WelcomeToRomania!


Care este cel mai bun sit carte-de-vizită pentru România? V-aş fi recunoscător să vă exprimaţi opiniile prin comentarii (şi uite aşa mai învăţ şi eu, şi poate scriu mai apoi articole de prezentare). WelcomeToRomania.ro este un astfel de sit carte-de-vizită şi doresc să ne oprim astăzi asupra lui. WayBackMachine ne spune că situl există din 2005, textul de pe prima pagină rămânând neschimbat (suprafaţa evident că a rămas aceeaşi, dar populaţia a scăzut cu siguranţă). Din 2005 ne-am aştepta să ofere o acoperire mai mare, dar pretenţii este uşor să avem, nu?

img270

Dacă vreţi să vă faceţi rapid o idee despre conţinutul sitului vă recomand să vedeţi harta lui (din meniu Home, Sitemap). Veţi vedea de acolo ce doreşte să trateze acest sit: drumurile din România, forme de relief, judeţe, oraşe (cele mai mari cel puţin), folclor, ba chiar şi afaceri, hoteluri, restaurante. Partea de folclor are cea mai bună acoperire naţională, dar e drept că doar cu fotografii, şi acelea nu toate reuşite. Ca judeţe veţi vedea că sunt acoperite doar câteva, la fel şi oraşe. Bucureştenii vor fi probabil cei mai surprinşi să nu se regăsească pe hartă cu o pagină dedicată, dar aceasta se explică prin faptul că situl a pornit din Nord-Vestul României… încet încet va ajunge cu siguranţă până în Deltă!

Dacă vreţi să vedeţi cam cum ar putea arăta şi oraşul Dvs, probabil încă neprezent pe WelcomeToRomania, daţi click pe Cluj. Veţi vedea că există o hartă a obiectivelor. Acestea sunt clickabile şi puteţi vedea detalii (text+fotografii) despre fiecare obiectiv în parte. Criteriul asumat de autorii sitului este: obiective mai vechi de 100 de ani. Fiecare pagină este disponibilă şi în engleză şi maghiară, ceea ce ne dă o idee despre efortul realizării părţii deja existente din sit.

img271img272

Ştiu că mii de fotografii (o mie doar din Bucureşti) aşteaptă să ajungă pe sit. Şi ştiu aceasta de la Ildiko, care face parte din echipa WelcomeToRomania. Ea a fost cea care m-a contactat cerându-mi acordul pentru unele fotografii pe care le-am făcut şi publicat în contul Picasa al familiei mele. Am răspuns pozitiv şi plăcut surprins de pasiunea celor care ne oferă acest sit îmi permit să transmit mai departe: oricine are un aparat digital, ştie să facă nişte fotografii frumoase în propriul oraş şi este dornic să pună România online poate să colaboreze cu WelcomeToRomania. Deja mai mulţi fotografi (profesionişti şi neprofesionişti) au promis ajutorul lor pentru un proiect care ar putea să devină de mare succes. Va fi extraordinar când vom avea mai multe trasee documentate precum cele din Vlădeasa; când vom putea căuta online informaţii de cazare precum la Rîmetea (a se vedea la finalul paginii); când din acest sit vom putea afla adrese şi telefoane pentru hoteluri, firme, instituţii utile ş.a.m.d.

Nu aş încheia înainte să fac două observaţii, din prietenie: 1) situl arată a Web 1.0… astăzi am aştepta un design mai modern şi cam tot ce ţine de Web 2.0 (ex: comunitate în jurul sitului, regiunilor, oraşelor; posibilitate de comentarii…); şi 2) mascota… Muky??? poate Martin (de la celebrul urs Moş Martin al copilăriei noastre) sau ceva mai specific românesc.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *