ABC: Despre FTP


Acum mai bine de o lună am scris ABC: Despre torrente. Cu gândul la cei care sunt încă în etapa "buchisirii" unor concepte elementare (nici o ruşine! toţi am început neştiind cum stau lucrurile), vă propun astăzi să vorbim cât mai simplu despre FTP. Şi vom începe de la ce înseamnă aceste iniţiale: File Transfer Protocol. Vorbim deci de un protocol care permite transferul de fişiere în reţele ce suportă protocolul TCP/IP (precum internet sau intranet). Într-un transfer FTP avem implicare două părţi: un server şi un client. Serverul FTP, care rulează un software special pentru FTP, "ascultă" cererile care vin prin reţea de la alte calculatoare. Calculatorul client, care are instalat un client FTP, iniţiază o conexiune către server. Odată conectat, în funcţie de drepturile lui, clientul poate să descarce un fişier (download), să publice un fişier (upload), să renumească un fişier, dar şi alte operaţiuni. (Cele spuse aici sunt inspirate din introducerea făcută la FTP de Wikipedia.)

Ca să ne referim la cazuri concrete, iată două mai probabile:

1. Există servere FTP care sunt dedicate special descărcării de materiale. Exemple: servere ale unor firme producătoare de jocuri, de programe, de antiviruşi… Aceste companii oferă posibilitatea conectării anonime, adică tot ce trebuie să ştii este numele serverului, fără să trebuiască un cont. Numele de utilizator este de regulă anonymous şi eventual ca parolă se cere adresa de email, dar nu se fac verificări deci se poate introduce şi o adresă fictivă. De pe astfel de servere FTP se pot descărca patch-uri sau demo-uri, dacă este al unui producător de jocuri; definiţii noi dacă e un server al unui antivirus…

2. Sunt apoi serverele FTP asociate siturilor web. De regulă orice serviciu de găzduire (hosting) oferă posibilitatea publicării fişierelor prin FTP, chiar dacă există şi o interfaţă web de administrare. Posesorul domeniului www.masiniunelte.ro va avea de regulă asociat serverul FTP ftp.masiniunelte.ro. Conectarea nu va fi desigur anonimă ci cu un nume de utilizator şi o parolă. Numele de utilizator ar putea fi masiniunelte.ro şi să presupunem parola abc123. Acestea sunt cele trei date esenţiale care trebuie cunoscute: numele serverului FTP (servername), numele de utilizator (username) şi parola (password).

Clienţi FTP

Există numeroşi clienţi FTP. Propunerile noastre le găsiţi aici. Wikipedia oferă o listă de clienţi comerciali şi gratuiţi aici. Pentru acest material ne vom folosi de FileZilla 3.0. Versiunea stabilă a apărut acum câteva zile, fiind salutat-o de multe situri, dar uneori în mod greşit ca reprezentând un progres important. De fapt Filezilla 3.0 este puţin mai sărac decât Filezilla 2.2. Dar a fost rescris integral pentru a putea fi utilizat sub diverse platforme (inclusiv Linux) aşa că abia de acum vom asista probabil la o îmbogăţire a facilităţilor. Dar să nu intrăm în detalii.

Orice client FTP (care se respectă) permite conectarea la mai multe servere, drept pentru care permite salvarea a diferite profile. Pentru aceasta veţi găsi în aproape toţi clienţii un Site Manager unde puteţi să adăugaţi un profil pentru serverul unde doriţi să vă conectaţi. Cu Filezilla 3.0 se dă click pe Site nou şi se completează nişte date în dreapta: numele serverului la Server, la Tip de logare se alege Normal (pentru varianta 2 descrisă mai sus), iar la Utilizator şi Parolă se scriu evident utilizatorul şi parola. Atât. În cele mai multe cazuri aceste informaţii sunt suficiente. Nu mai rămâne decât să daţi click pe Conectare şi… surpriză… v-aţi conectat!

img139 img141

Situaţia pe server diferă de la caz la caz. Oricum, că v-aţi conectat la un server FTP sub Linux sau sub Windows ceea ce veţi găsi este o structură de directoare şi de fişiere, ca în Windows. Deşi evident clienţii FTP au fiecare propriile particularităţi, elementele de bază le veţi regăsi la majoritatea clienţilor FTP. Iată cum stau lucrurile în FileZilla după ce v-aţi conectat.

img142

Să luăm pe rând 1) Butonul care deschide fereastra cu managerul de profile (dacă vă conectaţi la diferite situri FTP memoraţi-le aici); 2) pentru o conectare rapidă, pe care nu doriţi să o salvaţi în Site Manager; 3) aici aflaţi ce "vorbeşte" serverul, cum răspunde la comenzile pe care Dvs le daţi (fără să le ştiţi – Dvs apăsaţi butoane, trageţi fişiere cu mouse-ul, iar clientul FTP transformă aceste acţiuni în comenzi FTP); 4) aici e structura de directoare locală; 5) dacă aţi selectat un director va afişa structura de fişiere şi subdirectoare (veţi activa aici fişierele sitului dezvoltat local, pentru a le publica pe server); 6) structura de directoare pe server; 7) structura de fişiere şi subdirectoare pe server, relativ la directorul selectat; 8 ) acţiunile de transfer.

Imaginaţi-vă că sunteţi de fapt în Explorer. Trebuie să mutaţi fişierele de pe o "unitate" pe alta, doar că aici le mutaţi de pe calculatorul Dvs pe server, sau invers. Dacă sunteţi webmaster şi doriţi să publicaţi fişierele sitului Dvs, în regiunea 5 asiguraţi-vă că aveţi fişierele locale; în regiunea 7 locul unde doriţi să ajungă pe server; marcaţi fişierele şi directoarele ce le doriţi transferate şi trageţi-le cu mouse-ul din zona 5 în zona 7. Atât! Apoi va începe publicarea lor prin FTP. Foarte simplu.

Vreţi să vă convingeţi cât de asemănătoare sunt lucrurile cu un alt client FTP? Iată un client – ALFTP – care nu are interfaţa în română (de aceea vă recomand Filezille 3), dar are nişte butoane mai simpatice 😉 . Veţi recunoaşte aceleaşi regiuni, chiar dacă sunt dispuse altfel. Dacă veţi încerca un alt client veţi găsi aproape sigur ceva foarte similar. Mai jos relevanţă are partea de sus, unde se reflectă conectarea la un server de jocuri (de la LucasArts).

img144

Să recapitulăm puţin. FTP este un protocol care ne permite să ne conectăm la un server, pentru a face transferuri între calculatorul nostru şi server (să descărcăm sau să publicăm). Pentru aceasta noi trebuie să avem instalat un client FTP, adică un program dedicat transferurilor FTP. Dacă avem un sit şi un domeniu vom dori să publicăm fişierele respectivului sit. Tot ce trebuie să ştim este: numele serverului, numele de utilizator şi parola. Cu un client FTP introducem aceste date şi vom avea ecranul împărţit în două: într-o parte calculatorul, în alta serverul. Mai rămâne cu mouse-ul să tragem fişierele după direcţia de transfer dorită.

Dacă doriţi să mergem ceva mai în profunzime, daţi pagina vă rog.


Pagini: 1 2

Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

  1. Rsu Vasile spune:

    Ajutati-ma va rog cu indei la tema de licenta… „Crearea unui motor de cautare pe FTP pentru siturile din Moldova.” Ce programe ar putea fi de folosit de creat acest sistem… Mersi mult…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *