WMP şi formatele RM şi APE


Săptămâna aceasta a trebuit să transcriu un interviu audio şi era în format RM (Real Media). Datorită "bunei" înţelegeri dintre Microsoft şi Real Networks, Windows Media Player (WMP) nu suportă acest format. Am încercat cu AIMP2, la fel… şi nici cu alte playere instalate nu au mers. În final am apelat la RealMedia Splitter. Am descărcat o arhivă de vreo 200KB (da, e din 2005, dar funcţionează perfect), unde se găseşte un fişier pe numele lui RealMediaSplitter.ax. Paşii de urmat sunt aceştia:

– copiaţi fişierul în directorul system32 din WindowsXP (system din Windows95)

– din meniul Start alegeţi Run şi scrieţi regsvr32 realmediasplitter.ax

– acum dacă veţi lansa WPM veţi putea reda fişiere RM, dar va trebui la tipul fişierului să alegeţi Any File (*.*)

Pentru a putea transcrie interviul îmi este de folos să reduc viteza de redare. Da, vocile vor fi gen Darth Vader din Războiul Stelelor, dar e util pentru a putea scrie deodată cu redarea fişierului audio. Se poate aşa ceva din WMP? Se poate. Ţineţi apăsat pe Alt dacă meniul nu este vizibil. Din meniul View alegeţi apoi Enhancements şi Play Speed Settings. În partea de jos a player-ului va apare o secţiune nouă, prezentată în captura de mai jos. De acolo se poate uşor opta pentru creşterea sau scăderea vitezei de redare. Atenţie: nu pentru orice fişier slider-ul va fi activ.

img413

O altă problemă am avut-o cu fişierele APE (recunosc că până recent nu am ştiut de acest format, dar tot mai des găsesc muzică în acest format). Din fericire AIMP2 îl suportă fără probleme, dar dacă vreţi să folosiţi WMP, dacă tot e instalat de Windows, atunci există o soluţie asemănătoare cu cea descrisă mai sus. Mergeţi aici, de unde puteţi descărca un executabil ce face singur cele de cuviinţă, sau o arhivă, caz în care din nou fişierul AX şi DLL-urile trebuie copiate în system32 şi înregistrat cu regsvr32 fişierul AX (de fapt există fişiere BAT create pentru înregistrare şi invers). Şi alte formate ce nu sunt recunoscute de WMP pot fi adăugate programului prin AX-uri… o căutare pe Google şi veţi găsi detalii, în funcţie de ce format doriţi.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. George spune:

    Pentru formatul Real Media (cu toate variatiunile acestuia) poate fi folosit si programul Real Alternative, care face posibila redarea acestor fisiere in Windows Media Player.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *