Vom putea citi blogurile offline?


Este o mişcare interesantă dar cumva în contra-curent. Adică acum când internetul devine tot mai răspândit ca acces, când acasă, la şcoală/serviciu dar şi în (unele) pieţe şi aeroporturi ai parte de conexiune online, lumea se gândeşte la punerea la dispoziţie a conţinutului în mod offline!? Cum până când tot globul va fi "acoperit" de hot-spot-uri wireless va mai trece ceva timp (generaţii?) apreciem bunele intenţii. Google a dat startul cu Google Gears, o excelentă idee: o extensie care permite webaplicaţiilor să ofere o funcţionalitate şi în mod offline. Am văzut-o deja aplicată la Google Reader, unde îţi poţi salva offline ultimele două mii de intrări din fluxurile RSS urmărite. Aşteptăm cu nerăbdare GMail să folosească Google Gears.

img211

Iată că Google se pare că pregăteşte utilizarea acestei componente, Gears, şi pentru blogurile de pe Blogger.com. Puteţi citi două articole pe această temă, incluzând şi un material video cu doi developeri de la Google. Pentru moment lipsesc aplicaţiile finale & publice dar cu siguranţă nu ne mai desparte mult timp. Aşa că putem să vorbim despre o iminentă dezvoltare şi în direcţia offline a blogurilor… de pe Blogger.com mai întâi. Ce va însemna concret? Dacă am găsit un blog interesant, vom putea să îl descărcăm offline (în întregime sau ultimele n articole, cronologic vorbind) pentru a le citi când mergem la bunici unde nu avem internet sau la cabana de vacanţă. Mai mult: se vor putea scrie articole noi sau modifica articole vechi, iar în momentul când vom avea conexiune la internet se va face sincronizarea cu / peste datele online. Sunt sigur că mulţi bloggeri vor fi încântaţi de aceste perspective (urmăriţi materialul video dacă doriţi detalii mai multe… şi mai tehnice).

img212

M-am bucurat să văd că unii au avut iniţiativa de a construi concret ceva cu Google Gears pentru WordPress. Mike a construit un plugin intitulat WP-Offline (uh, am fi putut ghici acest nume). Urmăriţi cu atenţie instrucţiunile de instalare deoarece sunt nişte paşi dincolo de "despachetează, mută fişierele în wp-content/plugins şi activează pluginul". Sunt apoi şi diverse limitări (re)cunoscute de autor – precum că funcţionează doar în Firefox, dar cu ceva efort se poate adapta şi pentru IE. Dacă vă interesează pluginul vă invit să citiţi şi comentariile, de fapt dialogul din comentarii dintre Mike şi diverse persoane care au testat WP-Offline. Oricât de încântat sunt de ideea acestui plugin, nu mi-am găsit timp să îl testez. Ultimele discuţii pe marginea pluginului sunt din august, iar acum este deja octombrie. Sper însă că în spate Mike lucrează la plugin pentru a-l face mai bun.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *