturile de autor. Practic WLW te scuteşte de la a apela la un editor de imagini pentru operaţiuni uzuale pe imagini.

img129

Dar ce m-a entuziasmat cel mai mult este că la apăsarea tastei F2 se activează o complexă paletă de opţiuni în partea de jos (apropo: cu F9 se ascunde/afişează paleta din dreapta aplicaţiei). Desigur, F2 nu va face nimic la sisteme de blog simpliste (ex: Blogger). La WordPress, se poate vedea mai jos, există următoarele opţiuni: categoria, data articolului (dacă doriţi să publicaţi în avans sau pe o dată mai veche), setare comentarii, setare ping, setare autor (pentru un admin se poate alege orice autor sau membru al blogului), slug (adresa pentru articol), parola, versiunea scurtă (extras), notificare.

img130

Revenim puţin la imagini pentru a sublinia nişte îmbunătăţiri. Din nou, mă voi referi doar la Blogger şi WordPress. Pentru Blogger, produs Google, imaginile se publică… în Picasa WebAlbums. Foarte logic, nu? WLW face această treabă pentru noi, ţinând cont că identificarea pe blog se face cu adresa de email şi parola contului Google. Folderul Google creat nu este public, deci nu va afecta / nu va apare lângă albumele publice. Pentru WordPress, WLW a rezolvat o problemă pe care o reclamam în articolul din iunie. În sfârşit nu se vor mai crea atâtea foldere câte articole (cu imagini) ci va folosi structura de upload definită în WP. Bravo pentru schimbarea urâtului sistem din trecut.

img131Acum partea de probleme. De fapt dincolo de gusturi cred că există o singură problemă ce ţine de diacritice. Ar fi două categorii: în corpul articolelor caracterele româneşti apar folosindu-se coduri HTML (de exemplu â pentru â). Cum se afişează corect ar putea să nu ne intereseze prea mult (cine se uită în sursa paginii la urma urmei?).

Problema apare la slug-uri. Pentru titlul alăturat slugul ar trebui să fie în mod normal caine-in-trecere. De fapt el a fost, prin publicarea cu WLW, stabilit ca fiind cine-n-trecere. (Pe Blogger am impresia că şi manual publicând tot există probleme la diacritice.) Sunt câteva soluţii:

– pentru WordPress am propus un plugin care să corecteze problemele

– puteţi să stabiliţi manual slug-ul (doar la WP, nu şi la Blogger)

– sau pur şi simplu puteţi să scrieţi fără diacritice!

Pentru cei care sunt adepţii blogurilor fără diacritice cred că WLW este chiar perfect. S-ar putea însă ca o versiune următoare să corecteze generic problema (presupunând că autorilor americani le pasă de diacriticele noastre). Când am descoperit Post2Blog credeam că nu voi renunţa niciodată la WLW: şi totuşi am făcut trecerea. Astăzi WLW este fără îndoială mult mai atractiv… rămâne să văd dacă îmi voi depăşi actuala obişnuinţă cu Post2Blog. Fiecare are avantajele şi particularităţile lui, dar au devenit mai puţin semnificative ca în trecut. WLW admite pluginuri aşa că rămâne să vedem şi ce pluginuri utile vor fi create de comunitate, pentru a face programul mai atractiv.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Raimi spune:

    F. fain acest editor by Microsoft.

  2. radu.capan spune:

    Am fost intrebat in privat ce lucruri ce tin de gust nu imi plac la WLW. Iata atunci obiectiile mele (cateva) care, repet, tin de gusturi. Combinatiile de taste clasice sunt aiurite: CTRL-L te-ai astepta sa faca aliniere stanga, nu inserare de imagine. Pentru a alinia centrat nu poti dintr-o singura combinatie de taste. La „paste” la imagini nu poti stabili calitatea lor (factorul de compresie). Unele inserări sunt însoţite de mult cod „murdar”, complicat şi inutil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *