WordPress: trei stiluri, acelaşi editor


Ceea ce urmează să descriu în continuare se referă la editorul oferit de WordPress pentru articole şi pagini. Da, este un subiect banal dar cred că vor şi unii care să nu ştie chiar totul pe această temă. Mai întâi să spunem că există două editoare: unul simplist şi unul avansat (aşa numitul editor vizual). Schimbarea între aceste moduri se poate face per utilizator: mergeţi la utilizator, click pe Editează şi veţi vedea ceva ca mai jos.

img239

Eu de regulă ţin debifat deoarece 1) scriu articolele de regulă cu programe (software) şi atunci când intru în interfaţa WordPress vreau să văd codul sursă nu versiunea „îngrijită”; 2) şi dacă scriu un articol din back-end-ul WP tot prefer să scriu direct HTML. Este desigur chestiune de gusturi. Meniul de mai jos este desigur urât şi oferă cam puţine. Dacă veţi face copy & paste din Word de exemplu, textul va apare ca text, pierzând orice formatare (text înclinat, îngroşat, variaţii de font…). Uneori aceasta este exact ce vrei… Alteori nu.

img240

Dacă activaţi editorul vizual atunci lucrurile devin ca în captura următoare. Există două taburi: Visual şi Cod care permit comutarea între o afişare care seamănă cu cea online (nu ia în seamă CSS-ul temei dar oricum prezintă formatarea textului şi imaginile cam cum vor arăta online). În locul butoanelor urâte de mai sus sunt nişte butoane grafice. Este o interfaţă ceva mai elegantă. Clasic pentru americani, alinierea justify lipseşte, cel puţin la prima vedere. De-a lungul timpului (folosesc WP de când se apropia de versiunea 1.5) au tot apărut pluginuri care să facă fereastra de publicare/editare mai frumoasă şi mai practică. Într-o vreme erau şi soluţii ne-plugin, adică ce presupuneau să intri în wp-includes şi să mai pui nişte fişiere sau să faci modificări… lucru pe care evident trebuia să îl reiei după un upgrade al WP.

img241

De la versiunea 2.1 cred (îmi cer iertare că nu ştiu exact… mi-a scăpat pentru că, repet, nu prea folosesc interfaţa vizuală) există însă şi o a treia versiune pentru editor, cu opţiuni mai complexe. Totul este să apăsaţi combinaţia magică de taste. Care este? ALT+SHIFT+V în Firefox sau ALT+V în Internet Explorer. Şi brusc va mai apare o bară de instrumente.

img242

Şi cu instrumente care nu sunt de lepădat! Cel mai valoros mi se pare butonul pentru paste (lipire) din Word: acela permite filtrarea tuturor „gunoaielor” de cod ce le introduce MS Word, fără să se piardă formatările de bază. Apare şi butonul de justify, un buton pentru anularea formatării sau dimpotrivă pentru copierea dintr-un loc în altul… Şi alte butoane utile. Dacă cumva folosiţi interfaţa WordPress pentru publicare şi aţi folosit-o mereu în varianta simplă încercaţi şi varianta mai complexă, activată de combinaţia de taste. Dacă vreţi să citiţi discuţii despre această facilitate relativ ascunsă vedeţi acest topic de pe WordPress.org.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *