DM2… şi ai mai multe opţiuni


Cosmin a urmărit videotutorialul despre GIMP şi m-a întrebat "cum aţi făcut să stea ferestrele înguste peste fereastra mare"? Într-adevăr, dacă veţi maximiza fereastra cu imaginea curentă, ferestrele cu instrumente şi diverse opţiuni dispar imediat "în spate" dacă prelucraţi imaginea. M-am folosit de un program pe care îl folosesc de ani de zile dar despre care nu am ajuns să scriu. Este vorba de DM2, un program mic dar puternic: oferă o paletă de opţiuni pe care chiar nu ştiu de ce Windows-ul nu le oferă implicit.

img355

Pentru ca la GIMP să am mereu vizibile ferestrele înguste, m-am folosit de DM2 ca să le fixez "mereu deasupra". Am dat click dreapta pe bara de sus a ferestrei şi am ales Always on top. Mai jos vedeţi că nu este singura opţiune. Prima care apare este To floating icon. DM2 a avut o idee genială: să poţi să reduci o fereastră la nişte iconiţe flotante (plutitoare). Ele apar în locul aplicaţiei, semitransparente, astfel încât le poţi "îngrămădi" într-o parte a ecranului şi automatul ecranul este mai decongestionat. Cu un dubluclick iconiţa flotantă redevine aplicaţia în fereastra ei obişnuită. Programul permite apoi trimiterea oricărei aplicaţii în tray, lângă ceasul sistem, cu Minimize to tray. De asemenea se poate aplica transparenţă (Opacity) oricărei ferestre şi se poate seta prioritatea pentru proces.

img357

Doar atât? Nuuuu… Aplicaţia, care stă în systray, oferă şi alte facilităţi. După cum vedeţi din a treia secţiune a capturii de mai sus, îţi poţi configura ca dând click ori dubluclick, stânga/dreapta/mijloc, cu sau fără apăsând Shift, Alt, Ctrl (cu alte cuvinte cu ce configuraţie vrei tu!) să faci diverse operaţii: trimitere în tray, scădere ori creştere a opacităţii, sau ceea ce folosesc eu frecvent: scalarea unei ferestre după dimensiuni fixe (sau de la Other la ce valori doresc eu). Şi ce-ar fi un program fără pluginuri? Acestea extind funcţionalităţile: de exemplu un plugin permite să îţi defineşti combinaţii de taste pentru scoaterea CD-ului, sau pentru "înfăşurarea/desfăşurarea" ferestrelor la bara superioară (roll windows).

img358 img359

De asemenea programul mai face ceva foarte inteligent. Adaugă în ferestrele de deschidere şi salvare un buton nou ce permite să ajungi la directoare folosite frecvent sau să lansezi anumite aplicaţii. Eu pentru aşa ceva folosesc Folder Guide, de aceea captura de mai jos nu îmi aparţine.

img360

Vă recomand să vedeţi pagina programului pentru alte detalii. Eu nu ţin programul permanent activ în memorie, ci îl folosesc strict când vreau scalarea unei ferestre la o dimensiune fixă (de exemplu pentru screencast) sau când doresc accesul la facilităţi speciale precum transparenţa, fixarea deasupra ori altele. Programul nu funcţionează 100% perfect, dat fiind că unele aplicaţii Windows modifică singure funcţiile de exemplu din bara de nume a ferestrei. Dacă aveţi probleme de compatibilitate se pot defini aplicaţii care să fie excluse de DM2 de la modificare. Apoi fereastra Open/Save nu este întotdeauna modificată de DM2 (excepţiile din nou atunci când un program foloseşte propria fereastră pentru aşa ceva, de exemplu MS Office). Mi-ar place ca programul să fie actualizat mai des, investit mai mult în dezvoltarea lui, dar şi aşa pentru mine este un program esenţial.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *