HDD de buzunar!


Dacă spaţiul hard-discului de la calculatorul de acasă e depăşit de mult, soluţia la îndemână o reprezintă hard-discurile portabile, care pot fi mutate de la un calculator la altul sau pot fi luate pe drum.

image

Se găsesc hard-discuri portabile foarte mici sau foarte spaţioase, cum doreşte utilizatorul. În prezent există soluţii de stocare mobile de până la 1.500 GB, dar evident că sunt dificil de transportat. Cele cu adevărat portabile au între 10 şi 100 de GB, suficient pentru fotografii, pentru muzica digitală, putând fi stocate şi clipuri sau filme.

Performanţele cresc

Odată cu avansul tehnologiei au crescut atât capacitatea de stocare, cât şi viteza de scriere şi de citire, esenţială pentru cei care utilizează fişiere multimedia de mari dimensiuni. Interfaţa cea mai comună este USB 2.0, care a crescut simţitor viteza de transfer de date, iar viteza hard-discului este de aproximativ 5.400 rotaţii pe minut, cam aceeaşi cu a hard-discurilor pentru laptop-uri.

Teoretic, hard-discurile sunt mult mai rezistente decât CD-ul sau DVD-ul, care se deteriorează în timp. Un hard-disc rezistă cel puţin 10 ani, în lipsa unui şoc sau a unor probleme tehnice, destul de rar întâlnite.

Viitorul industriei, ca peste tot în domeniul mobil, stă în conexiunile wireless, din ce în ce mai des utilizate şi mai comode decât cele cu cabluri. Bluetooth 2.0, infraroşii, WLan şi altele asemenea sunt prezente deja în majoritatea computerelor şi se pot conecta la echipamentele mobile. În plus, producătorii au mai introdus cititoare de carduri, pentru a goli cardul din camera foto direct pe hard-discul portabil. Alt avantaj este că nu necesită o sursă de curent suplimentară, pentru că se conectează la calculator şi folosesc puterea acestuia.

Produse

1) DiskGo Edge 12 GB
– conectivitate USB 2.0
– viteza 5.400 rpm
Preţ informativ: 110 dolari
Producator: www.edgetechcorp.com

2) Memorex TravelDrive
– conectivitate USB 2.0, 12 GB
– viteza 5.400 rpm
Preţ informativ: 150 dolari
Producător: www.memorex.com

3) Ultra TravelDrive
– conectivitate USB 2.0, 160 GB
– viteza 4.200 rpm
Preţ informativ: 199,99 dolari
Producător: www.memorex.com

4) Maxtor 320 GB
– conectivitate USB 2.0,
– viteza 7.200 rpm
Preţ informativ: 125 euro
Producător: www.maxtor.com

5) Seagate FreeAgent 500 GB
– conectivitate USB 2.0
– viteza 7.200 rpm
Preţ informativ: 155 euro
Producător: www.seagate.com

6) Western Digital 120 GB
– conectivitate USB 2.0, anti-soc
– viteza 5.400 rpm
Preţ informativ: 180 dolari
Producător: www.westerndigital.com

7) Seagate Pocket 8GB
– conectivitate USB 2.0, rezistent la soc
– viteza 5.400 rpm
Preţ informativ: 130 dolari
Producător: www.seagate.com

8) X’S-Drive 2 XL VP2260
– conectivitate USB 2.0
– are doar 40 GB, dar citeste carduri de memorie
Preţ informativ: 140 dolari
Producător: www.xs-drive.com

Sursa: http://www.prezentonline.ro/


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

6 comentarii

 1. -Hawkeye- spune:

  Cele care au mai putin de 200 GB si sunt mai mari decat un telefon mobil, nici nu merita atentia.
  Daca sunt mai mari decat o carte inseamna ca nu sunt de buzunar. Hardurile respective in nici un caz nu pot fi numite portabile, pt. ca la cel mai mic soc pe care-l au, risca sa se strice. Astea trebuie folosite doar ca medii de stocare externe, acasa sau la birou.
  Cat despre USB-urile de tip breloc, sunt si mai inutile. Ce mare branza poti stoca pe un USB de cativa GB amarati? Pentru asta exista Gmail, care deja pote fi numit mediu de stocare portabil.

 2. Ady spune:

  Salut Hawkeye. Scuze ca imi permit sa te contrazic un pic, insa, la ce iti foloseste un astfel de usb? Stai tu si uploadeaza cativa gb pe net, si vezi cam cat de repede pui pe usb… acelasi lucru valabil si pentru download. Cat despre hdd? cred ca nu prea ai inteles: nu are aceleasi dimensiuni cat cel extern (a se face diferenta, ca cel extern are ceva ani de cand e pe piata). Succes!

 3. -Hawkeye- spune:

  Ady, la un pret de 120-140 € ce ai alege, un USB de 12 GB sau un hard portabil (cu anti soc) de 250 GB, de marimea unui telefon? (ambele au cam acelasi pret).
  Nu-mi spune ca n-ai ce face cu 250 GB in buzunar, pentru ca asa credeam si eu odata, iar acum am o colectie de harduri externe, si cam toate sunt pline. Si daca totusi, n-ai nevoie decat de cativa MB pentru cateva fisiere, atunci Gmail e suficient.
  Mie, cel putin, imi place sa am la dispozitie macar un hard cu tot ce vreau pe el; nu sa stau de fiecare data sa copiez si apoi sa sterg, din lipsa de spatiu.

  N-am inteles totusi la ce te-ai referit cand ai zis ca un HDD nu are aceleasi dimensiuni ca un hard extern. Te referi la capacitatea de stocare sau la marimea fizica?
  Indiferent la care te-ai referit, un HDD si un hard extern sunt cam acelasi lucru, atat ca dimensiuni cat si ca viteza (majoritatea); singurul aspect diferit e pretul. Si o repet, un hard extern nu e neaparat si portabil.

 4. Ady spune:

  In primul rand, eu personal nu prea tin informatiile pe hdd, ci pe dvd. Tot ceea ce cred ca e interesant, pun pe dvd. Nu de alta, dar se pastreaza. E cam echivalentul unui hdd, dar uneori ba e mai practic unul, ba altul. In ceea ce am discutat anterior amandoi, fiecare e cu cate un punct de vedere, care evident nu prea coincid. Si de-aici pareri diferite. Tu preferi mai multe hdd, eu o cutie de dvd. Eu prefer un usb care sa il pot pune la orice PC fara sa ma chinui prea mult (asta dak tu ai hdd pe ide, sau ceva care sa necesite desfacerea PC). Cu hdd ma refeream la dimensiune nu la capacitate.

 5. -Hawkeye- spune:

  Sunt bune si DVD-urile, dar cu timpul se deterioreaza. Am patit-o de prea multe ori, iar acum m-am invatat minte.
  Poate o sa-ti schimbi parerea dupa ce o sa probezi si un hard portabil. E mult mai comod si mai spatios.

  Si cateva recomandari de harduri portabile:

  WD Passport 250 GB link
  Lacie Mobile Disk 250 GB link link
  Toshiba External Mini Hard Drive 200 GB / 250 GB link link

  Cat despre „Caramizi” (Capacitate mare de stocare si performanta, dar mai putin portabile), oferta e mult prea variata, intrucat aceste produse sunt de cativa ani pe piata. In general, o „caramida” ar trebui sa aiba minim 500 GB, desi sunt si cu memorie mai mica (modele mai vechi).

 6. cribo spune:

  Fac parte din categoria celor care stochez fie pe CD fie pe DVD. Totusi nu am avut necazuri cu stocatul in timp (unele au deja 5 ani). Si chiar am citit ca stocarea este sigura multi ani. Ce sa cred?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *