Două galerii cu jQuery


Fiind ziua dedicată webmasterilor, după ce am vorbit despre ExtJS ne întoarcem la jQuery. Sunt diverse soluţii de afişare a imaginilor cu jQuery şi astăzi mă opresc la două. Benjamin Sterling ne oferă pe situl lui personal diverse pluginuri. De exemplu jqGalScroll, o soluţie simplă, poate chiar prea simplă, pentru afişarea unor fotografii. Un proiect cu adevărat interesant al lui Benjamin este jqGalViewer. Prima versiune îşi are sursa de inspiraţie într-un flash pe care merită să îl vedeţi pentru comparaţie. Pariul lui Benjamin a fost că şi cu jQuery se pot simula anumite efecte ce par specifice flash. Şi a reuşit, cu minusurile de rigoare.

img312

Vă invit să vedeţi scriptul în acţiune aici. Nu este o implementare după care eu m-aş da în vânt, dar e simpatică pentru un blog personal, când se doreşte o afişare "compactată" a mai multor imagini. Între timp Benjamin a mers mai departe, şi după prima versiune din septembrie în octombrie a scos versiunea II (şi o ilustrare de concept pentru III). După cum veţi vedea (dacă veţi avea curiozitatea să urmaţi linkul) implementarea este poate mai puţin aspectuoasă dar mai intuitivă/simplă ca navigare. De apreciat că Bejamin a pus în practică observaţiile primite pe situl lui şi multe probleme au fost rapid rezolvate. Dacă nu veţi folosi jqGalViewer aşa cum arată acum, poate la versiunea… IX, X? Staţi cu ochii pe situl lui. Mai are şi alte pluginuri jQuery.

Al doilea exemplu pe care vreau să vi-l propun este util de exemplu pentru sidebar-uri într-un design (coloane laterale, înguste). Este vorba de jqCyclePlugin, care permite pe poziţia unei fotografii să afişaţi o serie întreagă. Mda, constrângerea este că toate imaginile trebuie să aibă aceeaşi dimensiune (dar nu musai să fie pătrate). În schimb sunt puse la dispoziţie o serie de efecte. Practic tot ce trebuie să faceţi este să încadraţi seria de imagini într-un div pe al cărui id aplicaţi un efect. Linia minimă de cod arată cam aşa:

$(’#set1’).cycle(’fade’);

Simplu! Mai jos patru exemple din testele făcute de mine. Dacă doriţi să studiaţi sursa, aveţi la pachet pagina şi imaginile în această arhivă.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. jürgen.toth spune:

    Acelasi Benjamin Sterling ofera si un plugin WordPress pentru crearea de albume foto din conturi Picasa sau Flickr. Pluginul il gasiti pentru download la adresa urmatoare: http://benjaminsterling.com/benjaminsterlinggalleries/

  2. jürgen.toth spune:

    Galleriffic este o galerie foto realizata cu jquery si inspirata de jqCyclePlugin: http://www.twospy.com/galleriffic/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *