ReadyBoost: RAM mai mult fără RAM


Windows Vista are o facilitate despre care pe CNet.ro nu am scris până acum, astfel că, chiar dacă nu este ceva nou, ar fi poate util să o semnalăm. Punctul de plecare este însăşi sistemul de operare Vista, mare "mâncător" de memorie RAM. Iar ideea este simplă (şi tocmai de aceea genială): de ce să nu poţi folosi o memorie USB (un stick USB sau sub ce alt nume îl ştiţi) pentru a creşte memoria RAM? Poate aţi sesizat existenţa unui tab cu numele ReadyBoost dacă aţi apelat Properties pe un stick.

img137

Dar să o luăm mai cătinel, făcând o mică paranteză. Mai multă memorie RAM înseamnă o viteză mai bună pentru Vista – o ştim. De vină pentru necesarul mare de RAM nu este doar interfaţa mai arătoasă ci şi diverse mecanisme noi asumate de Vista. Un exemplu este tehnologia Super Fetch. Iarăşi o idee simplă (şi iarăşi genială): dacă tot există diverse aplicaţii care sunt lansate frecvent, de ce să fie lansate de pe harddisk (memorie înceată) şi nu din RAM (memorie rapidă)? Super Fetch mută în memoria RAM ceea ce consideră că ar putea fi util dat fiind că se lansează frecvent. Costul este… evident… memoria RAM.

img138Aici intervine facilitatea ReadyBoost. Adăugarea de memorie RAM poate să fie prea scumpă, iar în unele cazuri, datorită configuraţiei sistemului, imposibilă (ex: toate sloturile ocupate). Windows Vista oferă însă alternative pentru extinderea memoriei RAM. Desigur, nu orice, absolut orice memorie USB poate fi folosită (eu am doar un singur stick USB, prea lent pentru aşa ceva), ci doar cele rapide. Când conectaţi memoria la calculator se va lansa o fereastră: căutaţi dacă printre diversele opţiuni nu apare şi una care spune: Speed up my sistem using Windows ReadyBoost. Dacă nu se lansează nici o fereastră daţi click pe Properties în meniul contextual şi vedeţi tabul ReadyBoost. Acolo veţi vedea dacă respectiva memorie USB este suficient de rapidă pentru a fi folosită ca RAM, sau nu. Dacă merge, atunci mai trebuie doar să indicaţi cantitatea pe care o alocaţi pentru RAM (va fi sugerată o valoare) şi gata!

Chiar se simte ceva cu ReadyBoost? Din păcate nu pot vorbi din propria experienţă. Din ceea ce se scrie pe web, sistemele cu memorie RAM puţină (1GB sau mai puţin) simt îmbunătăţiri mai radicale; cei care au deja 2GB sau mai mult s-ar putea să nu prea sesizeze ceva, orice stick USB ar folosi, de orice capacitate. În lipsa unei experienţe personale m-am gândit să închei cu un videoclip de pe Google.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. -Hawkeye- spune:

  Wow! Chiar nu stiam de chestia asta… Unul dintre putinele lucruri bune care vin odata cu Vista.

 2. alin19 spune:

  Dar numai daca ai Windows Vista merge? Pe XP nu functioneaza??

 3. radu.capan spune:

  Sub Vista suportul e nativ. Pentru XP se poate cu programe gen Eboostr (comercial).

 4. Sp33dy spune:

  Mai baieti, toate ca toate, am vazut ca merge. Dar sa folosesti memorie ram la ready boost… pt ca am prea multa memorie ram si windowsul (win7) nu foloseste o parte din ram – eu as vrea ca readyboost sa foloseasca memoria aia care nu o foloseste win. Cum se face la win7??


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *