S/2: Google, IBM, Microsoft, Drupal…


→ De dimineaţă anunţam că Google a lansat în noul pachet Google Docs şi o aplicaţie pentru prezentări. Între timp blogurile au rumegat în parte noutatea iar concluziile nu sunt tocmai favorabile pentru Google. Nu există posibilitatea de a include animaţii, nici sunete, nici videoclipuri (o integrare măcar cu Google Video şi YouTube ar fi fost de aşteptat, nu?), şi de regulă opţiunile puse la dispoziţie sunt… de bază. Google şi-a prezentat produsul astăzi la evenimentul TechCrunch40 lămurind în parte lucrurile. "Was not designed for power user, but designed to be easy to use and quick" – şi cu aceasta am înţeles totul, nu? Cum crede Google că cu acest pachet va intra serios pe piaţa comercială? Să o luăm însă ca un început promiţător. Şi apoi majoritatea dintre noi suntem utilizatori simpli, nu corporaţii.

Apropo de începuturi: Google Reader a depăşit această perioadă. A ieşit de pe bancul de probe şi acum este un produs considerat final de Google (nu în sensul că nu se va mai dezvolta). În plus vorbeşte de astăzi mai multe limbi (câteva, nu şi româna), aşa că Google Reader are şansa să îşi mai mărească audienţa (deja crescută bine odată cu introducerea căutării). Doar GMail rămâne în continuare cu eticheta de beta. Tot astăzi Google a anunţat că reclamele AdSense vor apărea şi pe telefoanele mobile.

→ Şi dacă tot vorbim de Office online, iată că apare un competitor pentru Office offline! IBM a lansat pachetul Lotus Symphony care include trei aplicaţii: Documents, Spreadsheets şi Presentations (sună cunoscut?). Un fel de OpenOffice (apropo: ieri a ajuns la versiunea 2.3) dar care are evident o interfaţă proprie, ceea ce înseamnă din nou timp de adaptare. După cum se vede şi din capturi interfaţa conţine taburi şi după unii este mai elegantă dar per ansamblu aplicaţiile sunt ceva mai lente. Oricum Microsoft mai cunoaşte de astăzi un rival pentru pachetul Office (între noi fie spus, eu nu văd încă un rival la Office 2007 – şi nici nu văd prea curând să apară un rival real).

img266

→ Am spus Microsoft? Atunci să vorbim de Microsoft! "Răsfoind" Mashable.com am aflat de Gatineau (hmmm… ciudat nume, nu?), un competitor pentru Google Analytics. De fapt Mashable.com citează BlogNation.com unde au apărut capturi ale acestui serviciu. O captură o pun demonstrativ mai jos. Şi ca să continuăm lanţul: am pomenit de Google Analytics. Ei bine, Ryan de la Cybernet a publicat ieri un interesant articol în care oferă capturi ale unui program care va oferi datele statistice din Google Analytics. Da, în loc să ne folosim de un navigator vom putea cu un program se foloseşte de Adobe AIR oferind o experienţă plăcută… cel puţin aşa scrie în recenzie. Dacă veţi urmări linkul spre respectivul articol veţi vedea şi capturi cu noua aplicaţie, încă în beta privat. Nu prea văd de ce aş instala un program pentru a vedea datele ce îmi sunt accesibile cu un navigator, dar poate există unele raţiuni…

img267

→ La final vorbim de Drupal. Pe CNet.ro scriem cel mai des, foarte des, aproape întotdeauna (la capitolul CMS-uri) de WordPress. În timp ce WordPress se îndreaptă spre un 2.3 mult aşteptat (beta 3 a ieşit de o săptămână şi lucrurile par a merge în direcţia bună), Drupal este aproape de versiunea 6. La 15 septembrie a fost lansat Drupal 6.0 beta 1. Eu deşi îmi tot propun să încerc şi Drupal termin a folosi tot timpul WordPress. Când este mai bine de folosit WordPress şi când Drupal? Un articol de acum câteva zile ar putea să ne dea răspunsul: WordPress vs Drupal. Articolul este scris de un dezvoltator de situri care în egală măsură a apelat la ambele soluţii. De aceea îşi permite să tragă nişte concluzii. Foarte pe scurt (dacă nu aveţi chef/timp să citiţi articolul original) concluziile ar fi:

– dacă doriţi să dezvoltaţi un sit la care va fi un singur editor sau un grup mic, folosiţi WordPress
– evident, dacă estimaţi că vor fi peste 10 editori, mai bine Drupal
– dacă "scheletul", firul roşu al sitului va fi tip blog, atunci folosiţi WordPress
– dacă situl va avea un conţinut mai general, în care paginile statice vor fi mai multe, mai complexe, evident Drupal

Cam atât…

Notă: S/2 înseamnă "scurt pe doi" şi aici se reunesc semnalări de pe net ale unor subiecte care nu ar fi putut constitui material suficient pentru articole independente, dar nici nu am dorit să treacă nevăzute. Le-aţi putea numi flash-uri, noi le spunem S/2.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 3,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *