Google vă invită să puneţi semne (de carte)


Google a fost foarte activ în luna septembrie. Am văzut multe lucruri noi, cea mai aşteptată fiind cu siguranţă posibilitatea de a realiza prezentări (a la PowerPoint), în serie cu documentele şi foile de calcul în noul Google Docs. După unii opţiunea pentru prezentări a fost lansată prematur (dar poate strategia a fost: mai bine ceva funcţional, chiar rudimentar, decât spaţiu gol şi aşteptare lungă). La fel vor zice unii despre lansarea de astăzi (despre care am aflat mai întâi de la Ionuţ): Google Shared Stuff pare rudimentar comparat cu alte servicii mai vechi, dar aşa cum afirmă TechCrunch, eticheta "Google" pe acest nou serviciu ne face să trăim cu speranţa că va deveni în timp un serviciu excelent. Dacă vreţi să folosiţi noul serviciu vizitaţi linkul tocmai indicat şi trageţi în bara de instrumente butonul indicat acolo (dacă folosiţi cumva IE şi nu FF, nu trageţi butonul ci adăugaţi linkul la Favorite).

img277

Acum puteţi pune semne de carte (bookmarks). Da, Google Shared Stuff este dedicat marcării cu aceste semne a lucrurilor interesante găsite pe web. Să nu uităm că Google mai are un serviciu asemănător dar nu identic: Google Notebook. Acesta permite salvarea lucrurilor interesante pe care le găsim pe net şi are şi facilităţi de partajare cu alţii a respectivelor notiţe. Noul serviciu este însă un instrument social prin excelenţă. Poate puţin cam târziu venit pe o piaţă care are deja "mari clasici", dar să vedem concret cum funcţionează. În viitor vom vedea probabil mai peste tot iconiţa aceasta: img278. Pentru moment o găsim doar la Google Video. Un click pe ea va permite punerea unui semn de carte la respectivul videoclip. Cu marklet-ul adăugat în bara de instrumente (FF) sau la Favorite (IE) se poate adăuga orice pagină de pe internet. Apăsarea marklet-ului va deschide o fereastră ca mai jos.

img279

Puteţi să optaţi între adăugarea doar a link-ului, sau a link-ului cu o previzualizare (1). Dacă vreţi şi previzualizare va fi căutată o imagine din articol (2), dar puteţi baleia între ele cu săgeţile (3). Puteţi pune o descriere personală (4) şi, evident, atribui taguri (5). Dar nu este obligatoriu să partajaţi respectiva pagină web. Poate doriţi doar să notificaţi un prieten, caz în care apelaţi din stânga la facilitatea E-mail (veţi putea uşor apela la adresele salvate în/pentru GMail), iar dacă doriţi (cam ciudat) ca prin Google Shared Stuff să folosiţi un alt serviciu de sharing şi bookmarking vedeţi ultima opţiune din stânga, More… Capturi aveţi mai jos.

img280 img281

În varianta în care aţi mers pe Share, respectivul semn de carte este adăugat în lista de semne publice ale Dvs. (Evident vorbim aici de persoane care au un cont Google.) Urmaţi acest link pentru a vedea semnele de carte ale prietenilor ce figurează în cartea de adrese (addressbook) din GMail. Probabil nimeni nu a adăugat nimic până acum. Acolo însă veţi găsi un link cu textul View your shared stuff page. Mai jos aveţi spre exemplu pagina mea. Ce putem observa: permite definirea unui minim profil (fotografie – care se propagă şi la GMail, GTalk -, linkuri preferate, localizare, ocupaţie…); există două moduri de afişare (cum vezi tu pagina, cum văd ceilalţi); evident semnele de carte, după cum au fost create; foarte normal se oferă şi un feed cu semnele de carte (dacă aveţi un prieten care îşi salvează astfel lucruri interesante de pe web vă puteţi abona la feed-ul lui).

img282

De la această adresă puteţi vedea cele mai populare semnalări (relevanţa este încă destul de îndoielnică).

http://www.google.com/s2/sharing/stuff?lmode=global

dacă mai adăugaţi &domain=… (exemplu) puteţi face căutările pentru semnalările de pe un anumit sit; iară dacă puneţi &tag=… (exemplu) puteţi face căutări pentru semnalările grupate sub respectivul tag.

Rămâne să vedem cât de folosit va deveni noul serviciu. Utilizatorii Google care nu folosesc servicii echivalente mai vechi şi mai dezvoltate vor porni probabil cu Google Shared Stuff. Cel mai sigur vom vedea însă peste câteva luni. (Read/Write Web a publicat pe când scriam aceste rânduri o analiză mai critică a noului serviciu.)

Înainte de a încheia o semnalare: astăzi Google a mai anunţat ceva: lansarea unei ediţii Business pentru Google Custom Search. O video-demonstraţie găsiţi aici. Cum este un serviciu comercial (100usd pe an pentru 5.000 de pagini) mă îndoiesc că vor fi prea mulţi interesaţi. Dar ca notificare măcar merge.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *