Galerii la minut cu Picasa


Joi am prezentat trei soluţii pentru albume foto online. Au fost însă soluţii pentru webmasteri cu cunoştinţe minime despre JavaScript cel puţin. Astăzi însă vă propun o soluţie super rapidă, folosind Picasa. Nu, nu, nu: nu e vorba de publicarea fotografiilor prin Picasa pe Picasa WebAlbums. Pentru cei care nu au multe fotografii şi nu vor să le încredinţeze altcuiva, Picasa permite în mod elegant realizarea de albume foto în… 2-3 minute! (Citiţi invers ce am scris: dacă aveţi multe fotografii şi nu vă deranjează să nu fie publicate pe situl Dvs, în mod direct cel puţin, alegeţi Picasa WebAlbums).

img222

1. Dacă folosiţi cumva Picasa în limba română atunci mergeţi în meniul Dosar şi alegeţi opţiunea Exportaţi ca pagină HTML. (În engleză calea este Album, Export as HTML Page.)
2. Se va lansa o fereastră în care puteţi alege dimensiunea imaginilor pentru album (evident este bine să folosiţi dimensiuni încadrabile într-o pagină web: 640, poate 800, mai rar dimensiune mai mare), un titlu pentru album şi eventual stabiliţi unde pe hard să fie publicat albumul (dacă nu, reţineţi unde a fost publicat).
3. Treceţi la pasul următor: acum trebuie să alegeţi un şablon. Picasa vine din start cu o listă de şabloane care nu sunt ele super-impresionante dar pot fi pe placul unora. Alegeţi care vă place (urmărind previzualizarea arătată).
4. Apăsaţi Finish şi gata! Albumul va fi generat şi va fi încărcat în navigatorul definit ca implicit în sistemul Dvs de operare.

Tot ce mai trebuie este să publicaţi online întreg folder-ul generat de Picasa.

Acum vestea cea bună (pornesc de la premisa, falsă pentru mulţi, că nu aţi mai auzit de ceea ce scriu acum): pentru Picasa există multe şabloane gratuite pe web. Vă propun astăzi cele 13 şabloane ale olandezului Paul van Roekel. Cu o căutare pe Google veţi găsi multe altele. De exemplu, după mine cel mai popular şablon este Simple Viewer disponibil şi pentru Picasa, dar nu numai. Mii de situri îl folosesc şi este elegant şi eficient. Dar să ne întoarcem la Paul van Roekel. Nu am să scriu prea mult ci prefer să vă dau lista şabloanelor şi să evidenţiez linkul de demo (ciudat, aşa mi-au ieşit doar 12). Vedeţi demonstraţiile şi apoi descărcaţi şablonul care vă place mai mult.

Cum se foloseşte un şablon? Trebuie să faceţi o facultate, să aveţi trei diplome şi cinci firme. Glumesc! Este o joacă de copil. Fişierele şablonului trebuie extrase (aici trebuie o oarecare atenţie) într-un subdirector per şablon din (calea către Picasa2)/web/templates/. În momentul în care aţi copiat corect un şablon la calea indicată el va apare în Picasa în lista de şabloane. Olandezul a încropit un fel de tutorial din imagini pentru cei care au nevoie totuşi de mai multe explicaţii: vedeţi aici.

Concluzia: dacă sunteţi un fotograf profesionist sau aveţi motive pentru ca să vă ţineţi fotografiile pe propriul sit şi doriţi să le afişaţi cu stil (dar fără bătaie de cap cu generarea manuală a albumelor), atunci soluţia Exportaţi ca pagină HTML este ideală şi excelentă. Oricare ar fi gândurile, merită să o testaţi cu careva dintre temele flash… Arată atât de bine! (Măcar să vedeţi câteva din linkurile demo de mai sus.)


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *