Copiere din PDF-uri protejate?


Situaţie frustrantă: ai un fişier PDF protejat la copiere… dar vrei să copiezi de acolo un fragment. Eu păţesc de exemplu la serviciul de ştiri de care mă ocup (Catholica.ro): primesc un fişier protejat la copiere cu rugămintea de a publica respectivul comunicat. Probabil cel care l-a făcut e tare mândru că l-a protejat! Dar dacă eu trebuie să îl public ca text, ce fac? Mă apuc să copiez manual textul? Prea mult timp… Fac capturi de imagini şi folosesc un OCR pentru recunoaşterea textului? Prea mult timp… Într-o vreme lucrurile erau simple. GMail afişează în dreptul fişierelor PDF un link "View as HTML" care mergea şi pentru fişiere PDF protejate. Apoi nu a mai mers. Google afişează acum la fişierele protejate: "The attachment cannot be viewed as HTML because theauthor has placed restrictions on its content. Download the attachmentto view it in its original format." 🙁

img371

În captura de mai sus vedeţi cum reacţionează 1. Adobe Reader (în meniul contextual lipseşte opţiunea de copiere); 2. PDF-XChange Viewer (copierea e inactivă, cu gri); şi 3) Foxit Reader (un mesaj de… scuze). După cum ne-am aştepta, există programe care permit "spargerea" acestei protecţii. Şi aici s-ar cuveni să vorbim de aspectul moral: în cele mai multe cazuri protecţia este justificată şi nu trebuie spartă. Dacă prezint metoda este pentru acele cazuri în care protecţia a fost pusă neintenţionat sau neinspirat. Problema cu programele ce sparg protecţiile fişierelor PDF este că sunt… comerciale. E drept că unele sunt cu trial ceea ce înseamnă că dacă aveţi un fişier ce vă dă de furcă puteţi folosi un astfel de program şi gata: el expiră, dar Dvs speraţi să nu mai aveţi nevoie de alte "spargeri".

Există însă şi o metodă… gratuită. Pentru aceasta avem nevoie de programul GSview, care pentru rulare are nevoie de Ghostscript. Teoretic ambele le găsiţi aici, practic… linkurile nu prea merg, depinde când încercaţi Dvs. Eu de exemplu am luat GSview de pe situl german al revistei CHIP (programul e în engleză), iar Ghostscript de pe Sourceforge.net (în total peste 10MB cele două download-uri). După ce aţi instalat Ghostscript şi GSview (în această ordine), puteţi lansa programul, încărca fişierul PDF protejat şi apela la opţiunea Convert din meniul File. Atât! Rezultatul va fi tot un fişier PDF, dar… neprotejat! GSview nu este un program de "spart" PDF-uri. Este doar o portiţă probabil încă nerezolvată (cum a fost cu GMail într-o vreme). Cu versiunea 4.8 (sau anterioare) trucul merge. Cu versiunile următoare… rămâne de văzut.

img373

Convertirea poate produce unele efecte nedorite asupra imaginilor, dar cum ceea ce ne interesează este textul, spre copiere, nu e o problemă mare. Uite aşa, cu această metodă, fişierul PDF folosit spre ilustrare la început este acum copiabil (de fapt nu acelaşi fişier, ci o copie obţinută prin Convert din meniu). În aceeaşi ordine: Adobe Reader, PDF-XChange Viewer şi Foxit Reader. În toate pot acum copia!

img374


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (16 evaluări, media: 4,75 din 5)
Se încarcă...

23 comentarii

 1. Corneliu spune:

  Programul este interesant si util, numai ca nu mi-a reusit. Textul nu se subliniaza si copia ramine tot protejata. Am gresit eu cu ceva?

 2. radu.capan spune:

  Apeland la Convert salvati o copie a originalului si aceea va fi neprotejata. Cred ca am fost putin neclar. Pasii sunt: File->Open (fisierul pdf protejat, ex: cartea.pdf), File->Convert, atunci se cere un nume nou (de ex: cartea2.pdf) si acel fisier va fi neprotejat. Originalul ramane neatins, tot protejat.

 3. Sergiu spune:

  Programul nu doare este util si functioneaza si este chiar foarte usor de folosit. Ms mult de tot.

 4. gabi spune:

  Mie nu-mi merge… chiar daca am dezarhivat Ghostscriptul si apoi am instalat Gsview, cand incerc sa convertesc PDF-ul imi spune ca nu poate gasi Ghostscriptul. Am gresit pe undeva?
  Ghostscriptul trebuie doar dezarhivat sau mai trebuie si altceva facut?

 5. gabi spune:

  Ori sunt eu prost ori pe linkul mentionat de Radu nu mai este kit-ul de Ghostscript ci doar o arhiva banala! Cert este ca am gasit kit-ul in alta parte, pe softedia.com. Intrati acolo, search ghostscript si-l gasiti. Apoi, download, install, instalam gsview si merge exact cum spunea Radu.
  Toate bune.

 6. Olesea spune:

  Merci mult de tot pentru infos, cam greu dar m-am descurcat și mi-a reușit 🙂 .

 7. army past spune:

  Pdf-urile se deparoleaza cu aplicatia oficiala de pe site-ul http://www.elcomsoft.com/apdfpr.html

  Mult succes.

 8. radu.capan spune:

  Aplicatie comerciala, chiar scumpa – ca sa precizam.

 9. cristi spune:

  Foarte util acest tutorial. Din pacate mie nu imi copiaza si diacriticele. 🙁

 10. Gabyyy spune:

  Am gasit un fisier PDF pe internet si am nevoie de cateva foii din cele 50 ale lui dar nu le pot copia din cauza ca e protejat, dar nici nu pot downloada fisierul. Este vreo solutie ca sa pot obtine ce vreau?

 11. Kit spune:

  Daca nu e deja un subiect depasit, cautati (si o sa gasiti sigur) programul PDF PASSWORD REMOVER, care va ajuta sa eliminati (atentie, nu sa aflati!) parola de protejare a fisierului pdf. Dupa aceea, puteti face orice cu documentul pdf respectiv. Eu am versiunea 2.2 si merge perfect.

 12. Crys spune:

  Ms mult.

 13. iulian spune:

  Multumesc mult!

 14. jürgen.toth spune:

  Nu am testat aplicaţia (neavând nevoie) dar descrierea sună bine: http://www.pdfunlock.com/

 15. lore spune:

  Eu am intrat pe siteul asta http://www.elcomsoft.com/apdfpr.html care a fost recomandat de army… si merge super. Intr-adevar e trial dar mi-a fost de mare folos acum, cand mi-a trebuit!!

 16. Mos Craciun spune:

  Multumesc frumos autorului, parca Radu Capan am retinut… Este buna prezentarea ta, dar dl.Jurgen.Toth a dat un link perfect: http://www.pdfunlock.com/
  E incredibil de eficient! Si convertirea din PDF in Word o fac aici http://www.pdfonline.com/convert-pdf/
  Folositi cu incredere, sunt testate! Succes!

 17. Mitricioiu Stefan spune:

  Salut,eu am incercat cu programele care sunt mentionate mai sus si vreau sa spun ca nu am reusit nimic. Dupa cateva cautari pe Google si pe YouTube am gasit un program „PDF Password Remover” l-am downladat, l-am instalat si am folosit versiunea trial… spre dezamagirea mea imi decripta intr-un nou PDF doar 17 pagini din 27 (asta permite versiunea Trial).
  La un moment dat mi-a trecut prin cap sa caut pe FileCrop si am gasit acelasi program doar ca acesta este versiunea FULL (Decripteaza tot fisirul nu numai cateva pagini). http://www.mediafire.com/?ewfm9r8uvz4tfoi

 18. Florin Costan spune:

  Am urmat instructiunile, nu mi-a mers din prima, a trebuit sa intru direct pe pagina lor, am descarcat ultima versiune, am instalat si a functionat. A convertit toate paginile.

 19. ion spune:

  Foarte bun linkul pus de Mitricioiu Stefan. Testat. Cel mai bun. La parola dati ok si merge bine. Numai bine.

 20. mihai spune:

  Merge sefu! Am urmat instructiunile dvs. si a mers ca uns, multumesc!

 21. Costea Florin spune:

  Multumesc din suflet. Cea mai buna metoda si cea mai simpla. Sa iti dea Dumnezeu sanatate!

 22. Electricianul spune:

  Am folosit sfatul lui Mitricioiu Stefan ( MULTUMESC) si a mers perfect fisier 474 pg

 23. C.Ionut spune:

  Merge bine! MERSI!!!!! Eu am facut cu GSview5.0 si a fost perfect! Incercati! Merge! 😉


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *